Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€29,00

Domaine de l'Hortus
Grande Cuvée 2020 Blanc
Val de Montferrand IGP

Machtig wit met een heel eigen gezicht.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Languedoc-Roussillon

WIJNMAKER

Domaine de l'Hortus

BODEM

Bruine bodem met slibgronden van het Kwartair, met kalkhoudende mergel, verpulverde rots in de vorm van losse stenen met kalksteen fragmenten onder de klif. Zachte helling. Hoogte 120 m. Relatief koel en vochtig voor een mediterraan klimaat.

VINIFICATIE

Direct persing en vergisting van het beste sap op eerste klas 100% nieuw eikenhout (Allier). De duur van de gisting: 4 weken. Daarna rijping op dit hout met regelmatig oproeren van de fijne gistsporen gedurende 8 maanden. Kortom het wijnmaakproces en de opvoeding van de top van de witte bourgogne!

DRUIVEN

Chardonnay, Viognier, Petit Manseng en Sauvignon Gris

KLEUR

Bleekgouden kleur; enigszins beïnvloed door de houtrijping.

NEUS

Waar voorgaande jaargangen nog echt neigden naar een Bourgogne Blanc op niveau (niet verwonderlijk gezien de dominante druif en het wijnmaakproces), heeft de wijn dit jaar echt een heel eigen gezicht. Nog altijd die kenmerkende invloeden van de houtrijping (zuivel, licht geroosterde hazelnootjes, echte boter), nu ook wat florale tonen en iets van exotische vruchten. Overtuigend en rijp in de neus. Naarmate de wijn langer in contact is met zuurstof, neemt de houtinvloed af.

SMAAK

Opvallend geconcentreerde aanzet; hier een duidelijk effect van het eersteklas eikenhout. Het draagt de wijn als het ware; of beter: biedt de wijn een podium (en het podium is onderdeel van de show!). Volop reliëf en smaakvariatie. Bescheiden rol voor de Viognier die zo nadrukkelijk aanwezig kan zijn in een assemblage; hier kent ie zijn plek. Geringe zuurgraad, maar dat is goed te verklaren door de warme geboortegrond van de druiven. En toch is het alcoholgehalte alleszins redelijk: 13% (prima resultaat voor een wijn uit de hete Languedoc).

CULINAIR

Opnieuw een vorstelijke en dit keer buitengewoon goed verteerbare, witte dinerwijn met het culinaire potentieel van de allergrootste, droge witte wijnen: verse tarbot, geroosterde kreeft, sappig kalfsvlees met cantharellen of parelhoen. Ambachtelijke, rauwe melk kazen.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2022 / 2030

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top