SEPTEMBER 2025
Ga er maar even goed voor zitten, want het zal enige tijd vergen om alle informatie op deze pagina’s tot je door te laten dringen. We gaan even de diepte in en spijkeren je kennis over de wijnen uit Gigondas in sneltreinvaart bij.
Gigondas is een zelfstandige appellation sinds 1971; daarvoor gingen de wijnen min of meer anoniem door het leven als Côtes du Rhône Villages. Er worden witte, rosé- en rode wijnen gemaakt. Omdat we ons nu enkel op de rode variant richten, hebben we op een rij gezet waar een rode Gigondas aan moet voldoen. Lees je mee?
- Minimaal 50% van de blend is Grenache.
- Wordt er Mourvèdre en/of Syrah toegevoegd, dan moet dat tenminste 15% van de assemblage bedragen.
- Samen moeten deze drie druiven op z’n minst 90% van de blend uitmaken.
- Voor de overige 10% mogen onder andere de rassen Terret Noir, Counoise en zelfs een aantal witte druivenrassen (Bourboulenc, Viognier) worden gebruikt.
Een behoorlijk strak keurslijf!
De familie Perrin is actief in vrijwel de gehele Zuidelijke Rhône (en daarbuiten). Ze bezitten wijngaarden in Châteauneuf-du-Pape, maar ook in bijvoorbeeld Rasteau, Vinsobres, Vacqueyras en Gigondas. In Châteauneuf-du-Pape ligt de basis van het huidige succes: Château de Beaucastel is met recht het kroonbezit van de familie. Al decennialang behoren de wijnen van dit château tot de top van Frankrijk. Wijnschrijvers wereldwijd schreven én schrijven unaniem lovend over deze wijnen.
Wanneer een gekende wijnmakersfamilie haar vleugels uitslaat naar een nabijgelegen appellation, Gigondas in dit geval, ben je verzekerd van de nodige belangstelling. En een kritische blik natuurlijk. Kunnen de wijnen zich meten met het bekende werk? Nou en of! Vriend en vijand is het erover eens dat er fabuleuze wijnen worden gemaakt door de Perrins in Gigondas.
Famille Perrin | La Gille 2022
Gigondas AOC
Om van een ‘instapniveau’ te spreken, gaat eigenlijk te ver op dit prijsniveau. Maar in het geval van Perrin-wijnen uit Gigondas is dat wél het geval: 80% Grenache en 20% Syrah, met een rijping op gebruikt eikenhout. Jong nog, dus uiterst geconcentreerd, maar al o zo drinkbaar! Superbalans tussen tannines, fruit en wijnzuren. Groot genot! Afgelopen jaar waren we in Gigondas en de wijn-spijs combinatie met deze wijn was memorabel: voor zes personen verscheen er een lamsbout op tafel. Bestoken met tijm, rozemarijn en knoflook en vervolgens in z’n geheel gegaard in de oven. Een diner om nooit meer te vergeten…
Famille Perrin | l'Argnée - Vieilles Vignes 2020
Gigondas AOC
De term ‘Vieilles Vignes’ (‘oude stokken’) biedt doorgaans weinig houvast; het is een rekbaar begrip en niet aan regels gebonden. De Perrins hebben echter een naam hoog te houden, dus ‘Vieilles Vignes’ is in dit geval ook daadwerkelijk oud. De druivenstokken zijn meer dan 100 (!) jaar oud. Voor de echte kenners: het zijn pre-Phylloxera-stokken. Door de leeftijd van de stokken is het rendement zeer beperkt, wat de kwaliteit en concentratie natuurlijk ten goede komt. Leuk detail: l’Argnée is de enige mono-cépage Grenache in het Perrin-aanbod. Verleiding en verfijning zijn hier de sleutelwoorden. Eersteklas wildwijn, denk aan reebok, gems of haas.
Domaine du Clos des Tourelles 2020
Gigondas AOC
Domaine du Clos des Tourelles is zonder twijfel de beste rode wijn die in Gigondas wordt gemaakt. Niemand minder dan Matthieu Perrin fluisterde eens op een proeverij: “We moeten uitkijken dat de wijn niet beter wordt dan Château de Beaucastel…” Dergelijke uitspraken slaan we op en zetten ons aan het denken. Wanneer we de wijn drinken, komt deze uitspraak altijd weer in gedachten voorbij. En inderdaad: het is eenvoudigweg een monumentale wijn! Nu al volstrekt onweerstaanbaar, maar in een goede kelder zouden we de wijn rustig 15 tot 20 jaar weg durven leggen (zeker in magnum-formaat). Klassiek gestructureerde bewaarwijn.