
€186,50
Château de Beaucastel
Roussanne VV 2019
Châteauneuf-du-Pape AOC
Deze wijn ontlokte bij de legendarische Eloi Durrbach van Domaine de Trévallon de spontane uitspraak: "dit is de grootste, witte wijn van de wereld."
VOORRAADSTATUS
Uitverkocht
LAND
Frankrijk
STREEK
Rhône
WIJNMAKER
Château de Beaucastel
BODEM
7 ha van het machtig grote Beaucastel-bezit (130 ha) zijn beplant met witte rassen in een bodem van kalkhoudende zandsteen met grote, zware rolstenen. De stokken van deze wijn zijn meer dan 100 jaar oud en leveren een piepkleine opbrengst van 10-15 hl/ha (vergelijkbaar met Château d'Yquem).
VINIFICATIE
Handmatig geoogste, bewust licht overrijpe en zorgvuldig gesorteerde druiven verzameld in kleine kistjes met een klassieke grote witte-wijn-vinificatie: zachte persing, uitzakken (débourbage) ter purificatie van het sap en vergisting op houten vaten (30%) en gistkuipen (70%) met gistsporencontact en oproeren.
DRUIVEN
100% Roussanne
KLEUR
Transparant, filigraan goud met een platina schakering. Op het gebied van kleur is dit het optimaal bereikbare.
NEUS
Zoals altijd wat meer gesloten/gereserveerd dan de Beaucastel Blanc die overigens dit jaar van een niet te overtreffen niveau is. De Roussanne Vieilles Vignes is een mysterieuze wijn die in de prille fase helemaal geen behoefte heeft om iets prijs te geven van de verborgen rijkdom. Een kantwerken, erotiserend geheel van de fijnste witte-wijn-aroma's op het hoogste niveau: brioche-deeg en verse paddestoelen (witte truffel?), vijg en gekonfijte steenvruchten als abrikoos en perzik.
SMAAK
Net zoals bij de zeldzaam goede witte Beaucastel is het hier nog moeilijker om de organoleptische sensaties om te zetten in nuchtere bewoordingen. Finesse, concentratie, spanning en balans, fenomenale lengte – we zitten echt op het hoogst bereikbare niveau. Nobele bitterheid, delicieus smakende, zachte wijnzuren etc. etc. Het onderscheid: de fijnheid – de wijn beweegt zich over alles wat kan waarnemen in een verschijning. Een verschijning die intensiteit (kracht) en ontroerende elegantie als een volkomen natuurlijk en evident geheel in het glas tot uitdrukking komt. Het is een waar voorrecht om dit te mogen meemaken.
CULINAIR
Hier zijn de meest sublieme combinaties mogelijk. Al zal de bevoorrechtte genieter, die deze wijn is het glas heeft, niet teveel afgeleid willen worden. In culinair opzicht moet het in ieder geval echt subtiel zijn: coquilles Saint Jacques, Schotse of IJslandse, koud-water langoustines. Zwezerik. Als kaas een van rauwe melk gemaakte, ”lopende” Vacherin du Mont d'Or.
INHOUD / ALCOHOL
0,75 L / 14%
BRUIK-/HOUDBAAR
0 / 0
BEOORDELINGEN
The Wine Advocate: Nee
La Revue du Vin de France:Nee
Jean Marc Quarin: Nee
Wine Spector: Nee
Jancis Robinson: 18/20
James Suckling: Nee