Bodega Langa

Calatayud

Lagering op eikenhouten vaten gedurende 12 maanden!

OKTOBER 2022

Kracht, concentratie, generositeit, kruidigheid en warmte uit het Spaanse Calatayud ...


Cuvée Pi van Bodega Langa bezit werkelijk alle eigenschappen van een rode najaarswijn: kracht, concentratie, generositeit, kruidigheid en warmte en dat alles ‘omlijst’ door een fikse houtlagering. Een dergelijke wijn komt niet zo maar tot stand …

Het begint uiteraard al in de wijngaard waar een strenge selectie plaatsvindt en alleen de allermooiste druiven apart worden gehouden voor juist deze cuvée. Om een al te tanninerijk eindresultaat te voorkomen, worden de druiven voor vergisting ontsteeld en zacht gekneusd. Daarna laat men de most gedurende 2 tot 5 dagen inweken en dan volgt het gistingsproces op roestvrijstalen vaten waarin de temperatuur automatisch op 20 graden Celsius wordt gehouden. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken naar een ander vat en rust daar gedurende 20 dagen op de vaste materialen om aroma's te onttrekken. Dan volgt een filtering om de wijn te scheiden van het resterende ‘vaste’ materiaal en aansluitend start men de appelmelkzurengisting op eikenhouten vaten. Tenslotte volgt lagering op eikenhouten vaten gedurende 12 maanden alvorens de wijn gebotteld wordt. Een intensieve vorm van vinificatie, maar het resultaat is er naar!

Ook de wat merkwaardige benaming Pi/π verdient een nadere toelichting: het is een speelse verwijzing naar de perceel-grootte van de wijngaard waar de Concejon-druiven geplukt worden. De wijngaard heeft een oppervlakte van 3,1416 ha hetgeen overeenkomt met het wiskundige symbool Pi/π.

Klanten die niet enthousiast zijn over de wijn, zijn op één hand te tellen. De majoriteit van de afnemers valt daarentegen als een blok voor deze Spaanse charmeur. Aan tafel verdraagt de wijn vrijwel alle tegenspel, sterker nog, geef je gerechten gerust een extra krachtig accent, de wijn kan het heus aan. Hazenrug of hertenbiefstuk met een saus waarin chocolade is verwerkt. Niet veel wijnen zijn opgewassen tegen deze combinatie. Langa Pi is hier dé disgenoot!


Geen producten gevonden voor deze selectie.