Château de Beaucastel

Rhône Sud / Châteauneuf-du-Pape

 

**  

Een uniek patrimonium op wijngebied.

Erik J. Sauter sr.

OKTOBER / NOVEMBER 2022

Toute la gamme!

Voorverkoop 2021 en verschillende wijnen direct uit voorraad leverbaar ...


De wijnen van Château de Beaucastel staan al decennia lang heel hoog genoteerd in de top-100 van de beste wijnen van de wereld. Een waardering die niet uit de lucht is komen vallen, maar het resultaat is van een door opvolgende generaties consequent doorgevoerde kwaliteitsverbetering van een uniek patrimonium op wijngebied.

Verworven door de eerste generatie op een moment dat de wijngaarden nauwelijks waarde hadden. Tot grote bloei gebracht door de tweede generatie in de persoon van de dramatisch vroeg gestorven visionair Jacques Perrin. Hij introduceerde als eerste  duurzame wijnbouw met de technieken van de bio-dynamie op een moment dat dit door collega's en adviserende oenologen als hekserij werd beschouwd. Met veel tegenwerking, maar niemand kon de onverzettelijke Jacques tegen houden …

De derde generatie (Jean-Pierre en François) zette dit als duo door en maakte op briljante wijze gebruik van het enorme potentieel. Zij bouwden de overgenomen basis uit tot een wijnimperium zoals er maar een paar in de wijnwereld voorkomen. De vierde generatie (7 Perrins!) is nu al een tijd aan het stuur en ze gaan door. Niet verblind door het enorme succes en de daarbij behorende rijkdom, maar in de stijl en de traditie van de voorafgaande generaties. Chapeau!

We schreven het vorig jaar al … dankzij de toenemende rijkdom aan kennis vanuit hun opleiding en gebruik makend van de unieke ervaring uit het verleden worden de wijnen nog steeds beter. Hetgeen ook nu weer het geval is …

Een inkijk(je) in het jaar 2021, dat door de Perrins wordt getypeerd als een buitengewoon fris en evenwichtig jaar … Na een aantal zeer warme jaren, is 2021 een wat koeler jaar … Vergelijkbaar met de meeste jaargangen in de jaren ’80 en ’90. Het is ook een ‘wijnmakers-jaar’ ofwel een jaar waarin de interventie van de wijnmaker en de zorg en aandacht in de wijngaard het verschil maken. In een dergelijk jaar blijkt de van generatie op generatie doorgegeven kennis en ervaring op het gebied van biodynamische wijnbouw een zeer waardevol iets.

Net als in heel veel wijngebieden was 2021 geen makkelijk jaar en had men te maken met complexe en onvoorspelbare weersomstandigheden. De wijngaarden van de Perrins werden vooral getroffen door vorst in het vroege voorjaar, dit leidde tot discrepantie en heterogeniteit in het groeiproces. Op zich geen ramp, maar het vergt wel heel veel zorg en aandacht om alle stokken ‘op koers’ te houden. De ‘natte’ lente werd gevolgd door een droge en niet te warme zomer met precies de juiste hoeveelheid lichte neerslag. Eigenlijk waren de omstandigheden vanaf dat moment ideaal.

Het extra werk in de wijngaard heeft uiteindelijk geresulteerd in een aanzienlijk hogere oogstopbrengst dan aanvankelijk gedacht … Ten opzichte van de afgelopen jaren is er zo’n 20% minder wijn gemaakt. De wijnen zijn, zoals door de Perrins getypeerd, heerlijk fris en evenwichtig. De balans tussen de alcohol en de zuren is bijzonder goed.

Welnu, 2021 ‘en primeur’ … Het is onvermijdelijk dat de prijzen gelijke trend houden met de alsmaar groeiende wereldreputatie en de kwaliteit van de individuele topwijnen van dit bezit. Al te vaak, met excuses voor het kromme Nederlands, horen wij  “maar proef je het er dan aan af (die hoge prijs)?”

Nu we de wijnen van de laatste oogst(en) weer (mogen) proeven komt er toch een aarzelend ja op deze vraag. De kostbaarste wijnen worden veelal verworven door lieden met heel veel geld die prestige zoeken en bovendien nog speculeren op een toenemende waarde.

Voor de ware wijnliefhebber ligt dit heel anders. Hij of zij zoekt en vindt in het glas een fascinerende wijnervaring die nooit vergeten wordt. Dit is een andere vorm van rijkdom. Een genietersweelde die letterlijk onbetaalbaar is. Zo'n kostbare fles met z'n vieren delen levert een onvergetelijke ervaring op die geen enkele echte wijnliefhebber zich zou moeten onthouden!

