de Kerstwijnen

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
    Inhoud0,75 L
    La Spinetta | Timorasso 2022 Colli Tortonesi DOC
    € 22,95
    La Spinetta
    Timorasso 2022
    Colli Tortonesi DOC
    Vergelijkbaar met de beste Chenin Blancs: rijk, aromatisch en fris. Een 'must-try' voor iedere liefhebber!
    Inhoud0,75 L
    Casa Primicia | Crianza 2019 Rioja DOC
    € 12,95
    Bodegas Casa Primicia
    Crianza 2019
    Rioja DOC
    Moderne stijl rioja: geen overdaad aan hout en allesbehalve 'vermoeid' (en ook niet vermoeiend!).
de Kerstwijnen

Dé Kerstwijnen van 2023!


December is traditiegetrouw dé maand waarin de nadruk, nog meer dan anders, ligt op gastronomie. En dan doelen we uiteraard op gastronomie in de breedste zin van het woord. Dus heus niet alleen maar coquilles, zalm, kaviaar, hert, ree en andere traditionele eindejaarsgerechten, maar juist ook stampotten, erwtensoep, zuurkool, spruitjes en ga zo maar door. Winterse kost dus. En dergelijke stevige maaltijden verlangen stevige wijnen. Speciaal voor Kerst selecteerden we een drietal bijzondere wijnen. Weliswaar met een klassieke signatuur, maar bepaald niet alledaags!


la Spinetta | Timorasso 2022 Colli Tortonesi DOC

100% Timorasso.

Gerede kans dat je nog nooit van de Timorasso-druif hebt gehoord. Niet gek hoor, zo veel komen wij ‘m ook niet tegen. Althans, niet buiten Piemonte. En ook daar was ie bijna uitgestorven, nog maar een handjevol wijnmakers had Timorasso-stokken staan. En juist dan wekt ie de aandacht van een wijnmaker zoals Giorgio Rivetti van la Spinetta. Giorgio is echt gek op dit soort rariteiten. Eerder wist hij de Colorino en Prugnolo Gentile, twee Toscaanse druivenrassen van weleer, al nieuw leven in te blazen en nu heeft hij datzelfde gedaan met de Timorasso. En hoe! Eigenzinnig in de beste zin van het woord. Expressief en smaakintensief. Opvallend droog in de finale en een heel duidelijk bitterfris element in de afdronk. Niet te missen dinerwijn om je gasten echt mee te verwennen en te verrassen tijdens de kerstdis. Rivetti adviseert 'm zelf bij kabeljauw en gerechten met pompoen. Daar kunnen we ons heus goed in vinden, al voegen we graag een goede pasta, huisgemaakte ravioli bijvoorbeeld, en schaaldieren toe aan de suggesties.

Casa Primicia | Crianza 2019 Rioja DO

100% Tempranillo.

Er is een tijd geweest dat houtlagering en Spaanse rode wijnen min of meer synoniem aan elkaar waren. Die tijd ligt gelukkig achter ons, al neemt dat niet weg dat we goed gedoseerd houtgebruik echt wel kunnen waarderen. Zeker wanneer de wijn het kan dragen en niet gebukt gaat onder ongenuanceerde dominante houttonen. Op Bodegas Casa Primicia weten ze het effect van de rijping in barriques heel kundig te temmen. We hebben hier te maken met een onmiskenbare rioja, maar wel eentje uit de moderne school. Genereuze smaakkracht met volop reliëf en spanning. Uitgelezen winterwijn die zich aan tafel gemakkelijk en met plezier schikt naar hetgeen er op tafel verschijnt. Een traditionele kalkoen op tafel op eerste kerstdag? Perfect! Maar ook ander gevogelte zoals fazant gaat gegarandeerd goed. Zorg wel voor een extra fles binnen handbereik, want het kan plots hard gaan…

Coudoulet de Beaucastel 2020 Côtes du Rhône AOC

Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault.

“Niet alledaags” schreven we in de inleiding. Jammer genoeg niet… Want als we één wijn mochten kiezen die we dagelijks zouden willen drinken, dan is de kans heel groot dat de keuze op Coudoulet de Beaucastel valt. Heeft werkelijk alles in zich waar goed Rhône-rood over moet beschikken. Rijp zwart en rood fruit, een juiste dosis ‘garrigues’, goede frisheid en een sappige, maar solide tanninestructuur. Bijkomend voordeel is dat er ook nog eens sprake is van een heel behoorlijk bewaarpotentieel. En eigenlijk is ie in alle fasen onweerstaanbaar! Jong gedronken domineert het fruit en is die kenmerkende sappigheid duidelijk aanwezig. Wanneer we een meer gerijpte fles openen, dan blijft die Rhône-kruidigheid overeind, zijn de tannines wat geploijst, terwijl keer op keer blijkt dat de wijn aan kracht niets heeft ingeboet. Dinerwijn met een groot gastronomisch potentieel: een van de betere wildwijnen (haas!) in onze ogen, maar ook gekruide (vegetarische) groentegerechten een schot in de roos.