Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€11,00

Bidoli
Chardonnay 2020
Friuli Grave DOC

Chablis te duur? Dan bent u hier aan het juiste adres. Een vergelijkbare koelte in de neus en een even zo strakke, houtvrije stijl.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Italië

STREEK

Friuli

WIJNMAKER

Bidoli

BODEM

Steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische oceaan heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.

VINIFICATIE

Na de deels handmatige en deels mechanische oogst volgt een koud inweekproces gedurende 4 tot 6 uur. De vergisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde cuves (15-17 graden Celcius). Na afloop van de gisting rijpt de wijn gedurende 4 maanden in contact met de eigen gistsporen, die één keer per week opgeroerd worden. Voor de botteling ondergaat de wijn een koudebehandeling ter stabilisering en wordt tenslotte geklaard en gefilterd.

DRUIVEN

100% Chardonnay

KLEUR

Opvallend bleke kleur, vrijwel kleurloos. Een zilvergrijze zweem hooguit.

NEUS

Heerlijke zuivere koelte in de neus, exact zoals we dat ook ervaren bij een goede chablis. Die overeenkomst is niet zo gek, beide wijnen komen uit een koel klimaat en worden gemaakt van de Chardonnay-druif. Pure, houtvrije expressie en dat geeft de gelegenheid om de Chardonnay eens goed te ervaren. Zuivere fruittonen (appel, rijpe citrus), maar ook zuivel (Griekse yoghurt, crème fraîche) en bladkruiden zoals munt en basilicum.

SMAAK

Een aanzet zoals verwacht: strak en zuiver. Geen opvoeding op eikenhout, dus niets molligs of vets. Eerder het tegenovergestelde zelfs, wat rinse en appelige tonen. Het bescheiden alcoholgehalte (12,5%) draagt bij aan de verteerbaarheid. De lengte lijdt er niet onder, die is heel behoorlijk!

CULINAIR

Toegankelijke en breed inzetbare eet- en terraswijn. In culinair opzicht zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Pasta met venusschelpen, pikantere gerechten uit de creatieve Oosterse keukens. En uiteraard ambachtelijke, rauwe melk-kazen.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 12,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2024

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top