Het Sauter-assortiment telt zo’n 350 verschillende wijnen en slechts 2 daarvan, 1 wit en 1 rood, kunnen we uitroepen tot ‘Dé Kerstwijnen’. Je begrijpt, dat levert intern altijd enige discussie op. En ook extern overigens … leveranciers willen maar wat graag het predicaat Kerstwijn dragen. Er zit immers een aantrekkelijk volume aan verbonden zoals je zal begrijpen. Na lang wikken en wegen, proeven en oordelen, voors en tegens wegstrepen tegen elkaar, zijn we tot een –naar ons idee- knap duo gekomen: Duits wit en Spaans rood. We lichten ze graag toe en mocht dat onvoldoende overtuigend zijn: iedere zaterdag tot aan Kerst staan ze geopend in de Sauter-vestigingen zodat je ze kan proeven.
Chardonnay en Weissburgunder (Pinot Blanc).
Niet eerder kregen broers en zus Rings het bij Sauter voor elkaar om het te schoppen tot Kerstwijn. Maar ze verdienen het echt als geen ander! Hun wijnen worden met meesterlijke precisie gevinifieerd en blinken uit in zuiverheid. Het optimaal rijpe fruit én de bodem mogen spreken – houtgebruik speelt altijd een bescheiden, dienende toon. Dat is ook hier het geval: koele, zuivere neus met volop mineraliteit. Hout is vrijwel niet waarneembaar; door de rijping op hout is er sprake van een zekere rijkdom, maar het blijft ingetogen. Eerder de koelte van een chablis, dan de rijpheid van een meursault. Royale, mondvullende aanzet, maar met behoud van frisheid. De fraai verpakte zuren zorgen voor een optimale verteerbaarheid. Schenk ‘m bij uiteenlopende visgerechten (inclusief schaaldieren!) uit zowel zoet als zout water.
Ull de Llebre (Tempranillo), Syrah en Garnacha.
Wijnmaker Tomàs Cusiné betrad al eens eerder het erepodium in de decembermaand. Een jaar of tien geleden riepen we een van zijn andere wijnen (de spectaculaire Géol) uit tot Kerstwijn. Ditmaal is het de beurt aan Vilosell. Het kleurrijke etiket doet zo op het eerste oog wellicht vermoeden dat je te maken hebt met een wat frivool type wijn, maar niets is minder waar! De combinatie Tempranillo, Syrah en Garnacha pakt ontzettend goed uit! Diepe, donkere vruchtentonen, mokka en subtiele ondersteuning van eersteklas eikenhout (vanille, tonkaboon, cederhout). Smaakintensief en zonder meer krachtig, maar met behoud van elegantie en verfijning. Vooralsnog sluiten we niet uit dat dit ook op onze eigen kersttafel verschijnt! Erbij: haas, konijn, vleugelwild of reefilet.
Leeftijdscontrole
Welkom bij Sauter Wijnen!
Ben je 18 jaar of ouder?