Clos de l'Abbe Dubois

Clos de l'Abbe Dubois

Clos de l'Abbe Dubois

Ardèche - Frankrijk


In het uiterste zuiden van de Ardéche, in het dorp Saint Remèze om precies te zijn, draait het om 2 zaken: lavendel en druiven. Beide producten worden hier al eeuwenlang verbouwd en aan lavendel is zelfs een compleet museum gewijd. En wat wijnbouw betreft is de verscheidenheid groot: van wijnen van matige kwaliteit die en vrac worden verkocht tot kwaliteitswijnen die zich kunnen meten met de betere wijnen uit de Rhône-vallei. En ook in grootte verschillen de domeinen behoorlijk: van kleine familiebezittingen tot een grote cave coöperative.

Eén van de kleinere domeinen is Clos de l’Abbé Dubois. Hier maakt de familie Dumarcher al decennialang wijnen van onberispelijke kwaliteit. Bescheidenheid is hier troef, hoe goed de wijnen ook zijn, de familie is wars van kapsones. Cécile, Claude en hun zoon Vitalys verbouwen er een aantal druivenrassen: Chardonnay, Viognier, Gamay, Grenache Noir, Merlot en Syrah.

Onze favoriet van Clos de l'Abbe Dubois ...

Viognier
Wat de witte wijnen betreft: van de Viognier gaat ons hard sneller kloppen. De druif gedijt hier opperbest en dat vertaalt zich in een uitbundige, subtiel geparfumeerde stijl. Volop het kenmerkende steenfruit zoals perzik en abrikoos, maar ook lychee en rozenblad. En met een beetje goede wil ruikt u zelfs een spoortje lavendel … Of verbeelden we ons dat …?

Op het culinaire vlak zijn de mogelijkheden legio: heel uiteenlopende bereidingen van (bij voorkeur witte) vis, maar ook gevogelte zoals parelhoen en Bressekip met een dragonsaus gaan goed. Maar het kan spannender: tijdens een proefsessie bleek de combinatie met vichyssoise een schot in de roos. Het licht zalvende effect van zo’n soepje gaat perfect met het weelderige karakter van de wijn. Ook de combinatie met een gevuld eitje is subliem. Toegegeven, dat is een tikkeltje ouderwets, maar wat ons betreft blazen we ‘m nieuw leven in hoor! En uw eitjes serveren zoals de Fransen in hun bistro(t)s doen, kan natuurlijk ook: oeufs durs mayonnaise. Met een glas Clos de l’Abbé Dubois Viognier geheid een succes!

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
  Inhoud0,75 L
  Clos de l`Abbe Dubois | Chardonnay 2022 Ardèche IGP
  € 9,95
  Clos de l'Abbe Dubois
  Chardonnay 2022
  Ardèche IGP
  Geen splinter eikenhout gezien, maar toch behoorlijk vol en aromatisch.
  Inhoud0,75 L
  Clos de l'Abbe Dubois | Viognier 2023 Ardèche IGP
  € 9,95
  Clos de l'Abbe Dubois
  Viognier 2023
  Ardèche IGP
  Belachelijk (excusez le mot…) lekkere Viognier uit de Ardèche.
  Inhoud0,75 L
  Clos de l`Abbe Dubois | Syrah 2019 Ardèche IGP
  € 9,95
  Clos de l'Abbe Dubois
  Syrah 2019
  Ardèche IGP
  Ongenaakbaar pure stijl Syrah.
  Inhoud0,75 L
  Clos de l'Abbe Dubois | Syrah - Grenache 2020 Côtes du Vivarais AOC
  € 9,95
  Clos de l'Abbe Dubois
  Syrah - Grenache 2020
  Côtes du Vivarais AOC
  Sappige en goed gestructureerde wijn! Na enkele jaren flesrijping lekker kruidig en afgeronde tannines.