

AUGUSTUS / SEPTEMBER 2025
Al bijna dertig jaar bestieren Claude en Cécile Dumarcher hun Clos de l’Abbé Dubois, een bescheiden maar karaktervol domein op de grens van de departementen Gard, Ardèche en Vaucluse. De grote namen van de zuidelijke Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras om er enkele te noemen, liggen hemelsbreed nog geen veertig kilometer verderop. Toch is het leven van een wijnmaker in Saint-Remèze onvergelijkbaar met dat van de beroemde ‘buren’. Hier in de Ardèche geen pracht en praal, maar nuchterheid en vakmanschap: beide beentjes op de grond en gewoon goede wijn maken.
En goede wijn maken doen ze daar in Saint-Remèze! Afgelopen week proefden we de meest recente bottelingen en daar werden we echt weer even stil van. De witte wijnen zijn expressief en aromatisch. Niet verwonderlijk gezien de aromatische druivenrassen (o.a. Marsanne en Viognier) die gebruikt zijn en de zonrijke streek waar de wijngaarden zijn gesitueerd.
Van beide witte wijnen waren we onder de indruk. De mono-cépage Viognier is heerlijk gul en barst letterlijk van het steenfruit. Wijnmakers in het noordelijker gelegen Condrieu (een echte cult-appellation!) zouden zich hier niet voor hoeven te schamen. Reken in dat geval op tenminste € 40,- per fles (een factor 4!) . Heus, deze Viognier kan er mee wedijveren.
De nieuwe Cuvée Tradition Blanc ademt een zekere ‘koelte’; knap voor een witte wijn uit de Zuidelijke Rhône. Deze trilogie van Grenache Blanc, Marsanne en Viognier is verbazingwekkend verteerbaar en bleek na de proefsessie een uitzonderlijk goede begeleider van een dorade in een zoutkorst gegaard. Wat peper en citroensap maakten het geluk compleet.
Rood is in tegenstelling tot de witte wijnen ongenaakbaar puur! Leuk om eens een wijn te proeven uit deze streek waar de Grenache-druif géén onderdeel uitmaakt van de blend. Cinsault en Syrah maken de dienst uit in de nieuw cuvée Arthur. Tijdens het proeven noteerden we o.a. “Haast ouderwets krakende, krokante tannines. Verrukkelijk!! Vitaal en energiek rood!” Perfecte wijn om te schenken bij charcuterie en patés. Een smeuïge rillettes (canard, oie) of een grove paté de campagne bijvoorbeeld. Goed stokbrood maakt het af. Drink ‘m door bij de maaltijd wanneer er coq au vin op tafel komt. Laat de fles gerust op tafel staan …