De proefnotities op deze pagina vormen een aardige eerste inkijk in dit boeiende wijntheater. Weliswaar met hoge entreeprijzen, maar die zullen leiden tot dat tevreden gevoel van “meer dan de moeite waard” dat heerst na een voorstelling van dit kaliber.

Inmiddels bieden we de rode wijnen van Château de Beaucastel, de les Sélections Parcellaires en Clos des Tourelles al een aantal jaren ‘en primeur’ aan in september/oktober. De ervaring leert ons dat de les Sélections Parcellaires en Clos des Tourelles -vanwege de zeer beperkte beschikbaarheid- al in deze fase uitverkocht raakt. Voor de rode wijnen van Château de Beaucastel gaat het ook steeds meer die kant op. De wijnen zijn te zijner tijd nog wel verkrijgbaar, maar tegen een heel andere prijs …

‘En primeur’, ofwel in de voorverkoop je reservering plaatsen, is en blijft voor deze wijnen zinvol. Sterker nog … het zal in de toekomst een van de weinige mogelijkheden zijn om de wijnen tegen een enigszins acceptabele prijs te kopen.

Voor het plaatsen van een reservering of meer informatie daarover, nodigen we je uit om op button 'Ga naar bestelformulier' te klikken.

De witte wijnen (oogst 2020) van Château de Beaucastel zijn uit voorraad leverbaar en worden hieronder aangeboden. Net als Château de Beaucastel, rood 2019, Coudoulet de Beaucastel, rood 2018 en de andere wijnen van de Perrins.

Bij voorbaat dank voor je interesse en eventuele bestelling!

Heb je nog vragen? Laat het ons weten …
Telefoon: 043 – 363 77 99
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.30 uur.

E-mail: info@sauterwijnen.nl


Château de Beaucastel

Cuverie Château de Beaucastel


Château de Beaucastel & Famille Perrin

VOORVERKOOP 2021


De wijnen die momenteel in de voorverkoop worden aangeboden en de proefnotitie tref je hieronder.
Voor het plaatsen van een reservering of meer informatie daarover, nodigen we je uit om op button 'Ga naar bestelformulier' te klikken.

Château de Beaucastel
Coudoulet de Beaucastel 2021
Côtes du Rhône AOC

40% Grenache, 30% Mourvèdre, 20% Syrah en 10% Cinsault.

2021 is een fantastisch jaar voor de rode Coudoulet de Beaucastel. Vol en weelderig met een fluweelachtige textuur. Volop tonen van kersen en pruimen, doorweven met een steen-achtige mineraliteit (garrigues!). Zeer evenwichtige wijn met prachtige tannines. Complexe en lange finale.

PRIJS: € 34,50
VOORVERKOOPPRIJS: € 27,50
ROOD | 0,75 l.


Château de Beaucastel
2021
Châteauneuf-du-Pape AOC

30% Mourvèdre, 30% Grenache, 15% Syrah, 10% Counoise, 5% Cinsault en 10% van de andere rassen, waaronder Vaccarèse, Terret Noir, Bourboulenc en Roussanne.

Diepe, robijnrode kleur. Indrukwekkende aroma’s en smaken van donker fruit, zoethout, mineralen en pruimen. Geweldig rijk met een fantastische concentratie en ultrafijne tannines. Een prachtig jaar dat een indrukwekkende energie en balans vertoond.

PRIJS: € 119,50
VOORVERKOOPPRIJS: € 90,00
ROOD | 0,75 l.


Famille Perrin
Les Hauts de Julien Vieilles Vignes 2021
Vinsobres AOC

Grenache en Syrah.

De wijngaard bevindt zich op 20 kilometer ten noorden van Châteauneuf-du-Pape op een hoogte van ongeveer 300 meter en geniet van een koel klimaat, perfect voor Syrah. Les Hauts de Julien komt van een zeer oud perceel met wijnstokken Syrah en Grenache (ongeveer 90 jaar oud) die samen staan aangeplant. Diepe robijnrode kleur, complexe neus van zwart en blauw fruit, viooltjes, specerijen en garrigues. Medium tot full-bodied, elegant en zijdeachtig. Prachtige textuur! Zeer toegankelijk in deze fase, zonder dat het ontwikkelingspotentieel er door wordt belemmerd.

PRIJS: € 43,00
VOORVERKOOPPRIJS: € 34,50
ROOD | 0,75 l.


