Mas d'en Blei

Priorat

 

 

OKTOBER / NOVEMBER 2023 

Priorat wit? Jazeker ... echt twee zeldzame

parels die de wijnliefhebberij zo boeiend maken!


Al jarenlang is de vraag naar wijnen uit Priorat groot, maar het aanbod op de Nederlandse markt is nog altijd heel bescheiden ... Slechts enkele importeurs bieden wijnen uit deze kleine ‘cult-regio’ aan. Niet verwonderlijk overigens dat de vraag zo groot is: wijnen uit Priorat genieten een haast mythische status. Slechts twee wijnbouwgebieden in Spanje mogen wijnen op de markt brengen met de kwalificatie DOCa/DOQ: la Rioja en Priorat. DOCa/DOQ is de hoogste status binnen de Spaanse wijnwetgeving. Voluit staat DOCa voor Denominación de Origen Calificada. In Catalonië, waar Priorat onder valt, verkiezen ze de Catalaanse taal boven de Spaanse. Dat resulteert in de kwalificatie Denominació d'Origen Qualificada; identiek aan de DOCa dus.

Een van de redenen dat de wijnen uit Priorat zo onderscheidend zijn ten opzichte van andere Spaanse wijnen, is de bodemsamenstelling. De bodem kent een vulkanische oorsprong en bevat grote hoeveelheden llicorella (leisteen) en mica. Groot voordeel van deze bodem isdat de warmte van de zon wordt opgeslagen in het gesteente. Nadeel is dat de wortels van de druivenstokken hun uiterste best moeten doen om hun weg te zoeken door een 50 cm dikke toplaag van bikkelharde leisteen. Pas daaronder zijn vocht en voedingsstoffen te vinden.

Vorig jaar kwamen we in contact met Jaume Ferrús, een charismatische Catalaan. Samen met wijnmaker/oenoloog Jordi Torrella startte hij in 2006 het ‘project’ Mas d’En Blei. Nu, 17 jaar later, kunnen we spreken van een volwaardig wijndomein dat in relatief korte tijd haar bestaansrecht heeft bewezen. Al na enkele oogstjaren verschenen hun wijnen in de pers (o.a. in Robert Parkers Wine Advocate, la Guía Peñín en Decanter) en wonnen ze prijs na prijs op diverse concoursen.

De kwaliteit die de mannen nastreven kan alleen worden bereikt door uitzonderlijk secuur en met bijzonder veel respect voor de natuur te werken. Herbiciden en pesticiden worden gemeden, er wordt alleen gebruik gemaakt van wilde, druifeigen gisten en de druiven worden geperst met een 19e eeuwse (!) druivenpers. Logischerwijs wordt er handmatig geoogst, de druiven van de verschillende percelen vergisten apart en voor de barriques worden uitsluitend de beste tonneliers benaderd. En zo kunnen we nog wel even door gaan ...

Recent hebben we twee witte wijnen van Mas d'en Blei aan het assortiment toegevoegd. Alhoewel wit uit Priorat niet echt voor de hand ligt en de productie/het aantal beschikbare flessen zeer beperkt is, is het ontdekken van beide wijnen meer dan de moeite waard of zoals Erik J. Sauter sr. in zijn conclusie over deze twee wijnen schreef: "Weer twee zeldzame parels die de wijnliefhebberij zo boeiend maken!".

MAC - Macabeo

De wijn heeft een rijping van 6 maanden in contact met de fijne gistsporen en een flesrijping van 1 jaar achter de rug ... Hierdoor komt de wijn iets later op de markt dan te doen gebruikelijk, maar het wachten wordt beloond ... Zowel in de neus als in de eerste aanzet een hoogst originele en uiterst boeiende expressie. Wat een smaakkracht en rijkdom! Het geheel krijgt wat tegenwicht van een pepermuntachtige frisheid. De lengte/finale -met een verrukkelijke ziltheid- is enorm en een belevenis an sich. Briljant als 'luxe' aperitief en aan tafel inzetbaar bij gegratineerde oesters, inktvis, gamba's en rauwe melkkazen.

