Famille Laplace

Madiran

“The Laplace family is one of the few who never gave up on Madiran.”

Hugh Johnson

FEBRUARI / MAART 2023

Dé Winterwijn!


Zoals inmiddels bekend verondersteld, selecteren we voor ieder seizoen, voor jou en al onze andere klanten, een specifieke wijn. Verteerbaar wit of rood in het voorjaar, een levendige en dorstlessende wijn voor de zomer, een wat rijker en gestructureerder glas voor de herfst en voor de winter neigen we veelal naar rood van het kloeke en robuuste type. In gedachten zijn we doorgaans al een seizoen verder omdat we, gezien het forse volume dat gepaard gaat met zo’n seizoenswijn, wel even dienen te overleggen met de leverancier. We kunnen het ons immers niet permitteren om halverwege de koudste maanden van het jaar al zonder winterwijn te zitten … Ook dit jaar dachten we dus al bijtijds bezig met de wijn voor de winter. We selecteerden tijdens een fikse herfstbui in oktober, dé winterwijn van dit jaar: Aydie l’Origine. Je mag van ons aannemen dat ie voldoet aan de omschrijving ‘kloek en robuust’!

Over enkele jaren is het hoogstwaarschijnlijk groot feest op Château d’Aydie. In 2027 is het precies 100 jaar geleden dat Frédéric Laplace het domein aankoopt. Hij had ongetwijfeld niet durven dromen dat anno nu de vierde generatie aan het roer zou staan van ‘zijn’ familiedomein. En het zijn heus geen 100 gloriejaren op rij geweest voor de familie Laplace. Het is aan hun volhardendheid en geloof in de Tannat-druif te danken dat we er nu nog van mogen genieten. Of zoals Hugh Johnson schreef: “The Laplace family is one of the few who never gave up on Madiran.”

De eerste jaren, of beter gezegd de eerste decennia, bleek het niet gemakkelijk de wijnen aan de man te brengen. Frédéric Laplace en later zijn zoon Pierre leidden een sober leven volgens de overlevering. In 1963 kwam daar plots verandering in. André Daguin, een van de absolute Franse topchefs van die tijd, proeft een wijn van Château d’Aydie en plaatst zonder blikken of blozen een order van 4000 (!) flessen. Niet eerder werden er zo veel flessen aan 1 klant verkocht; laat staan in 1 order … De restaurants van Daguin blijken een waar podium voor de wijnen te zijn. Binnen no-time weten liefhebbers uit binnen- en buitenland dat je voor echt goede wijn uit Madiran op Château d’Aydie moet zijn. Nog altijd spreekt de familie Laplace uiterst dankbaar over Daguin …  

In de jaren die volgen gaat het de familie Laplace goed af. Vriend en vijand zijn het er al jaren over eens dat zij de enige echte referentie zijn binnen de appellation Madiran. Vooruitdan, op een gedeelde eerste plaats met twee andere cultdomeinen uit deze streek: Château Montus en Domaine Bouscassé. Gezien de prijsstelling gaat onze voorkeur toch echt naar de wijnen van Château d’Aydie … Noem de vermelde prijs gerust een ‘prix d’ami’. Zo blijft er mooi nog wat budget over om er iets fraais bij te serveren. Cassoulet volgens de receptuur van André Daguin is natuurlijk de gedroomde disgenoot van deze wijn, maar toegegeven, wel wat bewerkelijk. Een eendenborst heb je daarentegen zo gebakken. Serveer er een groene pepersaus met calvados bij en het geluk is compleet!


  Inhoud0,75 L
  Famille Laplace | Aydie l'Origine 2020 Madiran AOP
  € 11,00
  Famille Laplace
  Aydie l'Origine 2020
  Madiran AOP
  Een heel goede kennismaking met de appellation Madiran en de voor de streek kenmerkende druif Tannat.