

OKTOBER / NOVEMBER 2025
Uit de serie klassiekers: Pacherenc-du-Vic-Bilh en Madiran. Krachtige en uitzonderlijk goed gestructureerde witte en rode wijnen. De herfst is hét seizoen voor deze - in de beste zin van het woord - eigenzinnige wijnen. Een van de zaken die we zo leuk vinden aan deze wijnen, is dat we wat druivenrassen betreft echt even buiten de gebaande paden gaan. Wit (Pacherenc du Vic-Bilh AOC) is een assemblage van Petit Manseng en Gros Manseng. Nooit van gehoord? Niet gek hoor. Je vindt ze eigenlijk alleen maar in het Franse Zuidwesten en je ze komt ze maar mondjesmaat als mono-cépage tegen. Wijnen zoals Côtes de Gascogne, Jurançon en niet te vergeten Pacherenc-du-Vic-Bilh danken er hun faam aan. Eerstgenoemde met name als ‘volume-wijn’, terwijl er juist in Jurançon en Pacherenc du Vic-Bilh echte cultwijnen te vinden zijn. Odé d’Aydie van de familie Laplace is er zo een!
Écht beroemd is de familie Laplace geworden met hun (rode) madirans. Tot ver in de tweede helft van de 20e eeuw stonden deze wijnen bekend om hun massieve, ‘zwarte’ stijl. Ontoegankelijk in de eerste jaren na de oogst door een strenge, harde tanninestructuur. De Tannat-druif, klein van stuk met een dik schilletje, maakte dat de wijnen niet al te vriendelijk overkwamen. Toch waren het populaire wijnen die onder andere geroemd werden om hun bewaarpotentieel. Maar ja, menig wijndrinker (m/v) beschikte destijds over een wijnkelder en had bovendien het geduld om 10, 15 jaar of zelfs langer, te wachten om de wijnen te ontkurken.
Tijden veranderen en de moderne consument koopt graag wijnen voor - min of meer - directe consumptie. De familie Laplace is wat dat betreft goed met de tijd mee gegaan. Sterker nog: er was een absolute pioniersrol voor hen weggelegd op dit vlak. In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd er op Château d’Aydie, het domein van de familie Laplace, geëxperimenteerd met het proces dat we nu kennen als micro-oxygenatie. In een notendop: tijdens de rijping van de wijn, in cuves en vaten, wordt op gecontroleerde manier een minimale hoeveelheid zuurstof toegediend waardoor de tannines al in die fase, voorafgaand aan de botteling, worden verzacht. Zo ontstonden madirans met een sympathiek gezicht. En de techniek micro-oxygenatie? Die wordt inmiddels wereldwijd toegepast!
Famille Laplace | Aydie l'Origine 2023
Madiran AOP
Cuvée l’Origine is de perfecte kennismaking met de Tannat-druif. Wel eentje die onder ‘verzachtende omstandigheden’ tot stand is gekomen: micro-oxygenatie en toevoeging van de druivenrassen Cabernet Franc en –Sauvignon (30% in totaal). Toch blijft het karakter van de Tannat goed in stand: heerlijk weerbarstige tannines en een goede structuur. Najaarsrood tot en met. De wijn-spijs-suggesties van de familie Laplace zijn simpel, maar doeltreffend: spaghetti, geroosterd gevogelte en couscous. Ach, weer eens wat anders.
Famille Laplace | Odé d'Aydie 2022
Pacherenc du Vic-Bilh AOC
Bij zo’n klassieke wijn vinden we een echte bistro-klassieker op z’n plaats: gepocheerde rogvleugel met beurre noisette en kappertjes. Rijk, maar met een frisse tegenhanger door de zuren van de kappertjes. Perfect in lijn met de wijn! Leuk om hier een aantal flessen van weg te leggen en de komende jaren te ‘vergeten’. We dronken recent jaargang 2015 en dat was een sensationele ervaring…
Famille Laplace | Odé d'Aydie 2020
Madiran AOP
Odé d’Aydie is een fraaie opstap naar het echte grote werk. Hier geen toevoeging van andere druiven meer, maar 100% Tannat. Dat ruik je, dat proef je. Puur en ongenaakbaar. Het zwartste fruit (bramen, pruneaux d’Agen), de puurste chocolade en tonen van zwarte thee, drop en gedroogde laurier. Geen wijn voor beginners... Wél voor liefhebbers! Neem de tijd en maak er een goed gevulde pan cassoulet bij. Zeker weten dat het een onvergetelijke avond wordt!
Château d'Aydie 2018
Madiran AOP
Château d'Aydie kunnen we het beste omschrijven als ‘old school’ madiran. Dit is Tannat in optima forma: masculien, streng, compact en tanninerijk. Maar er staat zo ontzettend veel tegenover: een superconcentratie en, verpakt in het geheel, een zekere sappigheid. Nu drinken? Dat kan, maar geef de wijn dan flink lucht in een brede karaf en schenk bescheiden hoeveelheden in ruime glazen. Heb je een kelder? Doe je zelf een plezier en leg er een aantal flessen in. Over een jaar of 10-15 ben je jezelf dankbaar dat je dit hebt weg gelegd.





