Inama

Inama

Inama

Soave - Italië


In 1948 maakt Giuseppe Inama een voorzichtige start als wijnbouwer. Hij heeft dan al aardig wat ervaring als druiventeler, maar nog niet eerder zijn er wijnen onder eigen naam uitgebracht. Inama doorziet al snel welke percelen in Soave geen of juist wel potentieel hebben. In 1965 weet hij één van de topwijngaarden van de streek te verwerven: Monte Foscarino. En die aankoop zal later de bakermat van het succes blijken.

Als een van de eerste producenten brengt Inama een single-vineyard-soave op de markt. Tot dan toe hoogst ongebruikelijk in een streek waar met name eenvoudige tafelwijnen vandaan komen. Maar juist de werkwijze waarbij de focus niet ligt op een hoge opbrengst per hectare, maar op de vertaling van het terroir naar de wijn, blijkt succesvol. De zoon van Giuseppe, Stefano Inama, gaat door op de voet van zijn vader. Ook zijn doel ligt op het benadrukken van de unieke eigenschappen van de verschillende percelen. Wat hij slim doet is het uitbrengen van een basis-soave; hiervoor gebruikt hij de druiven van de jongste druivenstokken uit de verschillende wijngaarden. Zo worden de topwijnen niet ‘verdund’ door de jonge aanplant en heeft hij tegelijkertijd superbe basismateriaal voor een instapwijn. De naam Inama is dan al dusdanig gevestigd, dat ook de eenvoudiger wijnen grif van de hand gaan.

In 2010 treedt de eerste telg van de jongste generatie toe tot het familiebedrijf: Matteo. Enkele jaren later volgen ook zijn broers Alessio en Luca. De heren beschikken over een prachtig fundament om op verder te bouwen. De Garganega-druif zal altijd de rode draad blijven vormen, maar weet dat ook de rode wijnen van de Inama’s onvoorstelbaar goed zijn. De wijn uit wijngaard Foscarino, daar waar het allemaal mee begon, brengen we graag extra onder de aandacht. Maar ook de basis-soave mag er zijn hoor!

Een aantal van onze favorieten van Inama ...

Soave
Aan de basis van de reeks wijnen met de herkomstbenaming Soave DOC, staat de Garganega-druif. De Soave Classico is een meer dan plezierige kennismaking met de wijnen van Inama en het bijbehorende druivenras. Matteo Inama prijst de wijn zelf aan als “un piccolo lusso per tutti i giorni”, een beetje luxe voor alledag. En dat is een heel treffende omschrijving! Onbeperkt inzetbaar bij allerhande soorten vis, groentegerechten zoals geroosterde asperges, pasta-gerechten met zeevruchten en een risotto met radicchio.

Soave - Foscarino
De toonaangevende wijn-journalist James Suckling beoordeelde eind augustus Inama Foscarino 2019 met maar liefst 96/100 punten! Een dijk van een score voor deze wijn! Zijn proefnotitie willen we u niet onthouden: “The nose is quite reserved, showing some melon, pear and lavender. Then, on the palate, the expansion starts on a base of silky almond cream and builds up slowly and steadily through the long, long finish. Aftertaste of lemon cream. Never ebullient, but medium-bodied, layered and silky, this is quiet refinement flexing its muscles. Total balance. Beautifully done. All-in place. Best ever. Enjoy now or hold.”

(Momenteel uitverkocht. 2020 is beschikbaar vanaf oktober 2022.)

Carmenere Più
Carmenere Più is in werkelijkheid geen mono-cépage Carmenere, maar een assemblage bestaande uit 70% Carmenere en 30% Merlot. Carmenere, de druif die met name in Chili heel hoge ogen gooit, zien we in Europa zelden als monocépage (of met een dergelijk hoog percentage in een blend). De eerste jaargangen, vanaf 1996, werden puur als experiment gebotteld. Sinds 2005 wordt de wijn jaarlijks op de markt gebracht en vele liefhebbers kijken er ieder jaar weer reikhalzend naar uit. Door Inama zelf aangeprezen als een waardevol alternatief voor top-valpolicella. Daar zit zeker een kern van waarheid in!

Campo del Lago Merlot
Een Merlot uit Veneto. Is dat nou zo spannend…? Ja! Campo del Lago is een van de meest spectaculaire wijnen uit dit magazine. Beloofd. Eén van de eerste jaargangen van Campo del Lago werd omschreven als "an unimaginable wine, comparable because of its esoteric charm to the best Paulliac.” En die vergelijking van de Italiaanse fijnproever Luigi Veronelli staat nog steeds als een huis! We weten inmiddels uit ervaring dat Bordeauxliefhebbers hier en masse voor zwichten… Wijn met volop diepgang en gelaagdheid. Heerlijk ranke zuren -hier spreekt het relatief koele Italiaanse noorden- die zorgen voor behoud van frisheid en elegantie. Met klem aanbevolen!

Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
  Inhoud0,75 L
  Inama 2022 Soave DOC
  € 15,95
  Inama
  2022
  Soave DOC
  "Un piccolo lusso quotidiano" aldus Matteo Inama. Vrij vertaald: "een beetje luxe voor alledag". Lekker hoor!
  Inhoud0,75 L
  Inama | Chardonnay 2022 Veneto IGT
  € 15,95
  Inama
  Chardonnay 2022
  Veneto IGT
  Wie van chardonnay houdt, vindt het uitstapje naar deze wijn zeker de moeite waard!
  Inhoud0,75 L
  Inama | Piu Carmenere 2020 Veneto IGT
  € 18,50
  Inama
  Piu Carmenere 2020
  Veneto IGT
  Inama prijst de wijn aan als een waardevol alternatief voor Valpolicella ... en dat klopt als een bus!
  • Verantwoord
  Inhoud0,75 L
  Inama | Vulcaia Sauvignon Blanc 2021 Veneto IGT
  € 18,50
  Inama
  Vulcaia Sauvignon Blanc 2021
  Veneto IGT
  Ingetogen, maar krachtige Sauvignon met een grote mate van bodeminvloed.
  Inhoud0,75 L
  Inama | Campo del Lago Merlot 2018 Colli Berici DOC
  € 28,25
  Inama 2018
  Campo del Lago Merlot
  Colli Berici DOC
  Een mono-cépage Merlot uit Noord Italië. Verrassend en bovendien zeer goed!
  Inhoud0,75 L
  Inama | Vigneti di Foscarino 2021 Soave DOC
  € 28,50
  Inama
  Vigneti di Foscarino 2021
  Soave DOC
  Garganega uit de hors categorie! Rijke eetwijn: vitello tonato, rijke vissoepen en risotto's.
  Inhoud0,75 L
  Inama | Carminium Carmenere 2017 Colli berici DOC
  € 33,00
  Inama
  Carminium Carmenere 2017
  Colli Berici DOC
  Een Carménère volgens het boekje. Krachtig, kloek en solide, maar zeker niet massief.
 1. 97
  100
  Inhoud0,75 L
  Inama | I Palchi (Grande Cuvée di Foscarino) 2019
  € 48,50
  Inama
  I Palchi 2019
  Soave DOC
  97/100 punten van James Suckling; dat is echt een uitzonderlijk hoge score!
  Inhoud0,75 L
  Inama | Vulcaia Fumé - Sauvignon Blanc 2021 Veneto IGT
  € 48,50
  Inama
  Vulcaia Fumé - Sauvignon Blanc '21
  Veneto IGT
  Dit is met vrijwel geen enkele Sauvignon Blanc te vergelijken; uniek in zijn klasse! Wat een wijn ...