DECEMBER 2023 / JANUARI 2024
Met ontzettend veel plezier presenteren we je een vondst van jewelste: Château de Fesles. Twee echte liefhebberswijnen, wit en rood, van respectievelijk Chenin Blanc en Cabernet Franc. De appellation Anjou staat al generaties lang bekend om kwaliteitswijnen van onder andere de genoemde druivenrassen, al kunnen we niet ontkennen dat de laatste decennia de naam van de appellation bijna synoniem is geworden aan rosés van bedenkelijke kwaliteit … Maar de geschiedenis van Château de Fesles gaat aanzienlijk langer terug!
De grondvesten van het château werden gelegd in de 11e eeuw. Het kasteel werd destijds gebouwd bovenop een strategisch gelegen heuveltop in de Loire-vallei. Grofweg 30 kilometer ten zuiden van Angers, halverwege de lijn Nantes-Tours. Het kasteel in de huidige hoedanigheid dateert uit de 18e eeuw, maar is dus gebouwd op het bijna 1000 (!) jaar oude fundament. Gedurende al die jaren is het kasteel en de bijbehorende grond in bezit geweest van aristocratische families en wijnbouw is er altijd de rode draad geweest. De huidige eigenaar is de familie Helfrich en al ben je nog zo ingewijd in de wijnbranche, toch bestaat de kans dat deze naam je niets zegt.
De familie Helfrich legt in 1979 de basis voor het huidige les Grands Chais de France, een indrukwekkend bedrijf met een grote invloed op de mondiale wijnmarkt. De portefeuille van de familie is zacht gezegd ontzagwekkend te noemen. Recente toevoegingen aan de collectie zijn bijvoorbeeld de châteaux Bastor-Lamontagne (Sauternes) en du Tertre (Margaux). Hele grote namen en zonder twijfel behorend tot de top van de appellation waartoe ze behoren. Maar het echte geld verdient de familie Helfrich met wijnen van een heel ander kwaliteitsniveau: JP Chenet. Je weet wel, met die kenmerkende scheve hals. Prijs-kwaliteit prima, maar verder wijden we er maar niet te veel woorden aan.
Op Château de Fesles komt alle ervaring en kunde van de familie Helfrich samen met eeuwenoude tradities, prachtige wijngaarden met oude, diep wortelende stokken en de indrukwekkende historie van het kasteel. Die combinatie blijkt ongelooflijk goed uit te pakken!
Chenin Blanc kennen we in vele gedaanten: van strak en fris, denk aan Zuid-Afrikaanse varianten (ook bekend onder de noemer Droe Steen), tot weelderig zoet wit. Deze wijn van Château de Fesles is niet zo gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Enerzijds rins en fris, anderzijds smaakintensief (explosief!) en gezegend met een zekere mineraliteit. Lees vooral de uitgebreide proefnotitie. Of beter nog: proef en oordeel zelf! Wij werden er oprecht stil van en realiseerden ons tijdens het proeven dat het een van de meest fascinerende (witte) wijnen is die we dit jaar in het glas hebben gehad. De fraaie, maar duidelijk aanwezige zuren vergen passende begeleiding. Paté en croute geserveerd met knapperige cornichons bijvoorbeeld of een rijk gedecoreerde schotel met zuurkool (zoals de Fransen zo mooi zeggen: choucroute garnie!). Niet te koel schenken graag.
De druiven voor de Anjou Rouge zijn evenals de druiven voor de witte variant afkomstig van het fraaist gesitueerde perceel van het domein: la Chapelle. Deze wijngaard noemt de familie Helfrich zelf het kroonjuweel van het domein. De bodem bestaat er uit leem, zand en klei en de zonexpositie is optimaal. Dat resulteert in perfect rijp druivenmateriaal en dat proef je letterlijk terug. Alle kwintessens van de Cabernet Franc-druif zijn present, maar er is geen spoortje ‘groen’ te bespeuren (iets wat we juist regelmatig tegenkomen bij rood uit de relatief koele Loire-streek). Heerlijk rood en zwart fruit, een ongekend grote dosis sappigheid en een echt ouderwets krokante tanninestructuur. Geen hout, puur fruit. Reken maar dat dit bij menig Parijse bistro(t) op de kaart staat. En wat ons betreft schenk je ‘m dan ook (licht gekoeld) bij evergreens uit de Franse keuken. Van oeufs en meurette tot slakken en van een plateau charcuterie tot coq au vin. Schenk daarna vrolijk door bij harde kazen zoals Comté, Beaufort en Cantal.