Bodega Queirón

Bodega Queirón

Bodega Queirón

Rioja - Spanje


Queirón is een relatief jonge bodega uit de bekendste wijnstreek van het Iberisch Schiereiland. We hebben het dan natuurlijk over la Rioja! Al  decennialang wereldberoemd om haar rode wijnen; de doorgewinterde liefhebber weet overigens dat er ook verschrikkelijk goede witte wijnen vandaan komen. We beperken ons ditmaal echter tot rode rioja. En wat voor één!

De wijngaarden van Queiron liggen in en rondom Quel. Een kleine stad (2000 inwoners) gelegen in het oostelijk deel van la Rioja: Rioja Oriental (voorheen bekend als Rioja Baja). Tot een jaar of tien geleden was dit niet de streek waar je moest zijn voor echte kwaliteitswijnen. Te heet, te droog, zo vond men. Sinds enkele jaren is het toegestaan om, zij het mondjesaat, te irrigeren. Grote droogte is hiermee verleden tijd en door wat eerder in het seizoen te oogsten, is men ook de hitte aardig de baas. De nieuwe naam, Rioja Oriental, zal het imago van de streek een goede impuls geven, maar het gaat natuurlijk met name om de wijnmakers. Zij zijn het die de wijnen daadwerkelijk naar een hoger plan moeten tillen en kunnen laten zien dat er wel degelijk uitzonderlijk goede wijnen uit dit gebied komen. Wijnmaker Gabriel Pérez is één van hen.

Gabriel Perez besloot in 2010 dat hij de laatste jaren van zijn carrière niet wilden slijten als werknemer van andere domeinen. Jarenlang was hij in trouwe dienst geweest van verschillende bodegas in de omgeving. Tegelijkertijd werd de oogst van de familiewijngaarden die al generaties lang in bezit waren, jaarlijks verkocht aan grote spelers in la Rioja. Het roer moest om! Wijngaarden en kennis waren voorhanden, alleen een deugdelijke vinificatieruimte ontbrak. Een oude distilleerderij bood onderdak aan Perez en binnen afzienbare tijd was de nieuwe bodega, Queirón, een feit. Nu, 12 jaar na de start, doet Gabriel Perez het wat rustiger aan en zijn alle vier de kinderen - Raquel, Leticia, Rubén en María – nauw betrokken bij het jonge familiedomein. Dat wijn al generaties lang als een rode draad door het leven van de familie Perez loopt, blijkt wel uit hun motto “el viñedo es nuestra razón de ser”. Vrij vertaald: "de wijngaarden zijn de reden van ons bestaan".

De wijnen ...

De afgelopen twee jaar introduceerden we stapsgewijs de wijnen van Bodega Queirón gelegen in het oostelijk deel van Rioja. Eerst Mi Lugar rood, daarna Rippa Dorii wit en rood nu is het tijd voor Mi Lugar wit. De wijn is gemaakt van Tempranillo blanco, een mutatie op de Tempranillo rojo die in 1989 werd ontdekt door wijnboer Jesús Galilea en slechts op zeer kleine schaal in Rioja wordt verbouwd.

Een curiositeit op zich, maar qua smaakbeleving zeer interessant. In de wijn vinden we de frisse zuren van een witte wijn en de tanninestructuur van een rode wijn met daarbovenop een flinke dosis (rijp) sap. Het resultaat: een wijn met veel body en volume, spanning en een enorme lengte. Absoluut het ontdekken waard en heel goed inzetbaar bij schaal- en schelpdieren (krab!).

De rode Mi Lugar mag in de decembermaand niet ontbreken. Een typische, krachtige, maar gepolijste rioja met een zeldzaam hoog lekker-gehalte.” En daar zit geen woord Spaans bij…  Pak deze Kerst eens echt uit met tournedos Rossini, bij voorkeur precies zoals Auguste Escoffier, de ‘bedenker van het gerecht’ het gewild heeft: dus toast, tournedos, gebakken ganzenlever en tenslotte royaal truffel.

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Rippa Dorii | Verdejo 2023 Rueda DO
  € 9,75
  Rippa Dorii
  Verdejo 2023
  Rueda DO
  Verdejo 2.0! Rijp, gul en bijzonder geconcentreerd/smaakintensief.
  • Vegan
  Inhoud0,75 L
  Rippa Dorii | Tempranillo Roble 2022 Ribera del Duero DO
  € 11,75
  Rippa Dorii
  Tempranillo Roble 2022
  Ribera del Duero DO
  Sappige en verleidelijke wijn met karakter. Niet te straf, maar wel voldoende body en structuur.
  Inhoud0,75 L
  Bodega Queirón | Mi Lugar Blanco 2021 Rioja DOC
  € 24,95
  Bodega Queirón
  Mi Lugar Blanco 2021
  Rioja DOC
  De uitgebreide proefnotitie volgt z.s.m.
  Inhoud0,75 L
  Queirón | Mi Lugar 2019 Rioja DOC
  € 24,95
  Bodega Queirón
  Mi Lugar 2019
  Rioja DOC
  Een krachtige, maar gepolijste rioja met een zeldzaam hoog lekker-gehalte.
  Inhoud0,75 L
  Queirón | De Gabriel reserva 2011 Rioja DOC
  € 36,00
  Queirón
  De Gabriel reserva 2011
  Rioja DOC
  O zo klassieke stijl Rioja, maar ouderwets is het niet!