The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
Wijn met behoorlijk wat vlees op de botten ... Warm, gul en uitnodigend! Dé wijn om bij 'op te warmen'.
€ 13,95
Op voorraad
Wijnbeschrijving
KleurHechte donkerpaarse kleur met een haast zwarte kern.
NeusIn eerste instantie wat gesloten neus, maar na enkele minuten ruim contact met zuurstof, komt de ware aard naar boven... Volop tonen van zwart en donkerrood fruit, zowel in verse als in gedroogde vorm, maar ook confiture (kers, bramen). Gedroogde vijgen, koffie, de puurste chocolade en een zweem van lavendel en rozemarijn.
SmaakHechte materie, compact en echt vlezig. Wijn met behoorlijk wat vlees op de botten. Voorbeeldige driehoeksverhouding tussen tannines, sap en zuren. Die laatste zijn vrijwel niet waarneembaar, maar wel degelijk aanwezig. Zonder zuren zou dit log en massief worden, maar daar is zeker geen sprake van. Uitnodigende wijn! Alcoholpercentage is met 14,5% niet gering, maar te verantwoorden voor de herkomstregio; bovendien is het geheel 'geabsorbeerd' in de wijn en niet als zodanig herkenbaar.
BodemTenuta Pietramore ligt in de regio Abruzzo en om wat preciezer te zijn in de provincie Chieti. Aan de oostkant profiteert men hier van de verkoelende invloed van de Adriatische kust en aan de andere kant wordt het gebied als het ware beschermd door de Apenijnen.
VinificatieNa de handmatige oogst volgt de zachte persing inweking die, afhankelijk van de jaargang, 7 tot 15 dagen in beslag neemt. Dan wordt de zogenaamde ‘methode saignée’ wordt toegepast. Dat houdt in dat nog voordat de alcoholische vergisting begint, de wijnmaker zo’n 15 a 20 % van het sap laat weglopen (letterlijk: bloeden). Zo wordt een hogere mate van concentratie verkregen in het deel dat achterblijft in de cuve. De wijn wint hierdoor fors aan smaakkracht! Na de alcoholische vergisting volgt 6 maanden rijping in RVS cuves; aansluitend nog eens 2 maanden flesrijping alvorens de wijn de markt op komt.
Dergelijk rood is breed inzetbaar, maar zonder meer heel goed te combineren met basale, smaakvolle gerechten uit de Italiaanse keuken: zacht gesmoord kalfsvlees, rijke pasta's met vlees. De durfal schenkt ‘m iets koel bij inktvis van de grill.
Specificaties
SoortRood
Oogstjaar2021
Bruikbaar2024
Houdbaar2028
Alcohol %14,5%
LandItalië
StreekAbruzzo
Druif/Druiven100% Montepulciano.
Reviews
9-
10
De Grote Hamersma
Montepulciano d’Abruzzo wil nog wel eens braaf en aangelijnd uitpakken. Keurig opzittend, pootjes gevend.
Onder die noemers zul je Pietramore niet aantreffen. ‘Raw wine’ zagen wij ooit eens over de output van deze producent genoteerd. Kunnen we ons wel in vinden.
De 2020-oogst die we eerder eens proefden was een montepulcianowijn met veel warmte, een montepulcianowijn met veel alcohol, een montepulcianowijn met een overweldigende hoeveelheid warme smaken. Rijp fruit, cacao, vijgen, koffiemaalsel, specerijen. Bijna amarone-achtig, zo rijk, zo niet-braaf, zo niet-aangelijnd.
En 2021? Rolt ook nadrukkelijk met de spierballen maar dankzij wat meer zuurverfijning is ie wat minder zwaar en massief.
Net wat beter, vinden wij.