Blog | Sauter

Château Maris als ‘Vondst van de maand’ bij Hubrecht Duijker

In zijn maandmagazine presenteert Hubrecht Duijker maandelijks een groot aantal ‘vondsten’. Deze maand genummerd van 1 tot en met 60. Slechts 1 van deze wijnen/domeinen krijgt het predikaat “Vondst van de maand”; deze maand valt die eer te beurt aan een tweetal wijnen van Château Maris. Onderstaand het artikel:

‘Onze druivenstokken zijn deel van de natuur, zo ook onze kelder’ stellen de eigenaren van Château Maris. Dit in de Minervois gelegen domein liet namelijk een kelder bouwen die én geheel koolstofneutraal is én van alleen natuurlijke materialen werd gemaakt, dus niet van beton of metaal, maar van ‘ademende’ hennepblokken (zie de hand met het materiaal) en van hout. Ook in de wijngaard wordt duurzaam gewerkt, via biodynamische principes. Robert Eden en Kevin Parker kochten de bezitting twintig jaar terug, in het gereputeerde wijndorp La Livinière. Hun doel? ‘De beste wijnen maken van de Languedoc.’ Van topniveau is in elk geval Maris 2016, een gespierde, donkerrode biowijn gul voorzien van zonnig zwart fruit, terwijl de sappige smaak ook een zekere kruidigheid heeft. Deze breed inzetbare herfst- en winterwijn werd bereid uit grenache en syrah; zijn prijs bedraagt €11. Van alleen carignan stamt de iets lichtere Le Carignan Maris 2015 die zacht kruidig, soepel en mild fruitig smaakt, een Vin de France die best een beetje mag worden gekoeld. Hiervoor rekent www.sauterwijnen.nl vijftig cent meer.

Bron: https://hubrechtduijker.com/actueel-maandmagazine/

We gaan verhuizen! Na 114 verlaten we Maastricht…

Het bekende wijnhuis Sauter Wijnen, van origine een oer-Maastrichts familiebedrijf, vertrekt na 114 jaar uit Maastricht. Het bedrijf, nu nog gevestigd in een modern gebouw op een bedrijventerrein in het Maastrichtse stadsdeel Amby, neemt in juli volgend jaar zijn intrek in het pand langs de Rijksweg in Cadier en Keer (gemeente Margraten) waar voorheen Caves Cadier gevestigd was.

,,We gaan dan wel weg uit Maastricht, maar we blijven in de buurt”, bevestigt mededirecteur Ralph Habets het nieuws van het vertrek. ,,Als je op onze nieuwe locatie een fles champagne opentrekt, wat we uiteraard geregeld gaan doen, is dat in Maastricht te horen.”

De overeenkomst voor de nieuwe locatie wordt morgen getekend. ,,Toevallig is het morgen precies zeven jaar geleden dat wij ons vestigden in onze huidige locatie aan het Withuisveld, aldus Habets.

Volgens de Sauter-directeur voldeed het huidige onderkomen, met als opvallend middelpunt The Wall of Taste, een ruim 25 meter lange muur, waarin ruim 3.800 flessen verwerkt zijn, prima aan alle eisen. Maar er zaten ook nadelen aan. ,,Een belangrijk nadeel voor ons is dat er in de toekomst geen mogelijkheden zijn tot koop. Daarnaast hebben wij op de nieuwe locatie veel meer mogelijkheden om beleving te creëren, iets wat veel van onze klanten zeer nadrukkelijk zoeken en wat wijzelf als wijnhandel ook belangrijk vinden. Het voormalige pand van Caves Cadier straalt een en al beleving uit en biedt meer dan voldoende ruimte voor aanverwante activiteiten.”

De intrek van Sauter in het pand, gelegen pal naast golfbaan Het Rijk van Margraten en wijngaard Domaine Backerbosch, betekent onder meer dat de historische kelders weer gebruikt gaan worden voor de opslag van wijn. De komende maanden worden door Sauter benut om te renoveren en te verbouwen. ,,Medio juli 2018 verhuizen we onze winkel, kantoor en magazijn naar de ‘berg’”, zegt Habets. ,,We hebben ontzettend veel zin om deze prachtige locatie nieuw leven in te blazen en haar de Sauter look and feel te geven: eigentijds met behoud van historische elementen.”

Sauter’s Wijnkelders, zoals het bedrijf tot in de jaren zeventig heette, ging in 1904 van start in de Wolfstraat in Maastricht, in het pand waar nu café Sjinkerij de Bóbbel is gevestigd. Oprichter August Sauter, de grootvader van de bekende Maastrichtenaar Erik Sauter, een van Nederlands allergrootste wijnkenners, verkocht hier zijn eerste flessen wijn.

