Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€11,50

Domaine de Coussan
2019 (blanc)
Cotes de Thongue IGP

Domaine de Coussan Blanc is een kloeke, door de zon beroerde Chardonnay.

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Frankrijk

STREEK

Languedoc-Roussillon

WIJNMAKER

Domaine de Coussan

BODEM

Domaine de Coussan is gelegen in het hart van de IGP Côtes de Thongue. De wijnstreek vormt als het ware een driehoek tussen de steden Faugères, Béziers en Pézenas. Kenmerkend voor de wijngaarden is o.a. de relatief lage ligging van de wijngaarden: het gros van de druivenstokken staat aangeplant op percelen op zo’n 50-100 meter boven zeeniveau. De bodem is er ontzettend divers. Van zand en kiezel, tot klei en van zachte zandsteen tot rotsformaties die 2 miljoen (!) jaar geleden zijn gevormd. Volop diversiteit in de wijngaarden dus.

VINIFICATIE

Slechts 5% van de oogst rijpt op eikenhouten vaten. Het overige deel (95%) vergistte en rijpte op grote roestvrijstalen cuves.

DRUIVEN

100% Chardonnay

KLEUR

Zacht geel.

NEUS

Rijke, aromatische neus. Zeker wanneer we in het achterhoofd houden dat slechts 5% van het sap op eikenhout is vergist. Heel kenmerkende Chardonnay-geur: volop zuivel (boter, room, crème fraîche), rijp wit en geel fruit en een fractie honing. Hout is vrijwel niet waar te nemen; het expressieve, haast exuberante karakter heeft de wijn echt aan de zon te danken.

SMAAK

Kloeke aanzet en een royaal mondgevoel, haast de textuur van lobbig geslagen room. Ook hier een geringe expressie van het eikenhout, al geeft het de wijn net dat beetje meer statuur. Fors volume, maar niet té heftig.

CULINAIR

Ideale wijn bij gebakken witvis (glazig gegaarde kabeljauw met een beurre noisette om maar eens iets te noemen). Ook bij gevogelte in een romige saus.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top