Château Ponzac

Cahors

 

*  

Dé wijn bij (krachtige) stoofgerechten!

DECEMBER 2022

Een van de rijzende sterren in Cahors ...


Soms lopen ambities en de daarbij behorende verwachtingen uit elkaar en is -om met de woorden van Youp van ’t Hek te spreken- ‘de prik van de cola’. Hoe lastig dat ook is, zeker wanneer er sprake is van een jarenlange en hechte relatie, is het in zo’n een geval verstandig om afscheid van elkaar te nemen, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Zo geschiedde een aantal jaren geleden met Château du Cédre van Pascal Verhaeghe.

Vrijwel direct zijn we op zoek gegaan naar een ander domein in Cahors. Nog niet zo eenvoudig bleek achteraf. Maar goed, recent kwamen we in contact met Château Ponzac. Proefflessen volgden al snel en ja hoor … het was raak! Leuk detail, waar we pas achter kwamen bij het schrijven van deze tekst, Pascal Verhaeghe is als consultant betrokken bij de vinificatie van deze wijn! De wereld is klein, zo blijkt maar weer.

De familie Molinié is geen onbekende naam in Cahors. Sinds de 14e eeuw wonen ze in het dorp Carnac-Rouffiac en spelen ze een belangrijke rol in de wijnbouw. In 1998, na zijn studie wijnbouw en oenologie, nam Matthieu Molinié op 21 jarige leeftijd het familiebezit over. Twee jaar later werd hij vergezeld door zijn vrouw Virginie.

Cahors ligt op gelijke afstand van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en profiteert van een tweeledig klimaat: oceanisch (mild en nat) tot de maand juni, waarna het langzaam maar zeker verandert in een mediterraan klimaat (warm en droog) in juli. Het grote voordeel: een perfect evenwicht tussen de zuurgraad en de rijpheid van de druiven. De wijngaarden (28 hectare) van Château Ponzac liggen ophet plateau van Cahors, dat een vrij constant en wat koeler klimaat heeft dan de rest van de appellatie. De wijnen hebben dan ook een levendiger en frisser profiel, waardoor ze in hun jonge fase al heel plezierig en goed verteerbaar zijn. Uiteraard met behoud van de smaakkracht van de Cahors.

De wijnen van Château Ponzac beginnen langzaamaan wat meer bekendheid te krijgen. In de laatste ‘le Guide des Meilleurs Vins de France’ van la Revue du France werd hen een van de drie sterren toebedeeld. Een vermelding zonder ster is op zich al een prestatie. De ‘promotie’ met een ster is een serieus teken van erkenning en een die ertoe doet. In de wandelgangen wordt dan ook gesproken over de ‘rijzende ster van de Cahors’ en dat verbaast ons geenszins.

Malbec staat bekend om zijn hoge kleurintensiteit en wordt daarom ook wel de ‘zwarte wijn’ genoemd. De Malbec van Château Ponzac vormt daarop geen uitzondering. De lange inweking van 21 dagen bij een temperatuur van 28°C, draagt daar natuurlijk aan bij. 85% verblijft vervolgens gedurende 10 tot 12 maanden in RVS tanks en de resterende 15% in eikenhouten vaten. De neus is aromatisch en wordt na langer zuurstofcontact complexer: pruimen, bramen, peper en tabak. In de mond is er sprake van een dynamisch, coherent en vlezig geheel. De tannines zijn merkbaar aanwezig, maar niet onplezierig. Het is een kwestie van tijd voordat deze volledig verpakt zijn in de wijn. Goed te combineren met confit de canard, een wildragout of hert met preiselbeerencompote; een echte kerstklassieker.


  Inhoud0,75 L
  Château Ponzac 2020 Cahors AOP
  € 16,95
  Château Ponzac
  2020
  Cahors AOP
  Verhelderende illustratie van het begrip concessieloze karakterwijn!