The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
COOKIES
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren Conform ons privacybeleid vragen wij je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Lees meer
Maison Chanzy | Le Bois Cassien 2021 Mercurey AOC Blanc
Maison Chanzy
Le Bois Cassien 2021
Mercurey AOC
Onmiskenbaar Chardonnay en onmiskenbaar Bourgogne!
€ 28,50
Op voorraad
Wijnbeschrijving
KleurFraaie zachtgele kleur met een witgouden gloed.
NeusDit is onmiskenbaar Chardonnay en dan ook nog eens onmiskenbaar bourgogne. De doorgewinterde liefhebber zal wellicht pochen dat het ook onmiskenbaar mercurey is… vooruit maar. Steenfruit zoals abrikoos en wijngaardperzik voeren de boventoon, aangevuld met de combinatie zuivel en rijpe citrus (lemoncurd). De wijn ademt bovendien een zekere mate van mineraliteit; de geur van een regenbui na een lange periode van droogte. Er is zelfs een naam voor die geur: petrichor. Enige houtdominantie kunnen we de wijn in deze fase niet ontzeggen, maar de wijn kan het aan.
SmaakGoede frisheid in eerste instantie en wanneer de wijn wat opwarmt in de mond, ontplooit ie zich volledig. Alras realiseren we ons dat we met statig wit te maken hebben. Breed smaakoppervlak en gezegend met een forse smaakconcentratie. Goed gedoseerde zuren; niet te bescheiden en dat zorgt voor een aantrekkelijke frisheid. Iets notig (licht geroosterde hazelnoten) en ook hier weer duidelijke, maar niet dominante houttonen.
BodemOp het zuidoosten georiënteerde wijngaard die geheel in het bezit is van Maison Chanzy; we hebben hier dus te maken met een heuse ‘monopole’. Het perceel, met een bodem rijk aan kalk en mergel, ligt tegen de westelijke begrenzing van de appellation Mercurey.
VinificatieNa de oogst vergist het sap in houten cuves van 450 liter. Aansluitend rijping op eikenhouten (eveneens 450 l.) vaten. Voorafgaand aan de botteling rijpt de inhoud van de geassembleerde vaten nog eens 5 maanden op RVS.
De firma Chanzy geeft allerhande wijn-spijs-suggesties. Van de Aziatische keuken tot stevige kazen. Wij zouden liever voor opteren voor gerechten uit de klassieke Franse keuken. Platvis (van schar tot tarbot) of een kip van een deugdelijk ras. Schroom niet er een licht gebonden (met eidooier) roomsaus bij te serveren.