PX - Pedro Ximenez

De Pedro Ximenez is een van de interessantste witte wijnen die we de laatste tijd geproefd hebben ... Echt een prachtig voorbeeld van kleinschalige diepgang op wijngebied ... Net als de Macabeo een verbluffende expressie, maar net wat eigenzinniger. In de neus lijkt het wel of de druif z'n talent om zich ook in de nobelste, oxidatieve vinificatie te kunnen verheffen heel even wil demonstreren. Zonder dat er sprake is van oxidatie. Indrukwekkend ‘geladen’ en smaakrijke wijn, voorzien van een subtiele concentratie en verrukkelijke, anijsachtige frisheid. De wijn doet denken aan de onbekende, maar toch zeer kostbare wijnen uit de Jura. De smaak is werkelijk zeldzaam dynamisch en biedt letterlijk veel diepte. Een diepte waar we maar al te graag in duiken. Contrastrijk is hier een eufemisme. De finale is een boeiende smaak-theater-voorstelling, vrijwel zonder einde, want ook na de onvermijdelijke, effectieve afdaling weigert de wijn in aromatische zin de mond te verlaten. Voor een kok op zoek naar een uitdaging is dit dé wijn ... Veel is mogelijk, maar het wordt zoeken naar en werken aan de optimale combinatie. Een schot voor de boeg: verse kreeft van de rooster subtiel geparfumeerd met verse dragon.

Petit Blei

Petit Blei, een vertaling lijkt ons hier niet strikt noodzakelijk ... Een perfecte (en betaalbare!) kennismaking met de wijnen van Jaume Ferrús en Jordi Torrella. Een hoofdrol voor de Garnacha, hoe kan het ook anders in Priorat. Zes maanden houtrijping en aansluitend nog enkele maanden rijping op fles na de botteling. Ferm, maar geen ordinair ‘wedstrijdbeest’. Zeer de moeite waard om eens te schenken bij mar y montaña. Letterlijk: zee en bergen, de Spaanse variant van surf ’n turf. In Spanje doorgaans een combinatie van (rivier)kreeft of grote garnalen, geserveerd met biefstuk of gevogelte.

Blei

Eén van de topwijnen van Mas d’En Blei luistert eenvoudigweg naar de naam ‘Blei’. Het is een blend van 60% Garnacha, 30% Cariñena en 10% Cabernet Franc. Hier geen 6 maanden houtrijping, maar 12. Dat is best fors, maar gezien de concentratie waarover de wijn beschikt, een prima periode. Het leidt tot een uitgebalanceerd resultaat. Bijzonder hechte kleur en een smaakintensiteit van jewelste; wat een geweldenaar! Serveren met rosé gebraden borst van wilde eend of filet van hert en haas. Een krachtige portsaus maakt de wijn-spijs-combinatie compleet.

TIP! Petit Blei zit in het proefpakket september ... Klik hier om het proefpakket te bekijken en te bestellen.  Inhoud0,75 L
  Mas d`en Blei | MAC 2019 Priorat DOQ
  € 19,95
  Mas d'en Blei
  MAC 2019
  Priorat DOQ
  Een zeldzame parel die de wijnliefhebberij zo boeiend maakt!
  Inhoud0,75 L
  Mas d'en Blei | Petit Blei 2021 Priorat DOQ
  € 19,50
  Mas d'en Blei
  Petit Blei 2021
  Priorat DOQ
  Wijn met een bite, maar geen ordinair wedstrijdbeest. Betaalbare kennismaking met Priorat.
  Inhoud0,75 L
  Mas d`en Blei | Blei 2017 Priorat DOQ
  € 24,95
  Mas d'en Blei
  Blei 2017
  Priorat DOQ
  Een uitgesproken aanrader. Wijnen van dit kaliber zijn zeldzaam!