Blog | Sauter

Wijnen van Domaine de Joÿ in de prijzen!

Wine Enthusiast heeft de wijnen van Domaine de Joÿ geproefd en alleszins positief beoordeeld!

Dom. de Joÿ Éclat ’16: “This is an attractive blend with 20% Gros Manseng to give some richness to the herbal character of the Colombard and Sauvignon Blanc. There are pear and apricot flavors as well as the crisp green and citrus fruits. Drink this refreshing wine now.”

Dom. de Joÿ Sauv. Blanc ’16: “A rich perfumed style of wine that is both full of herbal flavors and crisp with minerality. It has a riper tropical edge with hints of pineapple. The aftertaste is crisp and fruity, ready to drink.”
Beide wijnen krijgen maar liefst 87 punten, voorwaar geen slechte score op dit prijsniveau (resp. € 6,95 en € 8,25). Cuvée Éclat krijgt zelfs het predicaat “Best Buy”!

Joy Decanter

Extreme Gris in WineLife (#48 – juni / juli 2017)

In Winelife #48 (juni/juli 2017) volop aandacht voor rosé. In het artikel “Pink Panthers” komen 112 rosés aan bod; nadrukkelijk níet uit de Provence. We treffen o.a. Extreme Gris: “Dit drink je zonder zorgen zomaar lekker weg. Grappig genoeg zal hij het ook goed doen bij een chique salade met kreeft en mango”.

Goed te weten: Extreme Gris is ook in Jéroboam / 3 liter beschikbaar! Klik hier voor het gehele aanbod.

Brandende Kolen: Launch & Boekpresentatie

Op vrijdag 16 juni vanaf 20.30 uur zal “Dominee in Frankrijk” Caspar Visser ’t Hooft zijn nieuwe roman Brandende Kolen presenteren en exemplaren signeren bij Sauter Zeist. U bent van harte welkom!

Klik op de link voor de uitnodiging: Uitnodiging Launch Brandende Kolen

Over de auteur:

Caspar Visser ‘t Hooft is op de laatste dag anno domini 1960 in Straatsburg geboren. Hoewel hij twee jaar oud was toen het gezin naar Brussel verhuisde, en acht jaar later naar Nederland, bleef Frankrijk altijd aan de horizon van zijn gedachten schemeren. In de familie werden om de zoveel tijd pogingen gedaan om aan tafel alleen maar in het Frans te converseren. Wie zich een woord Nederlands liet ontvallen moest een dubbeltje betalen. Ze hielden het nooit langer dan één maaltijd vol – soms maar één gang. Meerdere lange zomervacanties, doorgebracht in de Dordogne, of in Genève, zorgden ervoor dat wat er al aan kennis van de Franse taal aanwezig was op z’n minst op peil bleef.

Caspar Visser ‘t Hooft is op z’n vijftiende met het schrijven van proza begonnen. Maar niemand die ook maar iets te lezen kreeg. Dat kwam pas vijfentwintig jaar later… In 1979 kwam hij in Leiden aan, om er theologie te studeren. Hij heeft er veel tijd voor uitgetrokken. Dit komt omdat hij lange tijd niet wist welke kant hij ermee op wilde. Om de zaak nog eens te rekken heeft hij twee jaren aan de universiteit van St Andrews, in Schotland, doorgebracht. In 1990 was hij klaar met studeren. Hij had zijn doctoraal binnen, en ook zijn kerkelijk examen, hij mocht dominee worden. En toen begon hetzelfde liedje: Wat wil ik nu eigenlijk? Was het een soort uitstel van executie dat hij in datzelfde jaar nog naar Frankrijk vertrok, om daar voor een jaar als hulpdominee te werken – en daarna zien we verder ? Misschien. Dit “verder”, dat zijn inmiddels meer dan 25 jaren predikantschap binnen de Eglise Protestante unie de France. Van 1990 tot 1995 in St Quentin, van 1995 tot 2000 in Nancy, van 2000 tot 2006 in Agen, van 2006 tot 2009 in Versailles, van 2009 tot 2016 in Orange. En sinds de zomer 2016 in Arras (Atrecht), in wat eens de zuidelijkste van de Zeventien Nederlandse Provincieën was.

