

DECEMBER 2025
Vier generaties lang is het champagnedomein AR Lenoble in bezit van één familie geweest. Begin 20e eeuw werd het gesticht door Armand Raphaël Graser – Alsacien van geboorte – en gedurende de volgende generaties werd het bezit doorgegeven. In 2023 nemen Anne en Antoine Malassagne het moedige besluit om de familietraditie te staken; van een 5e generatie is eenvoudigweg geen sprake en dus besluiten zij tot verkoop van het domein. Reken maar dat de belangstellenden in de rij stonden! Van verkoop aan de hoogste bieder is niet zo maar sprake. Het is de allergrootste wens van Anne en Antoine dat de identiteit van AR Lenoble overeind blijft.
Uiteindelijk wordt de koop gegund aan de familie Frère-Gallienne. Voorwaar niet de minste naam in wijnland: naast AR Lenoble heeft men een aanzienlijk belang in het uitzonderlijk prestigieuze Château Cheval Blanc. Sinds de overname wordt het domein geleid door het ambitieuze drietal Ségolène Frère-Gallienne, Guillaume Truchot en keldermeester Julien Lardy.
Vooralsnog blijven de cuvées identiek. Niet verwonderlijk overigens, want van de meest recente oogstjaren (na 2023 dus) worden door Lenoble nog geen champagnes op de markt gebracht. Het huidige aanbod is dus nog door de Malassagnes geoogst en vergist, maar draagt al de signatuur van de huidige eigenaar. In de toekomst zullen we ongetwijfeld wat kleine wijzigingen in assemblages, cuvéenamen, dosages etc. gaan zien, maar zoals beloofd: de identiteit blijft gehandhaafd en de kwaliteit zal in de komende jaren nóg verder toenemen.
Champagne Lenoble | Extra-Brut Intense
V.20
Cuvée Extra-Brut Intense (voorheen Brut Intense) is een harmonieuze blend van 55% Pinot Meunier, 30% Chardonnay en 15% Pinot Noir. Met slechts 3 gram suiker per liter strakdroog en daarmee valt ie in de categorie Extra-Brut (de term Brut wordt gebruikt voor champagnes met 4-12 gram suiker). Deels rijping in eikenhouten vaten, deels rijping op magnums. Om even aan te geven hoe ambitieus men te werk gaat: de wettelijke minimale rijpingsduur bedraagt in Champagne 15 maanden; de gemiddelde rijpingsduur voor deze champagne is 42 (!) maanden. Geweldig als aperitief. Maak er wat gougères bij om het geluk compleet te maken.
Champagne Lenoble | Blanc de Blancs
Grand Cru
Ook cuvée Blanc de Blancs is een zogenaamde Extra-Brut. Hier geen 3, maar slechts 2 gram suiker per liter. Toch komt de wijn minder strak over. De druiven (100% Chardonnay, het betreft immers een Blanc de Blancs) zijn afkomstig uit de Côte de Blancs. Vermeldenswaardig omdat de toplaag van de bodem hier het ‘dunst’ is van de gehele champagnestreek. Dat betekent dat de druivenstokken vrijwel direct wortelen in het krijt en dat zorgt vervolgens weer voor een enorme mate van frisheid en mineraliteit in de champagnes. Dankzij de gemiddelde rijpingsduur ‘sur lie’ van 54 (!) maanden krijgt deze ‘BdB’ kracht en complexiteit. Serveer er oesters bij; Rockefeller-style als je durft!
Champagne Lenoble | 2013 Blanc de Noirs
Premier Cru
Twaalf jaar oud en nog verdomd kwiek, wow! Kenners weten dat vintage-champagnes van deugdelijke kwaliteit zeker 15-20 jaar kunnen rijpen, dus zo oud is dit nog helemaal niet. 100% Pinot Noir en dus echt onderscheidend van alle andere champagnes. Druiven afkomstig van wijngaarden met premier cru-status in Biseuil (Vallée de la Marne). Complexe stijl, 100% gerijpt in eikenhouten vaten. Mme Frère-Gallienne adviseert om er foie gras bij te serveren, bij voorkeur met vijgen gepocheerd in Pinot Noir … We geloven haar direct!
Champagne Lenoble | Rosé
V.16
We beginnen met een leuk weetje: wist je dat Champagne de enige regio in Europa is waar het toegestaan is om witte en rode wijn te mengen om rosé te verkrijgen? Dat is ook hier het geval: aan de witte basiswijn (Chardonnay) wordt zo’n 20% rode wijn van Pinot Noir druiven toegevoegd. Ook voor de rijping van deze champagne heeft men de tijd genomen: geen 42, geen 54, maar gemiddeld 60 (!) maanden rijping. Zoals bekend: geduld wordt beloond en dat gaat hier zeker op! Intrigerend glas champagne. Verdraagt best wat tegenspel, dus een heuse dinerchampagne. Serveer er toast met gerookte eendenborst of rillettes van zalm bij.





