

SEPTEMBER 2025
De familie Inama is ‘wereldberoemd’ om met name hun witte wijnen. Niet verwonderlijk hoor, het succesverhaal van de Inama’s is immers begonnen met witte wijnen. In 1965, precies 50 jaar geleden, werd de wijngaard Monte Foscarino aangekocht door Giuseppe Inama. Monte Foscarino ligt binnen de grenzen van de herkomstbenaming Soave, in het hart van Veneto. Nog altijd wordt deze wijngaard gekoesterd door de familie en wijnliefhebbers wereldwijd, beschouwen cuvée Monte Foscarino (100% Garganega) als een echte cultwijn.
In 1996 waagden de Inama’s zich voor het eerst aan de vinificatie van rode wijn. Ze deden dat met een op het eerste gezicht niet zo voor de hand liggende variëteit: de Carménère-druif. In Veneto staan vooral Corvina Veronese-, Rondinella- en Molinara-stokken aangeplant. Maar ook… Cabernet Franc! Althans, dat dacht men tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Rond die tijd begonnen ampelografen (‘druifdeskundigen’) te twijfelen of ze wel echt te maken hadden met Cabernet Franc-druiven. Eind jaren ’80 kwam het verlossende woord: wetenschappelijk bewijs toonde aan dat er volop Carménère staat aangeplant in Veneto. Met die kennis in het achterhoofd kon aangetoond worden dat er al sinds het einde van de 19e eeuw sprake was van Carménère in Veneto. Een inheemse druif is het niet, maar wel eentje met ruim 130 jaar historie!
Inama | Piu Carmenere 2022
Veneto IGT
De wijnwetgeving staat toe dat wanneer er een monocépage op het etiket vermeld staat, dat de wijnmaker tot 15% van een andere druif mag toevoegen aan de blend. We melden dat niet voor niets specifiek bij deze wijn…: aan de Carménère van Inama is 15% Merlot toegevoegd. Niet zonder reden, want het maakt de wijn nét even vriendelijker. Inama prijst de wijn aan als een waardevol alternatief voor een goede Valpolicella, dat klopt als een bus! Volop rijpheid in de neus: donker fruit, specerijen, kruiden en wat mocca. Die rijpheid zet zich gemakkelijk voort in de mond: volop sap met heerlijke, iets weerbarstige tannines die verlangen naar een begeleidend maal. Nog even de BBQ aan in de herfst? Waarom niet! Een fraaie entrecote (mag ook uit de pan) van kalf of rund op het bord en een glas Piu Carménère. Dat is volop genieten!