Domaine de Joÿ

Domaine de Joÿ

Domaine de Joÿ

Gascogne - Frankrijk


In het hart van de Gascogne vinden we het trotse bezit van de familie Gessler:  Domaine de Joÿ. Begin vorige eeuw vestigen de uit Zwitserland afkomstige Paul en Marguerite Gessler zich in het Franse departement Gers. In het dorp(je) Panjas om precies te zijn. Een typisch Frans plattelandsdorp… Wikipedia leert ons dat er net geen 400 inwoners in Panjas wonen. Maar er is wél een statige mairie  - dat tevens dienst doet als postkantoor - een imposante foyer rural, een Romaanse kerk uit de  2e (!) eeuw, een basisschool, een bakker etc. Én het familiebezit van de Gesslers: Domaine de Joÿ! Ruim 100 jaar geleden gestart als zogenaamd gemengd bedrijf, maar in de loop van de jaren verdween het vee en maakte de graanteelt langzaam maar zeker plaats voor druivenstokken. 

Tegenwoordig staan de 3e en 4e generatie gezamenlijk aan het roer van het domein. Olivier en zijn kinderen Vanessa en Kevin zijn samen verantwoordelijk voor maar liefst 170 hectare wijnstokken. Een fors areaal dat vrijwel volledig aangeplant staat met witte druivenrassen. Hier een kleine kanttekening: zo’n 10% van de opbrengst wordt gedestilleerd; de Gesslers maken ook een aardige hoeveelheid armagnac. Maar het gros is bestemd voor de productie van hun wijnen. Colombard, Gros Manseng en Ugni Blanc vormen de meerderheid, een heel bescheiden rol is weg gelegd voor Tannat, Cabernet Franc en Syrah. De drie genoemde witte druivenrassen staan aan de basis van menig succesvol wit uit de Gascogne en dat is ook hier het geval.

Onze favoriet van Domaine de Joÿ ... 

‘Een succesnummer van weleer’, zo kunnen we cuvée l’Eclat van Domaine de Joÿ gerust omschrijven. Een jaar of tien geleden stond deze wijn solide op de eerste plaats van de best verkochte wijnen in het Sauter-assortiment. En het leek niet gemakkelijk om ‘m van de troon te stoten… En toch, om niet direct verklaarbare redenen, is de wijn wat in de vergetelheid geraakt. Aan de kwaliteit de afgelopen jaren heeft dat zeker niet gelegen, die was meer dan constant. En van onverminderd hoog niveau bovendien. Laten we het er maar op houden dat de concurrentie wat is toegenomen in dit prijssegment. En mogelijkerwijs hebben we zelf eenvoudigweg te weinig aandacht besteed aan deze wijn. 

Het verlangen naar zinderend fris wit, is zeker in de zomer groot. Een glas, of twee, l’Eclat is dé perfecte wijn op warme dagen. Een schoolvoorbeeld van een witte Gascogne-wijn wat ons betreft. Zuiver, voorzien van verkwikkende zuren en gezegend met een dorstlessend karakter. Schenk ‘m met genereuze hand op een tuinfeest(je), bij de lunch en bij de borrel. Aan tafel kan ook: oesters, mosselen en salades met knapperige groenten en gerookte vis laten zich maar wat graag begeleiden door deze frisse Joÿ!

Geen producten gevonden voor deze selectie.