Over Sauter Wijnen

Sauter Wijnen

[ 120-jaar ervaring in het importeren van wijn ]

Guido Quaden & Ralph Habets

Home to Europe's finest family owned &

operated wineries since 1902

Sinds 1902 importeren we kwaliteitswijnen van kleine to middelgrote familiebedrijven in Europa. Vooral Frankrijk, Italië en Spanje zijn goed vertegenwoordigd. We vinden het leuk om jonge, bijzondere, kleinschalige wijnmakers of 'one-of-a-kind' wijnen een platform te bieden. Eigenlijk is ons assortiment voor een groot deel een verzameling van dit soort wijnen.

We besteden heel veel zorg aan de selectie van onze wijnen ... We proeven alles, soms meerdere keren, maar besteden ook aandacht aan de herkomst. Hoe wordt de wijn gemaakt? Hoe werkt de wijnmaker? We willen weten hoe het zit. Niet alleen om tot een verantwoorde selectie te komen, maar ook om jou daarover te informeren op onze website en in onze publicaties. Tijdens de selectie kijken we naar authenticiteit en kwaliteit en hebben we een duidelijke voorkeur voor wijnen die zuiver (zonder opsmuk/overdaad) en smaakintensief zijn. Het assortiment bestaat uit zo'n 350-400 wijnen. Wel zo overzichtelijk.

Kwaliteit heeft z'n prijs, maar hoeft niet duur te zijn. We vinden dat je tussen de € 7,50 en € 15,00 een goed glas wijn moet kunnen drinken. We gebruiken onze expertise en ons netwerk om deze wijnen voor het je vinden. Mocht je een keer willen uitpakken of jezelf een bijzondere wijnervaring gunnen, dan hebben we ook een royaal aanbod boven € 15,00. Ook hier letten we heel goed op de prijs-/kwaliteitverhouding. 

Kijk gerust rond in onze webshop of loop eens binnen in een van onze vestigingen/winkels. 

De hoofdvestiging bevindt zich op de glooiende heuvels tussen Maastricht en Cadier en Keer. Een plek waar al meer dan 100 jaar wijn gemaakt en verhandeld wordt. De vestiging beschikt over een winkel, proefruimte, vatenruimte en historische groeve. Loop gerust een keer binnen als je in de buurt bent. We hebben nog een nevenvestiging in Bussum en twee winkelpartners in Velp en Zeist. Klik hier voor een overzicht van alle locaties. 


De geschiedenis in vogelvlucht ...

In 1902 verkocht August Sauter de eerste flessen wijn vanuit een prachtig winkelpand in de Wolfstraat in Maastricht. Anno 2022 is in dit pand het bekende Maastrichtse café de Bóbbel gevestigd. August Sauter overleed op betrekkelijk jonge leeftijd en werd snel opgevolgd door Jules Sauter, die hiervoor zijn studie in Wageningen afbrak. In de jaren die volgden deed Sauter Wijnen verschillende locaties in Maastricht aan en werd het bedrijf door de familie Sauter uitgebouwd tot de wijnhandel die nu gevestigd is aan de Rijksweg in Cadier en Keer. De belangrijkste stappen in de geschiedenis van Sauter zijn gezet door Erik Sauter sr., die momenteel al bijna 60 jaar actief is in de wijn.

De nestor onder de Nederlandse wijnschrijvers, Hubrecht Duijker schreef als volgt over Erik Sauter sr.: “Weinig importeurs hebben zo’n indrukwekkende staat van dienst als Erik Sauter. Na universitaire leerperiodes in zowel Bordeaux als Trier trad hij in 1964 in dienst bij de familiefirma Sauter’s Wijnkelders te Maastricht. Zes jaar later kreeg hij de algehele leiding. Naast zijn drukke bestaan als importeur werd hij ook wijnmaker en administrateur van Château Carcanieux in de Médoc, mede-eigenaar en wijnmaker van Domaine Mondivin in Hongarije, vertaler van een Frans standaardwerk over wijnproeven,

wijnconsulent, lid van de Académie Internationale du Vin en wijn-/culinair columnist.”

Momenteel berust de leiding van het 120-jaar oude bedrijf bij Guido Quaden en Ralph Habets. Beiden  werken al meer dan twintig jaar samen met Erik Sauter sr.. Eerst als werknemers en sinds 2009 als eigenaren.

Het assortiment is een signatuur van 120 jaar ervaring in het importeren van wijn. De wijnen van een groot aantal wijnmakers worden al tientallen jaren door Sauter Wijnen geïmporteerd. Van oudsher zijn de wijnen overwegend van Franse afkomst. De laatste jaren is er ook een indrukwekkende portfolio opgebouwd met wijnen uit Italië, Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Betaalbaar of kostbaar, telkens staan authenticiteit en kwaliteit centraal.

De wijnen vinden hun weg naar wijnliefhebbers, kwaliteitsbewuste restaurateurs, de betere cafés, de zelfstandige wijnvakhandel en bedrijven. De loyaliteit van de klanten is opvallend groot en gaat vaak over van generatie op generatie, zoals dit ook gebeurt bij de allerbeste wijnmakers van Sauter Wijnen.