Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€34,95

Contratto 1867
Novecento Pas Dosé 2010
Metodo Classico

Voor champagnes van slechte tot middelmatige kwaliteit wordt grif € 25,- tot € 35,- betaald. Kies dan dit... Voor hetzelfde geld haalt u oprecht een grote mousserende wijn in huis. Vineus, complex, prachtig gerijpt etc.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Italië

STREEK

Piemonte

WIJNMAKER

Contratto 1867

BODEM

Wijngaarden gelegen op een hoogte van 550 meter boven zeeniveau, in en rondom Loazzolo. Percelen op het westen georiënteerd; bodem bestaat uit klei en kalk.

VINIFICATIE

De Chardonnay druiven werden op 3 september 2010 geoogst (met de hand), de Pinot Noir exact een week later. Het druivenmateriaal wordt gekoeld alvorens de druiven te persen. Alleen het eerste 'loopsap' wordt gebruikt voor deze cuvée. De vergisting komt op natuurlijke wijze op gang met druifeigen, wilde gistcellen. Medio mei worden de basiswijnen geassembleerd en de tweede gisting vindt plaats op de fles. De wijn rijpt vervolgens ten minste 7 (!) jaar op fles in contact met de fijne gistsporen.

DRUIVEN

70% Pinot Noir en 30% Chardonnay

KLEUR

Prachtige geelgouden kleur. Fijne mousse.

NEUS

Beide druivenrassen zijn goed herkenbaar. Het echt vineuze, licht oxidatieve karakter wordt veroorzaakt door de Pinot Noir, terwijl de Chardonnay te herkennen is aan tonen van geroosterd briochebrood, zuivel (boter) en gisttonen. Subtiel rokerig, maar ook gedroogde druiven/blanke rozijnen. De overeenkomsten met champagne zijn groot: bodem, druiven en vinificatie komen aardig overeen en dat is goed waarneembaar. Door de extreem lange rijping (90 maanden) 'sur lie' krijgt de wijn een extra dimensie.

SMAAK

Strakke, maar volledig mondvullende aanzet. Superfijne mousse en echt fascinerende combinatie van een smaakrijke frisheid en heuse vinositeit (Bollinger). Door het kantwerk van de fijne koolzuurpresentie heen komt de grote witte wijn prachtig tot uitdrukking. Inclusief de daarbij behorende, nobele bitterheid, de lengte en uiteraard de finesse. Heerlijke ervaring.

CULINAIR

Door de makers bescheiden aanbevolen als (inderdaad) ideaal aperitief. Maar er is meer mogelijk: oesters, tartaar van rauwe vis (coquille, zalm, tonijn) of subtiel gerookte witte vis (heilbot).

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 12,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2020 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: 93/100

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top