Gagliole

Gagliole

Gagliole

Toscane - Italië


De recente geschiedenis van Antico Podere Gagliole zal voor velen als een sprookjesachtige droom klinken. Met recent doelen we in dit geval op de laatste dertig jaar. Een niet bepaald gering tijdsbestek, maar wanneer we in ogenschouw nemen dat de eerste beginselen van het domein dateren uit het jaar 994 (!), dan is de term ‘recent’ toch de juiste.

Voor een echt volledig beeld moeten we zelfs nog 10 jaar verder terug in de tijd: in 1979 ontmoeten Monika en Thomas Bär elkaar tijdens een summer school in het Toscaanse dorp Castellina in Chianti. Hier wordt de kiem gelegd van het latere succes, al zijn beiden zich daar op dat moment niet van bewust. In de jaren die verstrijken is Thomas actief als bankier bij de vooraanstaande Zwitserse Julius Bär-bank en Monika bestiert een zeer succesvolle galerie in Zurich.

Wanneer ze 10 jaar na hun eerste ontmoeting wederom een bezoek brengen aan Toscane, blijkt er in Castellina in Chianti een typisch Toscaans domein te koop te staan: Antico Podere Gagliole. De Toscaanse villa ligt te midden van de glooiende heuvels en wordt omringd door de voor deze streek zo kenmerkende huizenhoge cipressen. Monika wil niets liever dan direct verhuizen naar het Toscaanse heuvelland, maar Thomas staat op dat moment nog vol in het werkzame leven en is niet voornemens zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Hun financiële positie laat weinig te wensen over, dus ze besluiten de villa te verwerven en deze de komende jaren als vakantieverblijf te laten fungeren. Een fraaie bezegeling van de liefde… Immers, het was in deze omgeving waar de vonk destijds oversloeg.

Tijdens een vakantie op het domein in 1991 verandert het echtpaar van gedachten. In die zomer werd op het terras van de villa een fles Castello di Fonterutoli geopend. Thomas was dusdanig onder de indruk van de wijn dat hij mijmerde over een ‘carrièreswitch’. Enkele dagen later bleek dat de druiven van Castello di Fonterutoli afkomstig waren van percelen die werden gepacht van Gagliole! Het besef dat dergelijke goede wijn (en mogelijk nog beter!) ook zelf gemaakt zou kunnen worden, gaf de doorslag.

Niet veel later zegt Thomas alsnog de financiële wereld vaarwel; hij verkoopt zijn belang in de Bär-bank en start zijn carrière als wijnmaker. Samen met Monika en bijgestaan door ervaren wijnmakers (o.a. de vooraanstaande oenoloog Luca d’Atomma) gaat hij het avontuur aan. Jaargang 1994 is de eerste jaargang met de signatuur van Bär en de tweede jaargang (1995) wordt al opgemerkt door het toonaangevende magazine WineSpectator. Het behalen van 92 punten op een schaal van 100 getuigt van kennis, kunde en talent.

Thomas en Monika Bär verkeren vanaf de ‘start’ in de bijzondere en luxe positie dat broodwinning niet op de eerste plaats staat op de ‘prioriteitenlijst’. Met zijn carrière in het Zwitserse en internationale bankwezen als achtergrond, is er geen financiële noodzaak om het domein als voorziening in het levensonderhoud te beschouwen. De gedachtegang dat zij louter als geldschieter en levensgenieter de dagen op het domein aan zich voorbij laten gaan is echter pertinent onjuist. Beiden zijn bijzonder betrokken bij de dagelijkse gang van zaken en -inmiddels- zeer kundig op het wijnmakersvlak. Een tweede generatie is inmiddels aangetreden en het moet wel heel gek lopen wanneer de kleinkinderen niet de derde generatie gaan vormen... De basis is in ieder geval solide en uitzonderlijk goed!

Onze favorieten van Gagliole ...

Rubiolo
Rubiolo is al jarenlang een van onze persoonlijke favorieten. De lokale Sangiovese voert hier de boventoon, maar de zuren (kenmerkend voor deze druif) worden wat getemd door toevoeging van 10% Merlot. Precies goed! De tannines zijn fijn en delicaat, zoals we dat ook in de top van de Beaujolais en in Pinot Noirs uit de zuidelijker gelegen appellations in de Bourgogne ervaren. Als we kalfsvlees serveren, is de keuze doorgaans snel gemaakt: Rubiolo! Saltimbocca, osso bucco of involtini van kalfsvlees. Met deze klassiekers uit de Italiaanse keuken en een glas, of twee, Rubiolo, zit je gegarandeerd goed.

la Valletta
Het begrip ‘Super Tuscan’ is ook de wijnmakers van Gagliole niet ontgaan. De eerste Super Tuscans ontstonden in de jaren ’70 van de 20e eeuw. Meerdere producenten waren er van overtuigd dat druiven zoals Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon wel eens heel goed zouden kunnen gedijen in Toscane. Daar waar de Sangiovese het tot dan toe voor het zeggen had. En deze wijnmakers hadden gelijk… al snel behoorden dergelijke wijnen tot de top van Italië. En de prijzen? Die waren exorbitant hoog. En de namen van toen, kunnen nog altijd de hoofdprijs vragen. En krijgen dat ook… Gagliole speelt er op in, maar wel tegen een reële prijs. Valletta bestaat uit gelijke delen Merlot en Sangiovese. Onlangs schonken we Valletta bij tranches runderribstuk met morieljes. In alle bescheidenheid: een sensationele combinatie, echt een voltreffer!

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Verantwoord
  Inhoud0,75 L
  Gagliole | Biancolo 2021 Toscana IGT
  € 18,50
  Gagliole
  Biancolo 2021
  Toscana IGT
  Zeer goed geslaagde combinatie van de lokale Trebbiano en globetrotter Chardonnay.
  Inhoud0,75 L
  Gagliole | Rubiolo 2021 Chianti Classico DOCG
  € 22,50
  Gagliole
  Rubiolo 2021
  Chianti Classico DOCG
  Overtuigende illustratie van het succes van de beste Italiaanse wijnen: de combinatie van heel veel plezier en heel veel eigen karakter.
  Inhoud0,75 L
  Gagliole | il Bianco 2020 Toscana IGT
  € 33,50
  Gagliole
  il Bianco 2020
  Toscana IGT
  Il Bianco, de Witte. Inspiratiebron: Le Montrachet?
  Inhoud0,75 L
  Gagliole | Valletta 2019 Toscana IGT
  € 36,00
  Gagliole
  Valletta 2019
  Toscana IGT
  Op het niveau van drie- tot zesmaal duurdere Super-Tuscans. Verrukkelijke combinatie van Sangiovese en Merlot.
  • Verantwoord
  Inhoud0,75 L
  Gagliole 2018 Chianti Classico Riserva DOCG
  € 39,00
  Gagliole
  2018
  Chianti Classico Riserva DOCG
  Formidabel glas wijn, echt op Grand Cru niveau.