Contratto 1867

Contratto 1867

Contratto 1867

Piemonte


In Canelli, een klein Italiaans stadje zo’n 20 kilometer ten oosten van Alba, is op het eerste oog niet gek veel te beleven. De historische kern van Canelli oogt als een rustige Piemontese ‘città’ zoals er vele zijn. Smalle straatjes, nauwe steegjes en een enkel plein met een espressobar en een trattoria. Het grootste geheim van Canelli speelt zich echter onder de grond af…

Onder het stratenpatroon bevinden zich de kelders van Contratto. Die kelders zijn – zacht uitgedrukt- indrukwekkend. Ruim 5000 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over meerdere verdiepingen. Het woord ‘verdieping’ mag hier vrij letterlijk worden opgevat: de diepste kelder ligt op zo’n 32 meter (!) onder de oppervlakte. Enkele jaren geleden plaatste Unesco deze kelders op de Werelderfgoedlijst.

Contratto werd opgericht in 1867 door, u raadt het al, de familie Contratto. De Contratto’s bekwaamden zich, als eerste producent in Italië, in de productie van mousserende wijnen die volgens de zogenaamde Metodo Classico tot stand komen. Eén van de kenmerken van deze vinificatiemethode is dat de bubbels in de wijn ontstaan door de tweede vergisting op de fles. De meer ingewijde liefhebber leest tussen de regels door dat Contratto feitelijk de Piemontese evenknie is van champagne. Opgelet: prosecco (die andere Italiaanse schuimwijn…) is in geen enkel opzicht te vergelijken met deze delicate mousserende wijn! De arbeidsintensieve werkwijze verklaart (en verantwoordt) de niet heel geringe prijsstelling. De kwaliteit is er echter naar! En wanneer we nogmaals de vergelijking maken trekken met champagne, dan blijkt de prijs ineens heel sympathiek. Immers, écht goede champagne onder € 30,- is schier onvindbaar.

Sinds enkele jaren is wijnmaker Giorgio Rivetti (ook eigenaar van la Spinetta) eigenaar van Contratto. Rivetti wordt gezien als één van de allerbeste wijnmakers van Italië; hij is actief in o.a. Barolo, Barbaresco en Toscane. Kort na de overname van Contratto blijkt dat er nog een heuse schat op hem wacht in de archieven van het domein: eeuwenoude receptuur voor Vermouth en Bitter. Met een enorme dosis ijver en ambitie worden de meer dan 100 (!) ingrediënten gezocht en start hij met de productie van deze ‘vergeten’ dranken. De prachtige etiketten van weleer worden vrijwel ongewijzigd opnieuw gedrukt en prijken sinds enkele jaren op de flessen Bitter en Vermouth.

Over de Novecento's ...

De twee Novecento's die we aanbieden op deze pagina worden gemaakt van de druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay. De meer ingewijde kenner zal hierin twee druivenrassen herkennen die ook aan de basis van champagne staan. Daar houdt de vergelijking overigens niet op. Ook wat de vinificatie betreft zijn er heel grote overeenkomsten met de betere mousserende wijnen uit Champagne (tweede vergisting op fles, handmatige remuage etc.). Tenslotte de bodem: ook hier is die rijk aan kalk, net als in Champagne. Bij beide Contrattowijnen wordt er geen liqueur d’expédition toegevoegd op het moment dat de wijnen hun definitieve kurk-afsluiting krijgen. Vandaar de toevoeging ‘Pas dosé’ aan de naam. Loepzuiver en echt droog dus.

Voor champagnes van middelmatige kwaliteit wordt grif € 25,- tot € 35,- betaald. Kies dan dit... Voor hetzelfde geld haalt u deze hele bijzondere mousserende wijn in huis. Vineus, complex en prachtig gerijpt. Heb je ook zo je twijfels bij de leeftijd van de wijn? Meer dan tien jaar oud inmiddels, dat is immers best behoorlijk voor een mousserende wijn. Houd in je achterhoofd dat de wijn pas een klein jaar na de oogst wordt gebotteld (voor de tweede vergisting op fles) en aansluitend nog eens 7 jaar (!) ‘sur lie’ rijpt. De release van de wijn heeft pas vorig jaar plaats gevonden… Goed te weten: The Wine Advocate geeft een bewaar-/ontwikkelingspotentieel tot 2030.

In tegenstelling tot de ‘witte’ Novecento (Pinot Noir en Chardonnay), is de rosé variant gemaakt van 100% Pinot Noirdruiven. En die druif zorgt voor een prachtige oudroze gloed in de wijn. En dan die parelende mousse… Eenmaal in de mond wordt nog eens benadrukt hoe verfijnd de belletjes zijn; wat je noemt een streling voor de tong. Subliem als aperitief natuurlijk, maar schroom niet om de wijn ook bij een liefdvol bereid gerecht te schenken. Bij rode mul bijvoorbeeld of bij gepocheerde witvis.

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van hoog naar laag sorteren
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Vermouth Americano Rosso
  € 26,50
  Contratto 1867
  Vermouth Americano Rosso
  Canelli
  Wat een heerlijk ouderwets plezier!
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Vermouth Bianco
  € 26,50
  Contratto 1867
  Vermouth Bianco
  Canelli
  Uniek ambachtelijk product met medicinale potentie en uniek, fascinerend spectrum aan aroma’s!
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Bacco d'Oro - Brut 2019 Alta Langa DOCG
  € 29,95
  Contratto 1867
  Bacco d'Oro - Brut 2019
  Alta Langa DOCG
  Uitgesproken genereuze en harmonieuze 'metodo classico' met een bijna explosieve smaakintensiteit.
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Millesimato - Pas Dosé 2019 Alta Langa DOCG
  € 29,95
  Contratto 1867
  Millesimato - Pas Dosé 2019
  Alta Langa DOCG
  De best denkbare begeleider van oesters, kingcrab, gamba's en kreeft.
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Cuvée Novecento Pas Dosé - Rosé 2011
  € 34,95
  Contratto 1867
  Novecento Pas Dosé Rosé 2011
  Metodo Classico
  Wijn voor de doorgewinterde liefhebber van topklasse mousserende wijnen.
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Cuvée Novecento Pas Dosé 2012
  € 37,50
  Contratto 1867
  Novecento Pas Dosé 2012
  Metodo Classico
  Een zogenaamde 'zéro-dosage', strakdroog en loepzuiver dus.
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | Blanc de Blancs - Pas Dosé 2018 Alta Langa DOCG
  Inhoud0,75 L
  Contratto 1867 | For England Blanc de Noirs - Pas Dosé 2018 Alta Langa DOCG
  € 45,00
  Contratto 1867
  For England Blanc de Noirs
  Pas Dosé 2018 Alta Langa DOCG
  Rijke wijn met een goede balans en een brede, contrastrijke finale.