

DECEMBER 2025
De bodega van de familie Pérez Cuevas, Queiron, is gevestigd in het dorp Quel, in het oostelijk deel van La Rioja Oriental. Die subregio maakt op haar beurt weer onderdeel uit van de grotere, internationaal bekende wijnstreek la Rioja. De wijngaarden van Queiron liggen op de uitlopers van de Sierra de Yerga. Met de term uitlopers denk je wellicht aan laag gelegen wijngaarden, maar dat is hier niet bepaald het geval: we hebben hier te maken met relatief hoog gelegen wijngaarden: zo’n 600-800 meter hoogte. Ofwel: overdag heet door overvloedige zonneschijn, maar ’s nachts opvallend koel. Juist dat contrast is zo van belang voor de rijping van de druiven. Perfecte omstandigheden dus!
De kennis en kunde die de familie Pérez Cuevas heeft opgedaan in Rioja, wordt tegenwoordig ook elders benut. Al een aantal jaren geleden zijn er wijngaarden aangekocht in Rueda en Ribera del Duero. Achteraf kunnen we wel stellen dat dit een wijs besluit is geweest, wijnen uit genoemde regio’s staan meer en meer in de belangstelling! We zetten vier wijnen van Bodegas Queiron voor je op een rijtje: twee wijnen afkomstig van de ‘thuisbasis’ en twee wijnen van de later verworven wijngaarden in Rueda en Ribera del Duero. Alle begrip dat de keuze er niet makkelijker op wordt!
Rippa Dorii | Verdejo 2024
Rueda DO
Als we dit jaar maar één aperitiefwijn mochten selecteren, dan zou Rippa Dorii absoluut kanshebber zijn. Niet overdreven aromatisch, maar de wijn heeft – zeker na wat zuurstofcontact – alle goede eigenschappen van de Verdejo-druif in huis: bloemen, venkel, citroen en appels, maar ook het frisse van gekneusd muntblad en het rijpe van abrikoos. Eerder prezen we ‘m aan als “Verdejo 2.0! Rijp, gul en bijzonder smaakintensief.” Die woorden zijn eigenlijk nog altijd van toepassing. Schenk je ‘m door na het aperitief? Niet gek met een tartaar van haring bijvoorbeeld.
Rippa Dorii | Tempranillo Roble 2024
Ribera del Duero DO
Niet zo zeer gespierd, maar wel degelijk lenig rood uit Ribera del Duero. Zo zien we Tempranillo maar wat graag: soepel, verleidelijk, degelijk gevuld en met een goede tanninestructuur waar aardig wat sappigheid tegenover staat. De kortstondige houtrijping (7 maanden) is duidelijk waarneembaar, maar al te geprononceerd is het hout-effect niet. In Spanje serveert men graag boven open vuur bereid rood vlees (chuletón bijvoorbeeld!) bij zo’n wijn, maar ook een stevig stoofgerecht past heel goed.
Bodega Queirón | Mi Lugar Blanco 2022
Rioja DOC
Witte rioja? Jazeker! Dat komt vaker voor dan je wellicht denkt. Rood is absoluut dominant in deze streek en dat zal zo blijven, maar je kan er van uit gaan dat zo’n 1 op de 10 flessen uit Rioja wit is. Toch best een aantal als je je bedenkt dat het totale volume in Rioja zo’n 325 miljoen flessen (!) is. Bodega Queirón produceert een Rioja Blanco uit de ‘hors catégorie’. Imponerend wit van de Tempranillo Blanco-druif. Niet gemakkelijk hier een referentie voor te bedenken; dan zit er dus maar 1 ding op: proberen! Serveer er coquilles bij, wellicht een keer fraai gepresenteerd als ‘carpaccio’?
Bodega Queirón | Mi Lugar 2019
Rioja DOC
Mi Lugar, wat je noemt rioja in optima forma! Zoetrijpe weelde van het donkerste fruit, maar ook de kenmerkende effecten van de rijping op Frans en Amerikaans eikenhout. Heeft veel, zo niet alles in zich wat je mag verwachten van dit type wijn. Kracht en verfijning gaan hier boven verwachting hand in hand. Echt een eetwijn! In la Rioja schromen ze niet om de wijn te schenken bij criadillas. Toegegeven, dat vinden wij te ruig… De liefhebber vindt online voldoende receptuur. Wij kiezen liever voor een wat veiliger gerecht zoals lamshaas/-racks of een knappe Beef Wellington.





