The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
Maison Chanzy | Chardonnay 'les Fortunés' 2022 Bourgogne AOC
Maison Chanzy
Chardonnay 'les Fortunés' 2022
Bourgogne AOC
Ranke, klassieke stijl. Maakt indruk door elegantie, niet door overweldigende kracht.
€ 22,50
Op voorraad
Wijnbeschrijving
KleurFraaie witgouden kleur met een subtiele gele schakering.
NeusVerfijnde, delicate bourgogne-neus. Geen overdaad van hout of (te) rijpe Chardonnay-tonen door overdadige warmte in de wijngaard. Heel klassiek, geurend naar zuivel, geroosterde hazelnoten en amandelschaafsel, subtiel vanille en roostertonen. Wat meer houtpresentie dan voorgaande jaren; iets uitbundiger stijl, maar nog altijd très classique.
SmaakRanke, zuivere aanzet. De wat toegenomen zuurgraad valt op, het komt de frisheid ten goede zonder afbreuk te doen aan het volume. Ingetogen smaakkracht die meer tot zijn recht komt wanneer de wijn wat opwarmt. Identiek aan vorige jaargangen is het reliëf in de mond, een wat stug mondgevoel waardoor het verlangen naar een passende maaltijd alleen maar groter wordt... Tevens een indicatie van het potentieel van de wijn; dit kan best wat jaren de kelder in. Alcoholpercentage is weer wat gedaald ten opzichte van vorig jaar (13,5%) en wederom wonderlijk goed geïntegreerd in de wijn.
Bodem40 jaar oude stokken op een perceel van 1,35 ha. Stokken aangeplant tegen de monopole ‘Clos de la Fortune’ (wereldberoemd topterroir binnen de AOC Bouzéron) aan. De bodem bestaat uit een combinatie van kalk en klei.
VinificatieNa de handmatige oogst volgt een zachte persing van het materiaal. Vergisting op houten cuves van 350 liter; daarna een rijping gedurende 10 maanden, eveneens op eikenhouten vaten van 350 liter.
Dinerwijn van formaat. Vrijwel alle witte vis, bij voorkeur uit zout water. Sole Meunière, op de graat gegaarde tarbot zijn enkele suggesties. Ook gevogelte (bijv. in roomboter gebakken kippendij met een romige dragonsaus, gebonden met een eidooier).