In Agen woonde hij in een pastorie waarvan de studeerkamer uitkeek op een gigantische vijgenboom. Daar is hij met het schrijven van een serie novellen en korte verhalen begonnen, waarvan intussen meerdere door Uitgeverij IJzer zijn uitgegeven: Sprekend portret (2005), De ring van de keizerin (2007) en verenigd in de bundel Ontwaken (2009): Ontwaken, Sneeuw voor de zon, De blinde lierenman en Klimaatverandering. In 2010 verscheen zijn eerste roman Koningskinderen, in 2012 Feniksbloem, in 2014 Waldenberg. In februari 2017 komt een bundel van vijftig columns van hem uit, Frankrijk in 50 fragmenten (Uitgeverij Grenzenloos), en in april 2017 zijn vierde roman, Brandende kolen (IJzer). Schrijven is voor Caspar Visser ‘t Hooft een levensnoodzaak. Hij denkt graag aan wat de wijsgeer Montaigne eens heeft gezegd: Je n’ai jamais eu de chagrin qu’une heure de lecture n’ait dissipé. Maar hij zou hier graag aan toevoegen: ou d’écriture.

Caspar Visser ‘t Hooft beschouwt zichzelf als én Nederlander én Fransman. Dit is voor hem geen spanning waaronder je gebukt gaat. Hij ziet zichzelf als een brug. Hij herinnert Nederlanders graag aan de vele Franse elementen die aan de Nederlandse cultuur ten grondslag liggen. Ook heeft hij het idee alsof de dagelijkse omgang met het Frans bij hem de Nederlandse taalvaardigheid aanscherpt.

Bron: http://www.schrijverinfrankrijk.nl/

Nieuwe expositie bij Sauter in Bussum: Rietje Bakker

Gedurende de maanden mei en juni (2017) exposeert Rietje Bakker in het proeflokaal van Sauter Wijnen in Bussum. U bent -gedurende de openingstijden van de winkel- van harte welkom om de werken te komen bekijken. Op 24 juni staat de finissage gepland. U bent van harte welkom tussen 12.00u en 1700u; Rietje Bakker is persoonlijk aanwezig en voor een glas wijn wordt uiteraard gezorgd!

Bakker IV

Over Rietje Bakker: Schilderen heeft altijd de belangstelling van Rietje Bakker gehad, maar pas de laatste vijftien jaar heeft zij zich er meer op toegelegd. Hoewel Rietje samen met andere kunstschilders heeft gewerkt, is zij vooral autodidact.

Bakker probeert uit te drukken wat haar raakt. In de actualiteit, in de natuur, in haar geloof. Dat leidt tot heel verschillende werken, meestal figuratief of abstract. Haar werk beperkt zich niet tot het gebruik van acrylverf alleen. Andere materialen, die het beeld dat de kunstenaar probeert op te roepen en versterkend werken, worden ‘met verve’ ingezet.

Sinds een paar jaar geeft Rietje Bakker de workshop “Werken met acryl”. Zowel de beginnende als de wat gevorderde schilder kan tijdens de workshop ervaren wat er allemaal mogelijk is met acryl en andere materialen.

In 2014 exposeerde Bakker voor het eerst en in 2016 exposeerde zij in het Gemeentehuis van Bunschoten. In 2018 staat er een expositie in het Gemeentehuis van Huizen gepland. Ook hangt er werk van haar bij een aantal instellingen.

Bakker I Bakker II Bakker III

Zie ook:
www.rietjebakker.nl
www.facebook.nl/rietjebakkerart

Wente Morning Fog 2015 in de prijzen gevallen!

