

OKTOBER / NOVEMBER 2025
Bij het druivenras Montepulciano denk je wellicht aan een vrolijke, sappige en bovenal fruit-gedreven rode wijn. Op zich niet verwonderlijk, want menig Montepulciano voldoet aan dat profiel. Maar er is meer! Wijnen met als herkomstbenaming ‘Montepulciano d’Abruzzo Superiore’ moeten aan net even strengere eisen voldoen dan een reguliere Montepulciano uit de Abruzzen. Denk o.a. aan een hoger minimaal alcoholpercentage (12,5% t.o.v. 12%), een strenger afgebakend gebied waar de druiven vandaan moeten komen en tenminste 9 maanden rijping in plaats van 5 maanden. Reken maar dat er zo een heuse ‘superiore’ ontstaat.
Pietramore kunnen we kernachtig omschrijven: “een kloek en krachtig glas herfstrood met een grote mate van concentratie. Dat laatste komt met name doordat de ‘methode saignée’ werd toegepast. Onbekend met deze vinificatiemethode? We leggen het graag even uit: nog voordat de alcoholische vergisting begint, laat de wijnmaker zo’n 15 a 20 % van het sap weglopen. Zo wordt een hogere mate van concentratie verkregen in het deel dat achterblijft in de cuve. De wijn wint hierdoor fors aan smaakkracht! Van het ‘afgetapte’ wordt doorgaans rosé gemaakt; zo gaat er niets verloren!
Tenuta Pietramore
2021
Montepulciano d'Abruzzo Superiore DOC
Heerlijke maaltijdwijn bij basale, maar smaakvolle gerechten uit de Italiaanse plattelandskeuken. Neem lekker de tijd en maak een klassieke ragù bolognese (met een scheut melk!) of ossobucco. Laat de oven of een sudderplaatje het werk doen en ga in de tussentijd lekker naar de hei, bos of strand. Staat er bij thuiskomst een heerlijk gerecht gereed. Hoef je alleen nog maar een glas Pietramore in te schenken.
De Grote Hamersma: “Bijna amarone-achtig, zo rijk, zo niet-braaf, zo niet-aangelijnd. En 2021? Rolt ook nadrukkelijk met de spierballen maar dankzij wat meer zuurverfijning is ie wat minder zwaar en massief.“