Famille Perrin
l’Argnée Vieilles Vignes 2021
Gigondas AOC

100% Grenache.

Klein perceel van minder dan 1 hectare met wijnstokken van vóór de druifluis-plaag (ongeveer 100 jaar oud). De opbrengst is zeer beperkt (een gelimiteerde productie van 1500 flessen per jaar). Hoewel de wijn nog enige tijd rijpt op houten vaten, is hij nu al mooi in balans en elegant. De neus is fruitig, aromatisch en biedt een mooie precisie, intensiteit en finesse. Vol van smaak … rijk, levendig fruit met een gemiddelde zuurgraad en zeer evenwichtige tannines.

PRIJS: € 81,50
VOORVERKOOPPRIJS: € 61,50
ROOD | 0,75 l.


Famille Perrin / 
Domaine du Clos des Tourelles 2021
Gigondas AOC

100% Grenache.

Waarschijnlijk een van de mooiste/beste jaren van dit domein! De zeer oude Grenache-stokken staan aangeplant op een bodem van kalksteen met een zeer zanderige ondergrond en geven van ‘nature’ een zeer ‘schone’ neus met veel finesse. De eerste slok overtuigd direct! Mooie diepte en concentratie, fantastische rijpheid en zeer elegante tannines. Zeer smaakintensief en van seconde tot seconde evolueert het palet. Prachtige dynamiek in de zeer royale finale. Het proeven/drinken van deze wijn is een ware belevenis.

PRIJS: € 81,50
VOORVERKOOPPRIJS: € 61,50
ROOD | 0,75 l.Château de Beaucastel : les blancs

Château de Beaucastel wit; direct uit voorraad leverbaar.

 1. 95
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud0,75 L
  Château de Beaucastel | Blanc 2020 Châteauneuf-du-Pape AOC
  € 109,00
  Château de Beaucastel
  2020
  Châteauneuf-du-Pape AOC
  Balans, fraîcheur en een weelde aan smaakrijkdom. Wat een wijn!
 2. 98
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud0,75 L
  Château de Beaucastel | Roussanne Vieilles Vignes 2020 Châteauneuf-du-Pape AOC
  € 191,00
  Château de Beaucastel
  Roussanne Vieilles Vignes 2020
  Châteauneuf-du-Pape AOC
  Een kostbaar en kostelijk monument op wijngebied. Ieder wijnliefhebber moet dit een keer geproefd hebben.

Château de Beaucastel : les rouges

Château de Beaucastel rood; direct uit voorraad leverbaar.

 1. 96
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud0,75 L
  Château de Beaucastel 2019 Châteauneuf-du-Pape AOC
  € 99,00
  Château de Beaucastel
  2019
  Châteauneuf-du-Pape AOC
  Unieke totaalbelevenis! Elegante opulentie, verbluffend mondvolume en optimaal in balans.

Famille Perrin 

De andere wijnen; direct uit voorraad leverbaar.

  • Verantwoord
  Inhoud0,75 L
  Famille Perrin | les Hauts de Julien - VV 2019 Vinsobres AOC
  € 43,50
  Famille Perrin
  les Hauts de Julien - VV 2019
  Vinsobres AOC
  Château de Beaucastel te kostbaar? Alle begrip. Dit is hét alternatief. Grote, karaktervolle dinerwijn!
 1. 96
  100
  • Verantwoord
  Inhoud0,75 L
  Famille Perrin | l'Argnée - Vieilles Vignes 2019 Gigondas AOC
  € 82,50
  Famille Perrin
  l'Argnée - Vieilles Vignes 2019
  Gigondas AOC
  De absolute top op Grenache-gebied. Verfijnde diner-/wildwijn op het allerhoogste niveau!
 2. 97
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud0,75 L
  Domaine du Clos des Tourelles 2019 Gigondas AOC
  € 82,50
  Domaine du Clos des Tourelles
  2019
  Gigondas AOC
  Fijn zoetrijpe, klassiek gestructureerde wijn. Optimaal rijp. Beschaafde kracht en een prachtige concentratie.
 3. 97
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud1,5 L
  Domaine du Clos des Tourelles 2019 Gigondas Magnum AOC
  Aanbieding
  Special Price € 139,95 Regular Price € 159,50
  Domaine du Clos des Tourelles
  2019
  Gigondas AOC
  Fijn zoetrijpe, klassiek gestructureerde wijn. Optimaal rijp. Beschaafde kracht en een prachtige concentratie.