Tijdens de voorjaarsproeverij van de prestigieuze Grand International Wine Award MUNDUS VINI zijn twee wijnen van Wente in de prijzen gevallen! Morning Fog 2015 sleepte de “Double Gold Best White Wine (US)” in de wacht en mag zich bovendien “Best of Show US white” noemen. Voor Sandstone Merlot 2013 was de beoordeling ook niet gering: “Grand Gold”.Wente Morning Fog 2015

Een lofzang op de wijnen van Domaine de Trévallon in het FD

Onder de titel “Intieme Liefde” verscheen enkele weken terug onderstaand artikel over de wijnen van Domaine de Trévallon in het Financieel Dagblad (bijlage FD Persoonlijk):

Veel wijn is uniek, veel van uitzonderlijke kwaliteit, weinig is beide. Hier is er een: Domaine de Trévallon, uit het westelijkste puntje van de Provence. Wie verwacht hier nu een topwijn? Eloi Dürrbach, de eigenaar, plantte als enige in het gebied cabernet sauvignon en syrah.
Trévallon-kopers zijn liefhebbers en hangen ‘hun’ wijn niet aan de grote klok. Trévallon is ook geen beest om indruk mee te maken, maar een wijn die ondanks zijn concentratie altijd intiem is. Zelf zegt Dürrbach: ‘Ik werk zo eenvoudig mogelijk.’ Proef je zijn wijn jaar na jaar dan proef je steeds harmonie en complexiteit, aroma, elegantie, frisheid en rijpe tannines.

Tijdens een gedenkwaardige proeverij, georganiseerd door Wijnhandel Koninginneweg in Amsterdam, brachten liefhebbers alle ooit geproduceerde wijnen mee, dus vanaf 1976, en Dürrbach verscheen met vatmonsters 2015 en 2016. De 2016 uit het vat is één bonk stuivend zwart fruit, met de smaak van gedroogd vlees en soepele tannines. De nog gesloten 2007 is instantliefde, met zijn koele bramengeur en peper. De 1995 – pas 2 jaar op dronk – is mineralig, met puntenslijpsel en lapsangthee. De 1981 is delicaat maar energiek, met een zachte paddenstoelengeur.

Een van de oudste in de verkoop is de 2000. Die is nu perfect. Geur en smaak zijn één in hun boswarmte, met fris donker fruit, venkeltonen, tomatenpit en tanninebite. Aan tafel versmelt hij met gebraden lam met venkelzaad en gegrilde aubergine met tomaat.
Elk jaar Trévallon kun je rustig kopen en wegleggen. Want de liefhebbers vertellen je wel wanneer de kurkentrekker erin kan.

De wijnen van Domaine de Trévallon worden door De Vier Heemskinderen en Sauter Wijnen aangeboden.

Sauter Wijnen Bussum in programma MINDF*CK (15 april – NPO1)

Aanstaande zaterdag, 15 april, is de Sauter-vestiging in Bussum het toneel van het televisieprogramma MINDF*CK (NPO1 20:25 uur). Presentator Victor Mids zet nietsvermoedende wijnliefhebbers op het verkeerde been.

Mindfuck

KLIK HIER OM DE AFLEVERING TE BEKIJKEN (vanaf minuut 26)

Over MINDF*CK: Onverklaarbare illusies met inzicht in de achterliggende psychologische principes als afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn.

Presentator Victor Mids is arts en illusionist, hij combineert die kennis om te laten zien op wat voor manieren je hersenen voor de gek zijn te houden. Tijdens zijn studie geneeskunde heeft Victor veel geleerd over de werking van de hersenen en zintuigen, waar hij in MINDF*CK veelvuldig gebruik van maakt. Psychologie, hypnose, illusies en een flinke dosis humor staan centraal in MINDF*CK.

Zaterdag 15 april: Vernissage en proeverij | Woongroep Bussum

Gedurende de maanden maart en april exposeren, namens Woongroep Bussum, Caroline
Haring, Casper Winter, Michael Hesta, Lauran Verburg, Aline den Boer, Marc Haring, Mitchell Platje, Bram van der Ven en Eline Schinkel in het proeflokaal van Sauter Wijnen Bussum.

