la Spinetta

Piemonte

Cà di Pian was in 1985 de eerste rode wijn die het levenslicht zag.

SEPTEMBER 2022

Giorgio's 'primo vino'...


De basis van het succes van het huidige la Spinetta ligt in Piemonte, waar de Nebbiolo-, Barbera- en Moscato-druif de boventoon voeren. Die drie druiven staan aan de basis van een heel breed scala aan wijnen die allemaal de zo herkenbare signatuur van Giorgio Rivetti dragen. Die signatuur -optimaal rijp, sensueel en uiterst subtiel geparfumeerd- herkennen we duidelijk in Cà di Pian.

De vinificatie, met de opvoeding op eikenhout in het bijzonder, spelen een heel grote rol bij de totstandkoming van deze ‘huisstijl’. Zowel de alcoholische vergisting als het inweekproces vindt plaats in roterende(!) RVS cuves. Door de continue rotatie van de tank wordt optimale extractie verkregen en dat is duidelijk merkbaar in het eindresultaat. Dan volgt de malolactische vergisting, waarbij de fellere appelzuren worden omgezet in mildere melkzuren, op gebruikte houten vaten. Na die vergisting rijpt de wijn 12 maanden op barriques van 225 liter; daarna wordt de assemblage bepaald door de verschillende houten vaten samen te voegen. Tenslotte rijpt de wijn nog eens 12 maanden op stalen tanks alvorens te worden gebotteld. Al met al komt de wijn pas zo’n vier jaar na de oogst op de markt! Een dergelijke behandeling valt eerder onder de noemer ‘vertroeteling’ dan ‘opvoeding’ van de wijn.

Cà di Pian was in 1985 de eerste rode wijn die het levenslicht zag onder de vlag van la Spinetta. Het zal wijnmaker Giorgio Rivetti dan ook goed doen dat we juist deze ‘primo vino’ zo in het voetlicht plaatsen. De tijd van het jaar leent zich er in ieder geval bijzonder goed voor. De warmte, generositeit en intensiteit sluiten naadloos aan bij het koele van het natte najaar. Een betere begeleider van wild of een traag gegaarde kalfsschenkel is nauwelijks denkbaar.


Geen producten gevonden voor deze selectie.