SEPTEMBER 2025
Wanneer we de teksten die we de afgelopen 15 jaar hebben geschreven over wijnmaker Tomàs Cusiné zouden bundelen, zouden we zo langzamerhand een stevig boekwerk kunnen uitbrengen. Daarom ditmaal geen ‘biografie’ over de wijnmaker, maar we nemen de DO Costers del Segre eens goed onder de loep.
We vinden deze DO, met een zelfstandige status sinds 1988, in het uiterste noordoosten van Spanje. Meer specifiek: in Catalonië. Priorat, Penedès en Costers del Segre zijn de bekendste van de 11 DO’s die Catalonië rijk is. De letterlijke vertaling van de herkomstbenaming is ‘oevers van de Segre’. Op de oevers van deze zijrivier van de Ebro, staan tal van druivenstokken aangeplant. Men maakt er zowel witte, rosé-, rode als mousserende wijnen, en wanneer we kijken naar de aanplant, zien we een behoorlijke verscheidenheid aan druivenvariëteiten: Macabeo, Parellada en Xarel·lo voor de productie van Cava en bijvoorbeeld Garnacha Blanca, Tempranillo en Monastrell voor de traditionele Spaanse wijnen. Voor wijnen met enige internationale allure wordt gebruikgemaakt van onder andere Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon.
De wijnen van Tomàs Cusiné kenmerken zich veelal door een grote hoeveelheid verschillende druiven. Cusiné heeft inmiddels wel 25 verschillende rassen (!) aangeplant en jaarlijks stelt hij vakkundig de assemblages samen. Altijd met zijn typische signatuur waarin we direct een ongekend hoog ‘lekker-gehalte’ herkennen. Hout wordt niet geschuwd door Tomàs, maar het wordt kundig en goed gedoseerd ingezet.
Tomàs Cusiné | Llebre 2022
Costers del Segre DO
De uitzondering die de regel bevestigt: Llebre is de enige mono-cépage in deze line-up: 100% Tempranillo, of in het Catalaans: 100% Ull de Llebre. Een wijn met een nóg grotere prijs-plezier-verhouding kunnen wij zo 1-2-3 niet bedenken. Deze quote uit de proefnotitie zou voldoende moeten zijn om enige aarzeling weg te nemen: “De wijn stelt nimmer teleur en is uitzonderlijk goed herkenbaar. Gedroogde zwarte vruchten zoals dadels, pruimen en krenten. Maar ook chocolade, vers gebrande koffieboontjes, roostertonen. Heel genuanceerd is het niet, maar dat hoeft ook niet altijd het geval te zijn. Overtuigend en uitnodigend is het zeker wel!”
Tomàs Cusiné | Auzells 2024
Costers del Segre DO
De samenstelling van de assemblage van Auzells verschilt van jaar tot jaar, maar toch is de wijn altijd zeer herkenbaar. Knap en hét bewijs van het vakmanschap van Cusiné. Jaargang 2024 bestaat uit Macabeo, Riesling, Sauvignon Blanc, Albariño en Chardonnay. Fris en rank, en ook daar blijkt de kennis en kunde van de wijnmaker; het is geen sinecure om in dit hete klimaat een goede frisheid in de wijn te behouden. Geweldige en hoogst originele mosselwijn. Leuke anekdote: bij gebrek aan ander gekoeld wit jaren terug een keer ingezet als kaasfondue-begeleider. Dat pakte zo goed uit, dat we dat sindsdien wel vaker doen.
Tomàs Cusiné | Vilosell 2022
Costers del Segre DO
Dat Cusiné een absolute ster is in het assembleren van wijnen, mag geen verrassing meer heten. De samenstelling van cuvée Vilosell verschilt van oogstjaar tot oogstjaar, terwijl de wijn toch altijd o zo herkenbaar is. Jaargang 2022 bestaat uit Ull de Llebre (=Tempranillo), Syrah en Garnacha. Biologisch en de vergisting komt op gang met wilde, druifeigen gisten. Perfecte balans tussen donker fruit en hout. De 9 maanden rijping op één en twee jaar oude vaten is waarneembaar, maar prachtig opgenomen in het rijke geheel. Al jarenlang favoriet bij vrijwel alle Sauter-medewerkers, dat zegt wat!
Tomàs Cusiné | Geol 2019
Costers del Segre DO
Vuurpijlen op het etiket, vuurwerk in de fles: wat een geweldenaar! Ook hier toont Cusiné weer dat het mogelijk is dat het geheel groter is dan de som der delen. De delen zijn in dit geval Carignan, Merlot en Cabernet. Gezien de assemblage is een vergelijking met een goede Bordeaux zo gek nog niet; reken in dat geval op een minimaal driedubbele prijs. In alles is deze wijn (nog) groter dan Vilosell: meer diepgang, meer concentratie, meer power. Geen 9 maanden, maar 14 maanden rijping op Frans eikenhout. Het resultaat is een serieus gestructureerde diner- en wildwijn. Wilde eendenborst, traag gegaarde lamsnek of, voor de begenadigde thuiskok, Beef Wellington.