Weingut Ziniel

Burgenland - Oostenrijk

“Komplex und spannend wie feinster Cool Jazz!”

Falstaff Magazine

APRIL / MEI / JUNI 2023     (Foto: Andreas Ziniel)

Dé Lentewijn!


Over de invulling van de ‘lentewijn’ hebben we dit jaar niet lang hoeven nadenken. De Grüner Veltliner van Weingut Ziniel voldoet aan alle eigenschappen! De wijn is verkwikkend tot en met, vief, eetlustopwekkend en zowel inzetbaar als verfrissend aperitief als aan tafel bij uiteenlopende gerechten.

Wijnmaker, of nog beter ‘Kellermeister’ Andreas Ziniel behoort tot de jongste generatie wijnmakers in Oostenrijk. Al op jonge leeftijd kreeg hij de volledige verantwoordelijkheid over het familiedomein en Andreas weet daar op zeer verantwoorde wijze mee om te gaan. Geen overhaaste beslissingen, geen op volume gerichte wijnen van aangekochte druiven en ook wat export betreft doet hij het rustig aan. Sauter was in 2019 de eerste exportklant voor het domein en sindsdien zijn er pas enkele toegevoegd. Het aantal wijngaarden waarover de familie Ziniel beschikt, laat een groter aantal eenvoudigweg niet toe. De focus blijft liggen op kwaliteit, niet op kwantiteit.

Andreas’ gedegen manier van werken, juist ook wat de vinificatie van zijn wijnen betreft, resulteert in een strakke, schone stijl wijn. Alle wijnen van zijn hand blinken uit in zuiverheid, druivenexpressie en terroir. De ingetogen uitstraling van de labels, maagdelijk wit met eenvoudige zwarte letters, past wonderwel goed bij de pure, haast naakte wijnen die hij maakt. Geen opsmuk, wel heel hoge kwaliteit.

Grüner Veltliner is zonder meer de bekendste druif uit Oostenrijk, ruim een derde van het complete wijngaardareaal staat er mee aangeplant. De stokken van de familie Ziniel zijn zo'n 30 jaar oud en hebben dus inmiddels een respectabele leeftijd. Dat resulteert in een wijn met de nodige diepgang en concentratie. Die eigenschappen worden gecombineerd met een gering alcoholgehalte van slechts 12%; dat komt de verteerbaarheid logischerwijs alleen maar ten goede. Een wijn met een groter dorstlessend vermogen zal niet snel te vinden zijn!

Serveren als aperitief en bij maaltijdsalades, asperges (wit en groen) en zoetwatervis. Maar het kan avontuurlijker: een ‘pasta pesto’ bijvoorbeeld. Met huisgemaakte pesto natuurlijk! Of bij een pittige curry met garnalen; dan blijkt de wijn plots een perfecte ‘blusser’. Overigens deinst menig Oostenrijker er niet voor terug om ‘m te schenken bij een wienerschnitzel. We namen de proef op de som en verdraaid …


  • Biologisch
  Inhoud0,75 L
  Weingut Ziniel | Grüner Veltliner 2022 Burgenland
  Niet op voorraad
  € 11,75
  Weingut Ziniel
  Grüner Veltliner 2022
  Burgenland
  Een Grüner Veltliner zoals het hoort: spatzuiver, dartel en verkwikkend fris.