Domaine Frédéric Berne

Domaine Frédéric Berne

Domaine Frédéric Berne

Beaujolais Lantignié - Frankrijk


Frédéric Berne zegt het met trots: “Je suis paysan.” Niets meer, niets minder. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, zijn opa en eerdere generaties Berne. Ook zij waren boer en Frédéric zet die familietraditie met veel genoegen voort.

Na een gedegen wijnopleiding en meerdere stages gaat Frédéric, dan begin 20, als wijnbouwer aan de slag bij verschillende domeinen. Begin 2013 bezoekt hij met zijn aanstaande vrouw Château des Vergers in Lantignié. Het verliefde stel heeft het romantische château op het oog als huwelijkslocatie. Tijdens een overleg over de huwelijksdag krijgt het gesprek plots een heel andere wending… De eigenaar van Château de Vergers vertelt dat er een aantal wijngaarden bij het château hoort en dat het einde van de pachtovereenkomst met de pachter in zicht is. Frédéric tekende uiteindelijk niet alleen de huwelijksakte op Château Vergers, maar ook voor de start van zijn ‘eigen’ domein. Sinds eind 2013 is Frédéric Berne wijnmaker in Lantignié.

De Beaujolais telt tien cru’s. De ware kenner dreunt ze zo op, maar alle begrip als dat niet zo uit het hoofd lukt. We helpen graag een handje. Van noord naar zuid: Juliénas, Saint Amour, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnié, Brouilly en Côte de Brouilly. De wijnen zijn onderscheidend ten opzichte van elkaar door bodem, hoogte, expositie van de wijngaarden en natuurlijk door de signatuur van de wijnmaker. Gemene deler is de druif: alle rode wijnen uit de Beaujolais worden gemaakt van de Gamay-druif.

Onze favoriet van Domaine Frédéric Berne ...

Granit Rose - Beaujolais Lantignié
Lantignié, de thuisbasis van Frédéric Berne, grenst aan de westkant aan de cru Regnié. Geen zelfstandige cru dus, maar wel een zogenaamde ‘beaujolais-villages’, met toevoeging van de dorpsnaam op het etiket dus. Goed hier te vermelden: er gaan stemmen op voor een 11e cru en Lantignié wordt genoemd … Frédéric zijn wijn uit Lantignié, Granit Rose, is zo ge(s)laagd, dat wijnmakers uit Regnié er wel eens verlegen van zouden kunnen worden… Verteerbaarheid staat hier voorop! Schenk bij voorkeur iets gekoeld, dan komt de Gamay-druif het beste tot zijn recht.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
  Inhoud0,75 L
  Domaine Frédéric Berne | Granit Rose 2020 Beaujolais Lantignié AOC
  € 15,95
  Domaine Frédéric Berne
  Granit Rose 2020
  Beaujolais Lantignié AOC
  Vrolijk stemmende Beaujolais met precies de juiste balans tussen sap, structuur en tannines.
  Inhoud0,75 L
  Domaine Frédéric Berne | Les Terrasses 2020 Chiroubles AOC
  € 21,50
  Domaine Frédéric Berne
  les Terrasses 2020
  Chiroubles AOC
  Verrukkelijk glas wijn! Hét bewijs dat er serieuze wijnen uit de Beaujolais komen.
  Inhoud0,75 L
  Domaine Frédéric Berne | Corcelette 2020 Morgon AOC
  € 22,25
  Domaine Frédéric Berne
  Corcelette 2020
  Morgon AOC
  Extreem sappig met een solide structuur, model voor een cru als Morgon!