Bron: Chapeau Magazine |  Maarten van Laarhoven

WijnFestijn Bussum: 6, 7 en 8 oktober

Van vrijdag 6 oktober t/m zondag 8 oktober 2017 vindt de eerste editie van het WijnFestijn plaats in de Majellakapel in Bussum. Bezoekers kunnen drie dagen lang genieten van schitterende wijnen, wijn- spijscombinaties, workshops en live muziek, in de mooie ambiance van de kerk. Allemaal verzorgd door lokale ondernemers. En Sauter Wijnen is erbij!

Tijdens WijnFestijn gaan bezoekers op een ontdekkingstocht naar hun favoriete wijn. Er zijn wijnen uit verschillende landen en regio’s, van de mooie klassieker tot de spannende onbekende. Er zijn ruim 70 wijnen om te proeven. Favoriete wijnen kunnen direct besteld worden voor thuis. Proeven is gratis, maar het is ook mogelijk om tegen betaling een half of een heel glas te bestellen.

Naast wijn biedt WijnFestijn ook een culinaire insteek. Zo opent Restaurant Faulk uit Bussum een pop-up restaurant op het allermooiste plekje van de kerk en laat de bezoekers genieten van mooie wijn en spijscombinaties. Op zaterdag en zondag zijn er gratis workshops te volgen.

Het WijnFestijn is voor iedereen toegankelijk boven de 18 jaar. Op zondag zijn kinderen onder begeleiding toegestaan. Tickets zijn te koop voor €15,- op www.wijnfestijnbussum.nl

Vrijdag 6 oktober: van 17.00 uur tot 23.00 uur

Zaterdag 7 oktober: van 15.00 uur tot 23.00 uur

Zondag 8 oktober: van 15.00 uur tot 20.00 uur

Hubrecht Duijker enthousiast over Domaine du Belvezet!

In het maandmagazine van Hubrecht Duijker lezen we mooie woorden over de rode variant van Domaine du Belvezet. Zijn advies om de wijn licht gekoeld te schenken, kunnen we uitsluitend aanmoedigen!

Bijna elf jaar geleden ging René Brunel met pensioen, na zijn Domaine du Belvezet verkocht te hebben aan plaatsgenoot Claude Dumarcher. Die in hetzelfde dorp, Saint-Remèze (Ardèche, halverwege de Rhône en de Gorges) eigenaar was van het wijngoed Clos de l’Abbé Dubois. Dat toen groeide naar 27 hectare. In feite hield Domaine du Belvezet dus op te bestaan – zij het dat deze zeer vertrouwde naam (want dat was hij) op aandringen van afnemers terugkeerde op etiketten. Vandaar dat er o.a. een rode Côtes du Vivarais verscheen, door Claude gemaakt van grenache en syrah. De kwaliteit is als vanouds: we proeven een donkerrode, sappige, krokant frisse, fruitige wijn (met bessen in een hoofdrol, zwarte vruchten in een bijrol) die niet te licht is noch te zwaar en die net zo fris geschonken dient te worden als een goede Beaujolais.

Bron: https://hubrechtduijker.com/actueel-maandmagazine/

Ook in Zeist gaat weer een cursus van start!

Op 5 oktober 2017 start er bij Sauter Wijnen in Zeist een wijncursus voor gevorderden. Deze cursus gaat veel dieper in op de kennis van wijnbouw, vinificatie-technieken,
druivensoorten, wijnstijlen en -streken dan een beginnerscursus. De juiste keuze indien u al over enige proefervaring en basiskennis beschikt en verder wilt gaan met wijn, of als u professioneel met wijn bezig bent.

Klik hier voor meer informatie: ZEIST Gevorderden wijncursus najaar 2017

Heel goede scores voor de wijnen van Dominique Piron in Decanter

In de recent verschenen september-uitgave van het toonaangevende magazine Decanter, uitgebreid aandacht voor de verschillende crus uit de Beaujolais (2015). De wijnen van Dominique Piron krijgen heel goede beoordelingen:

Morgon Py 2015 90/100 | Highly recommended
Chénas Quartz 2015 90/100 | Highly recommended (niet in het assortiment)
Morgon Grands Cras 2015 89/100 | Recommended (niet in het assortiment)
Fleurie 2015 88/100 | Recommended (nog niet beschikbaar; jaargang 2014 wel)
Saint Amour 2015 86/100 | Recommended (niet in het assortiment)

Het gehele artikel inzien? Dat kan uiteraard: Piron_Decanter_2017-09

Het kan haast geen toeval zijn dat we afgelopen week een brochure volledig hebben gewijd aan de wijnen van Dominique Piron. U treft de brochure op de homepage onder “Publicaties”.

