la Spinetta

Piemonte

"Wine is to drink,
not to age for decades!”

Giorgio Rivetti

MEI / JUNI 2023

Barolo & Barbaresco 2018: oprecht uitzonderlijk goed!


Zo vlak voor de zomer besteden we doorgaans niet of nauwelijks aandacht aan Barolo en Barbaresco ... Maar ja, toen we onlangs weer eens de Barolo ‘Garetti’ en Barbaresco ‘Bordini’ -allebei van de oogst 2018- van la Spinetta proefden, konden we weinig anders … Want beide wijnen zijn oprecht uitzonderlijk goed! En alle twee horen ze welbeschouwd tot de top van wat Italië ons op wijnvlak te bieden heeft. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Barolo en Barbaresco? Of zijn er met name overeenkomsten?

Gemene delers zijn er om te beginnen volop. Beide herkomstgebieden hebben - sinds 1981 - de hoogste status binnen de Italiaanse wijnwetgeving: Denominazione di Origine Controllata e Garantita, kortweg de DOCG-status. De DOCG’s grenzen net niet aan elkaar; de stad Alba scheidt de 2 regio’s. In zowel Barolo als in Barbaresco is de Nebbiolo-druif dominant in aanplant en ook de enige die mag worden gebruikt wanneer de herkomstbenaming Barolo of Barbaresco op het label staat. Aan bewaarpotentieel geen gebrek; uitgaande van een goede producent, en dat is la Spinetta zonder meer, is 10-15 jaar met speels gemak haalbaar. Langer is, zeker in een klassiek jaar zoals 2018, geen uitzondering. Uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Het bewaren van zo’n wijn moet geen doel op zich zijn. Of zoals Giorgio Rivetti het tijdens een ‘winemakers-dinner’ eens kort en bondig en met smakelijke Italiaanse tongval verkondigde: “wine is to drink, not to age for decades!”. Wie zijn wij om anders te adviseren…? Ook jeugdig geconsumeerd een groots genot.

Maar er zijn uiteraard ook verschillen. Een groot verschil zit ‘m in de wetgeving. Een barolo mag pas na drie jaar rijping (op fles en vat samen) op de markt komen, terwijl een barbaresco ‘al’ na twee jaar mag worden aangeboden. Hierna worden de verschillen kleiner… Wanneer we kijken naar de bodem van de wijngaarden, dan zien we wel wat variatie. In beide gebieden bestaat de grond voor een groot deel uit kalkhoudende mergel, maar in Barbaresco is de bodem rijker aan zand en voedingstoffen en dat resulteert in een wat genereuzer stijl wijn. Leuk detail: de kalkrijke bodem zorgt voor wijnen met een relatief lage pH-waarde. Weet je het nog van de scheikundeles? Een lagere pH betekent juist wat meer zuren. En juist die zuren dragen bij aan het bewaarpotentieel. Over het algemeen kan worden gezegd dat wijnen uit Barbaresco in een eerder stadium al wat toegankelijker en gemakkelijker benaderbaar zijn. Barolo is daarentegen strenger, tanninerijker, complexer en kan, indien gewenst, langer rijpen.

Tenslotte de gastronomische mogelijkheden. Gezien de genoemde (nuance)verschillen tussen de wijnen, maken we voor de wijn-spijs-tips geen onderscheid tussen beide. Onze ervaring leert dat gerechten die goed samen gaan met een barolo, dat ook met een barbaresco gaan. Absolute nummer één wijn-spijs-combinatie in onze ogen is tajarin, een pasta met truffel en roomboter. Hemels. Heus, beter wordt het niet. Alhoewel veel andere gerechten met truffel kunnen eveneens op onze goedkeuring kunnen rekening… Bescheidener ingesteld? Denk dan aan een risotto met paddenstoelen of kalfvlees met een morillesaus. Tenslotte lokale kazen zoals Castelmagno (favoriet, maar schaars) en Toma. We laten de keuze aan jou!


 1. 95
  100
  • Bewaarwijn
  Inhoud0,75 L
  La Spinetta | Garretti 2018 Barolo DOCG
  Niet op voorraad
  € 63,50
  La Spinetta
  Garretti 2018
  Barolo DOCG
  Grote wijn! Uw proevend scribent reserveerde direct na het proeven een doosje. Doet u dat ook?