Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€18,95

Maison Chanzy 2020
Les Fortunés Chardonnay
Bourgogne AOC

Ranke, klassieke Bourgogne Blanc van Maison Chanzy. Maakt indruk door de elegantie, niet door de overweldigende kracht.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Bourgogne

WIJNMAKER

Maison Chanzy

BODEM

38 jaar oude stokken op een perceel van 1,35 ha. Stokken aangeplant tegen de monopole ‘Clos de la Fortune’ (wereldberoemd topterroir binnen de AOC Bouzéron) aan. De bodem bestaat uit een combinatie van kalk en klei.

VINIFICATIE

Na de handmatige oogst volgt een zachte persing van het materiaal. Vergisting op houten cuves van 350 liter; daarna een rijping gedurende 10 maanden, eveneens op eikenhouten vaten van 350 liter.

DRUIVEN

100% Chardonnay

KLEUR

Fraaie witgouden kleur met een subtiele gele schakering.

NEUS

Verfijnde, delicate bourgogne-neus. Geen overdaad van hout of (te) rijpe Chardonnay-tonen door overdadige warmte in de wijngaard. Heel klassiek, geurend naar zuivel, geroosterde hazelnoten en amandelschaafsel, subtiel vanille en roostertonen. Wat meer houtpresentie dan voorgaande jaren; iets uitbundiger stijl, maar nog altijd très classique.

SMAAK

Ranke, zuivere aanzet. De wat toegenomen zuurgraad valt op, het komt de frisheid ten goede zonder afbreuk te doen aan het volume. Ingetogen smaakkracht die meer tot zijn recht komt wanneer de wijn wat opwarmt. Identiek aan vorige jaargangen is het reliëf in de mond, een wat stug mondgevoel waardoor het verlangen naar een passende maaltijd alleen maar groter wordt... Tevens een indicatie van het potentieel van de wijn; dit kan best wat jaren de kelder in. Alcoholpercentage is wat gestegen (nu 13,5%), maar wonderlijk goed geïntegreerd in de wijn.

CULINAIR

Dinerwijn van formaat. Vrijwel alle witte vis, bij voorkeur uit zout water. Sole Meunière, op de graat gegaarde tarbot zijn enkele suggesties. Ook gevogelte (bijv. in roomboter gebakken kippendij met een romige dragonsaus, gebonden met een eidooier).

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2026

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top