Domaine du Clos des Tourelles

Rhône Sud / Gigondas

Grote, rijke diner- en wildwijn. Briljant bij: haas!

DECEMBER 2023 / JANUARI 2024

Gigondas op een zeldzaam hoog niveau ...


De Famille Perrin weet zo’n vijftien jaar geleden Clos des Tourelles te verwerven. Een historisch, relatief klein domein, met uitzonderlijk fraai gelegen, ommuurde wijngaarden met zeer oude stokken. Het domein ligt net - niet meer dan 50 voetstappen - buiten het dorp Gigondas. De wijngaard behorend bij het domein is een zogenaamde ‘clos’, een volledig ommuurd perceel. In vroeger tijden waren er in en om Gigondas meerdere wijngaarden van dit type, maar anno nu is de wijngaard Clos des Tourelles de laatst bestaande clos. In totaal meet het perceel zo’n 3 hectare; de bodem bestaat uit kalk op een onderlaag van mergel en zand. De ligging op het noordwesten (relatief koel) verklaart het koele(re) microklimaat en om die reden wordt hier later geoogst dan elders in Gigondas.

Vanaf dag één is alles gericht op het bereiken, zo niet overtreffen, van het niveau dat Château de Beaucastel haar wereldreputatie heeft bezorgd. De wijnen van Clos des Tourelles drukken op overtuigende wijze uit dat hier inderdaad het potentieel aanwezig is om Château de Beaucastel op z’n minst te evenaren. Al hebben we insiders horen zeggen dat het stadium van evenaren inmiddels is gepasseerd …

Overeenkomsten zijn er genoeg. Zeker op het gebied van finesse ofwel beschaafde kracht. Een paar regels uit de proefnotitie … Fijn zoetrijpe, klassiek gestructureerde wijn. Optimaal rijp. Beschaafde kracht en een prachtige concentratie zonder dikte. Opnieuw heel veel karakter en een fascinerende afwisseling in smaak (smaakrijkdom). De rijpheid krijgt magistraal tegenspel van de verrukkelijke, zachte frisheid. Die frisheid is een kostbare constante in deze wijn, de degelijke tannines idem. In ieder geval een wijn die niet in zorgvuldig opgebouwde wijnkelder mag ontbreken!


Wijngaard Clos des Tourelles

Cuverie Clos des Tourelles


 1. 97
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud0,75 L
  Domaine du Clos des Tourelles 2019 Gigondas AOC
  Aanbieding
  Special Price € 69,95 Regular Price € 79,75
  Domaine du Clos des Tourelles
  2019
  Gigondas AOC
  Fijn zoetrijpe, klassiek gestructureerde wijn. Optimaal rijp. Beschaafde kracht en een prachtige concentratie.
 2. 97
  100
  • Verantwoord
  • Bewaarwijn
  Inhoud1,5 L
  Domaine du Clos des Tourelles 2019 Gigondas Magnum AOC
  Aanbieding
  Special Price € 139,95 Regular Price € 159,50
  Domaine du Clos des Tourelles
  2019
  Gigondas AOC
  Fijn zoetrijpe, klassiek gestructureerde wijn. Optimaal rijp. Beschaafde kracht en een prachtige concentratie.