Rippa Dorii

Ribera del Duero | Castilla y León

SEPTEMBER / OKTOBER / NOVEMBER 2025

Dé herfstwijn!

De stoofpan kan uit de kast hoor ...


Op het moment van schrijven is de meteorologische herfst inmiddels begonnen en laat de start van de astronomische herfst nog een paar weken op zich wachten. We zomeren dus nog even door, maar dat de herfst in aantocht is, merken we aan alles. Verkleurend loof aan de bomen, koele nachten en veel dauw in de ochtend.

Ook bij menig middenstander zien we aan het aanbod dat we ons in een overgangsperiode bevinden. De groenteman heeft al een flink aanbod paddenstoelen, pompoenen en wortels in alle kleuren, terwijl zomergroenten zoals tomaten en courgettes ook nog goed vertegenwoordigd zijn in zijn winkel. Bij de visboer pronken de mosselen in de vitrines, de “R” is immers in de maand. Bij de slager tenslotte zien we zoetjesaan het eerste wild liggen. Kortom, de herfst nadert met rasse schreden! Dat betekent dat we ook in het wijnaanbod in onze vestigingen, online én in de e-magazines, wat verschuivingen zien: van fris en rank, naar wijnen met ‘wat meer vlees op de botten’ en een wat meer hartverwarmend karakter.

Wijnen uit de Spaanse Ribera del Duero zijn uitzonderlijk goed geschikt om te schenken in de koele najaarsmaanden. Gul, genereus en hartverwarmend. Precies wat we zoeken in de herfst! Denk je eens in: na een fikse boswandeling thuiskomen en dan bij de haard een lekker glas rood… Heerlijk toch?!

De druiven voor Rippa Dorii worden geoogst in het hart van de DO Ribera del Duero. Een strenge selectie tijdens de oogst zodat alleen het beste en rijpste materiaal de kelders bereikt. Voor de insiders: de wijn ondergaat na de alcoholische vergisting ook nog een malolactische vergisting. Tijdens dit proces worden de fellere appelzuren in de wijn omgezet in mildere melkzuren. Het resultaat? Een mildere, zachtere wijn met smaakvolle, maar zachte zuren. En de rijping op eikenhouten barriques doet natuurlijk ook wat: tannines zijn zeker nog aanwezig, maar ze zijn van het zachte en vriendelijke type.

Wat eet je daar nou bij? De stoofpan kan uit de kast hoor: een runderstoof is hemels bij dit type wijn! Maar denk vooral ook aan (lichte) wildgerechten zoals wildzwijn of fazant. Een zalvend-zachte puree van aardappel en knolselderij, helemaal in herfstsferen, maakt het af. Buen provecho!


    • Vegan
    Inhoud0,75 L
    Rippa Dorii | Tempranillo Roble 2023 Ribera del Duero DO
    € 11,75
    Rippa Dorii
    Tempranillo Roble 2023
    Ribera del Duero DO
    Sappige en verleidelijke wijn met karakter. Niet te straf, maar wel voldoende body en structuur.