Domaine de la Rochelierre

Fitou

 

FEBRUARI/MAART 2023

Sympathieke karakterwijnen uit Fitou;

de oudste appellatie van de Languedoc


Het blijft ons verbazen hoeveel leuke, kleine wijnmakers met ontzettend goede, lekkere wijnen nog niet hun weg naar Nederland hebben gevonden. Het stimuleert ons in ieder geval om te blijven zoeken naar nieuwe wijnen met een eigen karakter die zich onderscheiden ten opzichte van de massa met o.a. een ijzersterke prijs-/kwaliteitverhouding. Iets wat we inmiddels  al 120 jaar doen …

De oplettende lezer zal zich afvragen “Is Sauter niet in 1904 opgericht?” en terecht. Wij hebben dat ook altijd aangenomen, maar afgelopen jaar werden we door een trouwe klant gewezen op het feit dat Sauter in 1902 is opgericht. Hij kon zijn verhaal staven met verschillende documenten uit die tijd, dus vieren we dit jaar stilletjes dat we 120 jaar bestaan. Enfin, dit terzijde.

We hebben er nu weer een te pakken: Domaine de la Rochelierre uit Fitou. Fitou is de oudste AOC van de Languedoc, ligt ten zuiden van Narbonne (zo’n 30 minuten rijden) en wordt omsloten door het zuidelijk deel van de appellation Corbières. De AOC loopt in de breedte, dus een gedeelte van de wijngaarden ligt landinwaarts en een gedeelte aan de kust, zoals die van Domaine de la Rochelierre.

Het bezit beslaat zo’n 15 hectare en is al vier generaties in handen van de familie Fabre. De wijnen werden tot 2015 gemaakt rondom het familiehuis in het hart van de stad Fitou. Prachtig, maar bewerkelijk en weinig ruimte voor vernieuwing. Jean-Marie (4e generatie) en zijn vrouw Emilie realiseerden in 2015 een nieuwe wijnmakerij aan de rand van de stad, tussen hun wijngaarden. Mooi door z’n eenvoud en bovendien bijzonder efficiënt ingericht.

Jean-Marie en Emilie werken volgens de ‘méthode cousiné’. Eerlijk toegegeven, die moesten we even opzoeken … Het is een methode die een stap verder gaat dan biologische wijnbouw en wordt toegepast door enkele vooraanstaande wijnhuizen in Europa, waaronder enkele grote namen in Bordeaux. Wezenlijk onderdeel van de methode is de voortdurende analyse van bodem, stokken, blad en druif en eens in de zoveel tijd de biomassa en –activiteit in de wijngaard. Het doel van deze analyses is het verkrijgen van inzicht waarmee precies kan worden bepaald wat ieder element in de wijngaard nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Hetgeen kan variëren van de wijze van aanplanten, waarmee de blootstelling aan zon en wind kan worden bepaald, of het inzetten van een reeks aan natuurlijke/biologische producten ter stimulatie of bestrijding. Het is een intensieve aanpak, zeker voor een klein team, maar wel een die het verschil maakt. Het oogstmateriaal is bijzonder goed en het stelt de wijnmaker in staat om fijne, zuivere wijnen te maken met maximale druifen bodemexpressie. Vrij van commercieel vervaardigde chemicaliën. De aanpak wordt sinds 2017 beloond met de HVE-certificering (Haute Valeur Environementale).

Welnu, de wijnen … die bevelen we stuk voor stuk van harte aan en zijn het proberen echt waard! L’Instinct is een assemblage van gelijke delen Merlot en Marselan. Vinificatie in RVS tanks en gemaakt om direct/jong te drinken. De zuivere en pure druifexpressie in deze wijn illustreert op een voortreffelijke wijze de aanpak van Jean-Marie en Emilie. De wijn heeft niet veel nodig en laat zich makkelijk ‘zo’ drinken, maar wat charcuterie bij de borrel of rood vlees aan tafel kan gerust.

De cuvées Tradition en Privilège bestaan uit exact dezelfde assemblage: 30% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah en 10% Mourvèdre. Het grote verschil zit in de houtopvoeding ... Cuvée Privilège rijpt na de vinificatie in RVS tanks gedurende 8 tot 9 maanden in houten vaten. Jaarlijks wordt 1/4 deel van de vaten vernieuwd. De assemblage doet twee forse, krachtige wijnen vermoeden en dat zijn ze ook, maar … net als bij de l’Instinct is ook hier sprake van een zuivere en pure druifexpressie waardoor een bepaalde mate van finesse en elegantie wordt bereikt die als heel prettig wordt ervaren. De Tradition is daardoor goed verteerbaar en inzetbaar bij licht gegrild rood vlees of lam. Hoewel het hout nu al heel goed geïntegreerd is, heeft de Privilège nog wat tijd of culinair tegenspel nodig, zoals een stoofpot of vlees/wild met een ietwat zoete saus.


  Inhoud0,75 L
  Domaine de la Rochelierre | l'Instinct 2021 Pays d'Oc IGP
  € 11,00
  Domaine de la Rochelierre
  l'Instinct 2021
  Pays d'Oc IGP
  Heerlijk pure wijn, wars van houtinvloed … Geen gebalde spierkracht, maar juist fris en zuiver.
  Inhoud0,75 L
  Domaine de la Rochelierre | Tradition 2021 Fitou AOP
  € 13,75
  Domaine de la Rochelierre
  Tradition 2021
  Fitou AOP
  Heerlijk genereus, zonder overdadige rijpheid of overextractie. Voorbeeldige balans!
  Inhoud0,75 L
  Domaine de la Rochelierre | Privilège 2020 Fitou AOP
  € 17,75
  Domaine de la Rochelierre
  Privilège 2020
  Fitou AOP
  Formidabele kracht, ondersteund door het eikenhout, maar nog altijd gezegend met een heerlijke frisheid.