Pietramore

Pietramore

Pietramore

Abruzzo - Italië


In de Abruzzen is de Montepulciano-druif heer en meester. Exacte cijfers zijn (ons) niet bekend, maar er wordt geschat dat zo’n 85% van de wijngaarden alhier is beplant met deze variëteit. Druif en regio zijn niet op veel plaatsen zó innig met elkaar verbonden. Met zo’n dominante aanplant van een blauwe druif, is het niet verwonderlijk dat het grootste deel van de wijnen uit de Abruzzen rood is. Al maken we hier de kanttekening dat er ook heel smaakrijke rosé uit deze streek komt: Cerasuolo. En een ‘plukje’ wit, waarover later meer.

Schilderachtig mooi gelegen, op de top van een heuvel in de Abruzzen, treffen we Societa Agricola Antica Tenuta Pietramore, kortweg Pietramore. Vanaf de heuveltop kijkt men uit over de ruim 70 hectare grond waarvan een groot deel beplant is met druivenstokken. Zoals gebruikelijk voor de streek ligt de nadruk op de Montepulciano-druif, maar een wandeling door de wijngaarden ter plaatse leerde ons dat er ook wel wat witte druiven te vinden zijn. En dan geen Trebbiano-druiven die we regelmatig zien in dit deel van Italië, maar Passerina. Noem het gerust een vergeten druivenras… In het verleden vaak gerooid omdat de druiven veelal aan de basis stonden van wat saaie wijnen met een gebrek aan expressiviteit en identiteit. Maar wanneer de stokken wat ouder zijn en de opbrengst wordt beperkt, kan het resultaat juist zéér de moeite waard zijn!

Druivenstokken genieten hier van een bijzonder klimaat: enerzijds de verkoelende en temperende werking van de Adriatische Zee. Anderzijds bieden de Apennijnen ‘rugdekking’ tegen zware winden vanuit het westen. Onder deze omstandigheden kunnen de druiven optimaal gedijen en daar wordt hier op bijzondere wijze aandacht aan besteed. Op Pietramore wordt al geruime tijd biodynamisch gewerkt. Arbeidsintensief weliswaar, maar altijd met de natuur op de eerste plaats. Het in stand houden van de vruchtbaarheid van de aarde is de kerngedachte van de biodynamische leer. En daar is natuurlijk iets voor te zeggen…

Hier dus nadrukkelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen in de wijngaard om mogelijke ziekten van de druivenstokken te bestrijden en/of te voorkomen. Men werkt er liever met kruidenpreparaten die een heilzame werking hebben op de stokken en de bodem. Het bodemleven wordt gestimuleerd door het gebruik van dierlijke mest en zwaar materieel in de wijngaarden wordt geweerd. Liever met een paard tussen de stokken door! Voorts houdt men gedurende het jaar rekening met verschillende dagen. Zo zijn er bloei-, vrucht-, wortel- en bladdagen. Afhankelijk van de dag wordt er gesnoeid, gevoed, geoogst etc. Tijdens de pluk houdt met rekening met de stand van de zon, de maan en bepaalde sterren. En hier houdt het niet op… Ook tijdens de vinificatie en zelfs tijdens de uiteindelijke consumptie van de wijn, kijkt men naar de biodynamische kalender. Bijzondere materie om u eens in te verdiepen!

Over de wijnen ...

Passerina
Passerina, een druif die bij het grote publiek allesbehalve bekend is. Terwijl er, mits juist behandel, toch wervelende witte wijnen van gemaakt kunnen worden. Met ‘juist behandeld’ doelen we vooral op een lage opbrengst per druivenstok. Streng (groen) snoeien dus en dat doet men op Pietramore. Het resultaat is zuiver, opwekkend en delicaat gekruid met meer dan voldoende body om echt te kunnen behagen tijdens de koelere maanden. Bij een scapece (beter bekend onder de Franse noemer escabèche) van makreel bijvoorbeeld. Of, als de relatie met de visboer heel goed is en hij/zij u kraakverse scheermessen kan leveren, dan serveert u die met een sauce vierge.

Montepulciano d'Abruzzo
Menigeen kent ‘m inmiddels, dus een introductie is niet eens echt meer nodig. In plaats daarvan zoomen we even in op de vinificatie, want die is bijzonder te noemen. Na de handmatige oogst worden de druiven voorzichtig gekneusd zodat het sap in contact komt met de schillen van de druiven. Dankzij wilde gisten komt de vergisting spontaan op gang. Tijdens dit schilcontact, dat zo’n 8-12 dagen in beslag neemt, wordt 15% van het sap afgetapt. De resterende wijn wordt zo veel geconcentreerder en dat proef je direct! Hartverwarmend en uiterst solide. Winterse maaltijdwijn van formaat. Het liefst bij tagliatelle met peposo!

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  • Bio-dynamisch
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Pietramore 2021 Montepulciano d'Abruzzo Superiore DOP
  Niet op voorraad
  € 13,95
  Pietramore
  2021 Montepulciano
  d'Abruzzo Superiore DOP
  Wijn met behoorlijk wat vlees op de botten ... Warm, gul en uitnodigend! Dé wijn om bij 'op te warmen'.