
€14,50
Famille Laplace
Odé d'Aydie 2020
Pacherenc du Vic-Bilh AOC
Fascinerend wit met een enorm groot culinair potentieel. Leuk om een paar flessen weg te leggen bovendien, de wijn rijpt bijzonder goed weten we uit ervaring.
VOORRAADSTATUS
Beschikbaar
LAND
Frankrijk
STREEK
Sud-Ouest
WIJNMAKER
Famille Laplace
BODEM
De klimatologische invloed van de oceaan en de nabijheid van de Pyreneeën zorgen voor een zachte en natte winter en voorjaar, een warme zomer en een zeer zonrijk najaar. Deze klimatologische omstandigheden, in combinatie met de grote afwisseling in percelen, bieden de mogelijkheid wijn met een grote mate van typiciteit te maken. Gemiddelde leeftijd van de stokken: 21-26 jaar.
VINIFICATIE
Na de handmatige oogst worden de druiven geperst. Na de persing volgt een periode van 10-15 dagen waarin de vaste stoffen kunnen zinken (débourbage) zodat de alcoholische vergisting start met zo helder mogelijk sap. De vergisting vindt vervolgens plaats op eikenhout, evenals een rijpingsperiode van ongeveer 6 maanden. Pas daarna volgt de botteling.
DRUIVEN
60% Petit Manseng en 40% Gros Manseng
KLEUR
Zacht geel met een fonkelende 24 karaats gouden gloed. Duidelijk beïnvloed door de houtrijping.
NEUS
Hoogst originele en onderscheidende neus: frappante combinatie van frisheid en rijkdom. Enerzijds zijn er de frisse tonen van citruszest en ingelegde citroenen, anderzijds de rijke tonen van gekarameliseerde boter, bijenwas, honing en geroosterd brood. Geen houtdominantie, maar de rijping op barriques is wel degelijk waarneembaar.
SMAAK
Genereuze aanzet, maar ook hier weer met behoud van frisheid. De zuurgraad is niet gering en juist dat maakt het zo'n fascinerend glas wijn. Over een vorige jaargang schreven we "De frisheid van een sancerre, de dikte van een meursault en de complexiteit van een gerijpte Riesling." En dat is eigenlijk wederom van toepassing... De lengte is schier eindeloos.
CULINAIR
Uitgesproken culinaire wijn en een ware uitdaging voor talentvolle koks om naar de wijn toe te koken en te creëren. De eerste suggestie is gepocheerde rogvleugel met gebruinde boter, kappertjes en peterselie. Maar ook kalfszwezerik in een romige wijnsaus, Bresse-kip met morilles, gegratineerde oesters, zalm met een bearnaisesaus, mosselen met kerrie en spekjes en harde (berg)kazen zoals Beaufort en Comté.
INHOUD / ALCOHOL
0,75 L / 14%
BRUIK-/HOUDBAAR
2021 / 2028
BEOORDELINGEN
The Wine Advocate: Nee
La Revue du Vin de France:Nee
Jean Marc Quarin: Nee
Wine Spector: Nee
Jancis Robinson: Nee
James Suckling: Nee