Domaine de Coussan

Languedoc

Bijzonder geslaagde en plezierige assemblage
van Syrah (2/3) en Grenache Noir (1/3).

SEPTEMBER / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Dé Herfstwijn!


Al eeuwenlang, sinds het einde van de 18e eeuw, is de familie Boyer actief in de wijnbouw in het Franse Zuiden. In 1794 vestigen zij zich in Puissalicon (de 13e eeuwse Romaanse toren midden in het dorp is een bezienswaardigheid!) en stichten zij Domaine La Croix Belle. Nog altijd is de familie Boyer eigenaar van dit domein, maar er is meer… Met name de laatste generatie, Jacques en Françoise Boyer, kan een zekere expansiedrift niet worden ontzegd. De meeste recente toevoeging aan hun ‘portefeuille’ is Domaine de Coussan. Sinds 2016 mag de familie Boyer, of beter gezegd het bedrijf ‘Jacques Boyer et Fils’, zich eigenaar noemen van dit domein met 35 hectare wijngaarden.

Domaine de Coussan is gelegen in het hart van de IGP Côtes de Thongue, een wijnbouwgebied met een bescheiden omvang, vernoemd naar het riviertje de Thongue. De wijnstreek vormt als het ware een driehoek tussen de steden Faugères, Béziers en Pézenas. Kenmerkend voor de wijngaarden is o.a. de relatief lage ligging van de wijngaarden: het gros van de druivenstokken staat aangeplant op percelen op zo’n 50-100 meter boven zeeniveau. Heel bijzonder en kenmerkend voor de streek: de bodem is er ontzettend divers. Van zand en kiezel, tot klei en van zachte zandsteen tot rotsformaties die 2 miljoen (!) jaar geleden zijn gevormd. Volop diversiteit in de wijngaarden dus. Iedere bodem vraagt logischerwijs om een andere benadering én een ander druivenras. En laat dat nou één van de specialiteiten van de Boyers zijn. Dankzij hun jarenlange (eeuwenlange!) ervaring in deze streek weten zij als geen ander welk druivenras goed gedijt op welke bodem. In totaal heeft het team van wijnmakers 16 verschillende druivenrassen tot zijn beschikking, waarvan ze een uitstekende en goed betaalbare serie wijnen maken.

De rode die we als herfstwijn hebben geselecteerd is een vertrouwde Languedoc-assemblage van twee delen Syrah en één deel Grenache Noir. Volop smaakkracht –de zon is waarneembaar in het glas- en de voor het zuiden van Frankrijk zo herkenbare garriguestonen, zijn hier volop aanwezig. Subliem bij vleesgerechten uit de Franse bistrokeuken. Ter inspiratie keken we op de menukaart van Bistrot Café des Allées, een pretentieloze, maar goede zaak in de driehoek Faugères, Béziers en Pézenas. Wat te denken van ‘entrecôte a la plancha’, ‘magret de canard’ of een ‘Burger Occitan’ (klassieke hamburger met cheddar, courgette, pepers en ui). Een stoofpot kan natuurlijk ook! Het water loopt ons nu al in de mond …


Geen producten gevonden voor deze selectie.