Interview met Guido Quaden over het Preuvenemint (Navenant)

Proeven, ruiken, horen, zien en voelen … de vijf zintuigen van ’t Preuvenemint … Leuk artikel in Navenant met o.a. Guido Quaden. Sauter Wijnen slaat dit jaar de handen ineen met Crossing Borders, een grensoverschrijdende samenwerking tussen vijf restaurants in de Euregio: Café Sjiek, SOFA, Restaurant de Leuf (Voerendaal), Restaurant la Becasse (Aachen) en Restaurant Vivendum (Dilsen-Stokkem).

GQ in Navenant

Klik hier voor het gehele artikel: 2017 Preuvenemint, artikel NAVENANT

’t Preuvenemint, het grootste culinaire festijn van Nederland, vindt plaats van donderdag 24 tot en met zondag 27 augustus.

Navenant Magazine verschijnt 8 keer per jaar en is een lifestylemagazine over genieten in Nederlands- en Belgisch-Limburg.

Expositie in het proeflokaal in Bussum: Ems Willems

Tot en met eind oktober exposeert Ems Willems in het proeflokaal van Sauter Wijnen in Bussum. De expositie “Het einde in verstilling” laat afgesneden bloemen zien, die zijn gekoeld en vervolgens gefotografeerd.

Door de bloemen statisch te fotograferen laten de foto’s zien dat in verval (c.q. het
naderende einde) ook schoonheid en berusting kan schuilen. Mede door de close up is er kleur, materie en detaillering te zien en roept het beeld de emotie, fantasie en inleving van de kijker op Het doel is niet een fotografisch perfect beeld te maken. Het gaat om de verbeelding. Daarbij wordt (bewust) gebruik gemaakt van eenvoudige, rustige belichting en wordt er geen gebruik gemaakt van filters.

DSCN4127 bew silenceDSCN1662 klein

U bent, tijdens openingstijden van de winkel, van harte welkom om de expositie te bezoeken. Tevens nodigen wij u heel graag uit voor de vernissage op zaterdag 23 september aanstaande. Ems Willems is dan uiteraard persoonlijk aanwezig. Tijdens de vernissage staat er tevens een ruime selectie wijnen op de proeftafels. U kunt onder het genot van een glas wijn de werken bezichtigen en eventueel ook kopen. U bent van harte welkom! Heel graag tot 23 september.

DSCN0756 BEW. kleinDSCN0683 bew2 klein

Twee bijzondere proeverijen op de agenda!

Er staat een tweetal bijzondere proeverijen op de agenda! Te weten: een thema-avond “la Spinetta” op 19 oktober en een thema-avond “Franse topwijnen” op 16 november.

Tijdens de thema-avond “la Spinetta” proeft u enkel wijnen van de meesterhand van wijnmaker Giorgo Rivetti. O.a. Barolo en Barbaresco van la Spinetta, maar uiteraard ook zijn Langhe Nebbiolo en Moscato d’Asti. Voorts staan op het programma: de mousserende wijnen en de vermouths van Contratto. Al met al een indrukwekkende line-up.

Luc Giezenaar

Luc Giezenaar

Op 16 november verschijnen er louter Franse topwijnen op de proeftafel. Klassiek én modern, elk met hun eigen verhaal. Grote namen op de proeflijst, denk aan Château de Beaucastel, Domaine Ostertag, Domaine de Trévallon en Château Maris. Uiteraard ontbreken ook Bordeaux en Bourgogne niet.

Beide avonden worden verzorgd door Luc Giezenaar. Aanmelden kan middels een mail aan events@sauterwijnen.nl. Meer informatie treft u onder “AGENDA”.

Voor in de agenda: najaarsproeverijen op 18 & 19 november

Op zaterdag 18 en zondag 19 november staan de traditionele najaarsproeverijen gepland.

Op de proeftafels een ruime selectie herfst- en winterwijnen. Uiteraard zal een aantal wijnmakers persoonlijk aanwezig zijn om de wijnen van hun hand van een persoonlijke toelichting te voorzien. De exacte line-up is nog niet bekend; houd de site in de gaten als u wil weten welke wijnmakers acte de présence zullen geven.

Het programma is als volgt:

ZATERDAG 18 NOVEMBER 2017

12.00 – 17.00 uur : Najaarsproeverijen in Bussum, Velp, Zeist en Nijmegen

19.00 – 22.00 uur : Preview-night in Maastricht

ZONDAG 19 NOVEMBER 2017

13.00 – 18.00 uur : Najaarsproeverij in Maastricht