Bidoli

Bidoli

Bidoli

Friuli - Italië


Van het uiterste noorden tot het diepe zuiden staan in Italië druivenstokken aangeplant. In totaal telt het land 20 wijnstreken. Streken met ieder hun eigen klimaat, terroir, tradities en imago. Een aantal streken geniet internationaal groot aanzien; denk aan Toscane en Piemonte. Maar er zijn ook streken die lang niet zo wijd en zijd bekend zijn. Ben je bijvoorbeeld bekend met wijnen uit Molise of Valle d’Aosta? Die kans is gering… Een andere streek die niet bij het grote publiek bekend is, is Friuli-Venezia-Giulia. Laten we daar maar eens verandering in brengen!

Friuli-Venezia-Giulia, kortweg Friuli, ligt in het uiterste noordoosten van Italië. Van grote invloed op het lokale klimaat zijn de nabijheid van de Alpen aan de noordzijde en de Adriatische Zee aan de zuidkant van de streek. Veel wijngaarden zijn aangelegd op de uitlopers van de Alpen en dankzij de ‘rugdekking’ van de bergen, gedijen druivenstokken hier meer dan goed. Zo’n veertig kilometer ten noorden van de kust, vinden we de wijngaarden van de familie Bidoli. Zij zijn al bijna 100 jaar actief in de wijnbouw!

In 1924 legt Alessandro Bidoli de basis voor het huidige bedrijf. Zoon Giobatta zorgt voor verdere expansie van het domein dat hij op zijn beurt over draagt aan Arrigo Bidoli. Samen met zijn zus Margherita is hij al jarenlang het gezicht van Bidoli Vini. Inmiddels is ook de vierde generatie, in de persoon van de uiterst charmante Elena Bidoli, toegetreden tot het bedrijf. Bidoli Vini is gevestigd in een markant gebouw: een uit 1890 daterende steenfabriek. Hier worden de druiven met de grootst mogelijke zorg en met behulp van moderne techniek, getransformeerd tot eenvoudigweg verrukkelijke wijnen. De druiven die worden gebruikt, komen grotendeels van eigen wijngaarden. Om in de grote vraag te kunnen voorzien, betrekt Arrigo Bidoli ook druiven van andere wijnbouwers. Deze worden echter pas toegelaten na een strenge selectie; Arrigo zou ze het liefst tros voor tros inspecteren… Niets dan het beste!

Onze favoriet van Bidoli ...

Pinot Grigio
De Pinot Grigio is een ijzersterke waarde in het Bidoli-assortiment. De havenplaatsen Marano Lagunare en Monfalcone liggen hemelsbreed niet eens zo ver van de wijngaarden van de Bidoli’s. Beide plaatsen kennen een grote vissersvloot en vis, schaal- en schelpdieren zijn hier dus volop voorhanden! Daar passen we de wijn-spijs-suggesties heel graag op aan. Gegrilde octopus met een gremolata is één van de best denkbare combinaties bij deze wijn. Geen visliefhebber? Vooruit, toch een culinaire tip van formaat: de lokale Prosciutto di San Daniele gaat heel erg goed samen met een glas Pinot Grigio van Bidoli!

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Verantwoord
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Bidoli | le Alte - Cabernet 2019 Friuli DOC
  € 9,95
  Bidoli
  le Alte - Cabernet 2019
  Friuli Grave DOC
  Zeer knap gemaakt! Fantastisch samenspel tussen het sappige fruit en de krokante tannines.
  • Verantwoord
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Bidoli | Chardonnay 2020 Friuli Grave DOC
  € 11,00
  Bidoli
  Chardonnay 2020
  Friuli Grave DOC
  Chablis te duur? Probeer dit eens ... Een vergelijkbare koelte in de neus en een even zo strakke, houtvrije stijl.
  • Verantwoord
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Bidoli | Pinot Grigio 2021 Friuli Grave DOC
  € 11,00
  Bidoli
  Pinot Grigio 2021
  Friuli Grave DOC
  Verfijnde en elegante wijn voor iedere dag. Ideaal als aperitief in combinatie met prosciutto San Daniele!
  • Verantwoord
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Bidoli | le Alte - Ribolla 2021 Venezie IGT
  € 11,25
  Bidoli
  le Alte - Ribolla 2021
  Delle Venezie IGT
  Expressieve en verkwikkende wijn; zet de smaakpapillen op scherp om eindeloos van te genieten!