U bent, tijdens openingstijden van de winkel, van harte welkom om de expositie te bezoeken. Tevens nodigen wij u heel graag uit voor de vernissage op zaterdag 15 april aanstaande. De kunstenaars zijn dan uiteraard persoonlijk aanwezig.

Tijdens de vernissage staat er tevens een ruime selectie wijnen op de proeftafels. U kunt onder het genot van een glas wijn de werken bezichtigen en eventueel ook kopen. U bent van harte welkom!

NB De gehele opbrengst van de verkoop van de schilderijen gaat naar de realisatie van de algemene woonruimte van Woongroep Bussum, een wooninitiatief voor verstandelijk gehandicapte jongeren.

Voor in de agenda: 8 juni – rosé-proeverij in Nijmegen

Het rosé-seizoen is begonnen! Rosé is geen witte en geen rode wijn. Maar wat is het dan wel en hoe wordt het gemaakt? Op donderdag 8 juni geeft Peter Eijkhout antwoord op deze en andere vragen. Er worden 8 verschillende rosés geproefd en van tekst en uitleg voorzien. O.a. Château Miraval uit de Provence (van het wijngoed van Brad Pitt en Angelina Jolie) en één van de beste rosés ter wereld: de Bandol rosé van Domaine Tempier. Tijdens de proeverij worden enkele bijpassende zomerse hapjes geserveerd.

Nijmegen

Minimaal 8 en maximaal 18 deelnemers. Prijs per persoon: € 30,-. Aanmelden kan via nijmegen@sauterwijnen.nl

Mooie woorden van Hubrecht Duijker over Tourteau Chollet en Plantation 1905

In het online Maandmagazine (april) van Hubrecht Duijker, de nestor onder de Nederlandse wijnschrijvers, lovende woorden over twee wijnen uit het Sauter-assortiment: Tour Boisée Plantation 1905 en Tourteau Chollet Elegance Rouge.

Duijker over Tour Boisée Plantation 1905: “Als een museumakkertje, zo zou je de 1,6 hectare met stokoude stokken kunnen beschouwen in het hart van Laure-Minervois. Deze kleine wijngaard is namelijk beplant met 23 verschillende druivenrassen, inclusief enkele witte, die heel lang geleden werden geplant – sommige zelfs in de 19e eeuw. Door het team van Domaine La Tour Boisée worden alle variëteiten samen vergist, van het eerste perssap, en op ouderwetse wijze, dus zonder temperatuurbeheersing e.d. Het resultaat is de jaartalloze, rode Plantation 1905 die een bistrotachtig karakter heeft – want hij drinkt zo lekker weg bij alle mogelijke eenvoudig bereide vleesgerechten, zoals gegrilde of gebakken entrecôte, sudderlapjes en confit de canard. In zijn niet te heftige, bijna krokante en tevens sappige smaak combineert deze Vin de France donkere aroma’s met fruit van bessen plus zwarte vruchtjes en een aangename, beheerste kruidigheid.”

Over Château Tourteau Chollet schrijft Hubrecht Duijker het volgende: “Dat Château Tourteau Chollet een van zijn rode wijnen Elégance heeft gedoopt, is terecht. Want het is een uitgesproken elegante wijn. Zo bevat de jaargang 2013 slechts 12,5 procent alcohol en een soepele, beschaafde, zacht frisse smaak met vooral nuances van rijpe bessen, mild zwart fruit, gecompleteerd door een blaadje laurier en een hint van kruidig hout. Dit dankzij cabernet sauvignon en merlot die samen (elk de helft) de melange vormen. Het herkomstgebied van deze prettig verteerbare wijn is Graves, binnen Bordeaux. Een district dat zijn naam ontleent aan terres graveleuses ofwel kiezelhoudende gronden. De 63 hectare van Tourteau Chollet zijn ook inderdaad dik met grote kiezels bezaaid.”

Bron: https://hubrechtduijker.com/