Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€39,50

Eric Forest
Les Crays 2019
Pouilly-Fuissé AOC

Slechts 1 verzoek: drink niet te koud en decanteer deze wijn. Dan komt ie echt volledig tot zijn recht.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Bourgogne

WIJNMAKER

Eric Forest

BODEM

"Les Crays" is een bodem van kalkafzetting op blauwe mergel (Plensbachian). Gelegen op een 100% zuidhelling met een sterke lichtintensiteit en beschermd tegen de frisse noordenwind. Hier komen rijke tot vette wijnen vandaan, met de mineraliteit van gemalen steen en rijkelijk voorzien van citrus-aroma's. De druiven van deze cuvée worden geoogst op verschillende percelen die tussen 1930 en 1966 zijn aangelegd en aangeplant.

VINIFICATIE

De druiventrossen worden handmatig geoogst en zacht geperst. Vanaf dat moment begint het vinificatieproces. Rijping en opvoeding geschiedt in contact met de fijne gistsporen gedurende 10 tot 15 maanden in eikenhouten vaten waarbij de inzet van SO2 tot een minimum beperkt wordt. De botteling geschiedt op basis van valdruk, zonder tussenkomst van een pomp en de wijnen worden in principe niet gefilterd.

DRUIVEN

100% Chardonnay

KLEUR

Zachtgele kleur; goed zichtbaar beïnvloed door de houtlagering.

NEUS

Geproefd na de veel aromatischer cuvée l'Âme Forest. Deze les Crays is zo veel ingetogener in deze fase, opvallend hoor. Pas na intensief zuurstofcontact (decanteren verplicht!) opent de wijn zich. En ook dan nog maar heel voorzichtig: delicate roostertonen, geel fruit (ananas, abrikoos) en zuivel. Pas wanneer de wijn wat meer is opgewarmd (richting 15 graden C.) geeft de wijn zich bloot. Dan komen ook bodem/terroir aan bod in de neus en komt die frappante overeenkomst met wijnen uit Graves en Pessac-Léognan, net als vorig jaar, weer naar voren.

SMAAK

Verfijnde aanzet, veel minder massief dan de eerder geproefde l'Âme Forest. Dit is zo veel delicater... Althans, dat denk je... De proever in kwestie werd aardig op het verkeerde been gezet... Forse, haast explosieve smaakkracht en de wijn lijkt niet van plan ooit de mond nog te verlaten. Nu nog wat gemarkeerd door het hout (terwijl dat in de neus niet gemakkelijk te ontwaren was), maar dat integreert mettertijd in de wijn. We weten uit ervaring dat deze wijn zich fantastisch kan ontwikkelen, dat belooft wat!

CULINAIR

Grote dinerwijn met een forse, nobele bodeminvloed. Tarbot, kabeljauw, gepocheerde, platte oesters, verse Oosterschelde kreeft, romige truffelsoep, sappige vleugelwild en kalfsvlees zijn zo maar enkele suggesties. Vrijwel alle van rauwe melk gemaakte, zachte korst kazen.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2022 / 2030

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top