Bodega Queirón

Bodega Queirón

Bodega Queirón

Rioja - Spanje


Queirón is een relatief jonge bodega uit de bekendste wijnstreek van het Iberisch Schiereiland. We hebben het dan natuurlijk over la Rioja! Al  decennialang wereldberoemd om haar rode wijnen; de doorgewinterde liefhebber weet overigens dat er ook verschrikkelijk goede witte wijnen vandaan komen. We beperken ons ditmaal echter tot rode rioja. En wat voor één!

De wijngaarden van Queiron liggen in en rondom Quel. Een kleine stad (2000 inwoners) gelegen in het oostelijk deel van la Rioja: Rioja Oriental (voorheen bekend als Rioja Baja). Tot een jaar of tien geleden was dit niet de streek waar je moest zijn voor echte kwaliteitswijnen. Te heet, te droog, zo vond men. Sinds enkele jaren is het toegestaan om, zij het mondjesaat, te irrigeren. Grote droogte is hiermee verleden tijd en door wat eerder in het seizoen te oogsten, is men ook de hitte aardig de baas. De nieuwe naam, Rioja Oriental, zal het imago van de streek een goede impuls geven, maar het gaat natuurlijk met name om de wijnmakers. Zij zijn het die de wijnen daadwerkelijk naar een hoger plan moeten tillen en kunnen laten zien dat er wel degelijk uitzonderlijk goede wijnen uit dit gebied komen. Wijnmaker Gabriel Pérez is één van hen.

Gabriel Perez besloot in 2010 dat hij de laatste jaren van zijn carrière niet wilden slijten als werknemer van andere domeinen. Jarenlang was hij in trouwe dienst geweest van verschillende bodegas in de omgeving. Tegelijkertijd werd de oogst van de familiewijngaarden die al generaties lang in bezit waren, jaarlijks verkocht aan grote spelers in la Rioja. Het roer moest om! Wijngaarden en kennis waren voorhanden, alleen een deugdelijke vinificatieruimte ontbrak. Een oude distilleerderij bood onderdak aan Perez en binnen afzienbare tijd was de nieuwe bodega, Queirón, een feit. Nu, 12 jaar na de start, doet Gabriel Perez het wat rustiger aan en zijn alle vier de kinderen - Raquel, Leticia, Rubén en María – nauw betrokken bij het jonge familiedomein. Dat wijn al generaties lang als een rode draad door het leven van de familie Perez loopt, blijkt wel uit hun motto “el viñedo es nuestra razón de ser”. Vrij vertaald: "de wijngaarden zijn de reden van ons bestaan".

Onze favoriet van Bodega Queiron ...

Mi Lugar
Er gaat nogal wat werk aan vooraf voordat de uiteindelijke wijn wordt gebotteld. Allereerst de oogst natuurlijk; de druiven (Garnacha en Tempranillo) voor cuvée Mi Lugar komen van een viertal verschillende percelen. Al in de wijngaard worden tijdens de pluk de beste trossen apart gehouden voor Mi Lugar. Daarna vindt er bij binnenkomst in de vinificatieruimte nogmaals een check van de complete trossen plaats. Nadat de druiven zijn ontsteeld, worden ze stuk voor stuk (!) beoordeeld voordat het daadwerkelijke wijn maken begint. Alleen de allerbeste druiven verdwijnen in de cuves waar schilinweking en vergisting plaatsvinden. Na de vergisting vindt op eikenhouten vaten de zogenaamde malolactische vergisting plaats. Tijdens dit proces worden de felle appelzuren omgezet in mildere melkzuren. Dan volgt de riiping op barriques: 18 maanden verblijft de wijn op een combinatie van Frans (80%) en Amerikaans (20%) eikenhout. Aansluitend worden de verschillende vaten geblend en rust de geassembleerde wijn nog eens 6 maanden in RVS-cuves. Tenslotte, ruim 2 jaar na de oogst, wordt de wijn gebotteld.

Dat een dergelijke benadering geen spotgoedkope wijnen oplevert, zal je als liefhebber niet verbazen. De prijs is echter meer dan goed te verantwoorden. We durven er op voorhand van uit te gaan dat je dat, na het proeven van de wijn, zal beamen. In la Rioja schromen ze niet om de wijn te schenken bij criadilles (de liefhebber vindt online voldoende receptuur); wij kiezen liever voor een wat veiliger gerecht zoals lamshaas/-racks of een rijk gevulde paella riojana.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  Inhoud0,75 L
  Queirón | Mi Lugar 2018 Rioja DOC
  € 24,50
  Bodega Queirón
  Mi Lugar 2018
  Rioja DOC
  Een krachtige, maar gepolijste rioja met een zeldzaam hoog lekker-gehalte.