Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€19,95

Domaine des Deux Clés
2019
Corbières AOC BLANC

Een witte corbières, dat zien we niet vaak! Zo’n 95% van de wijnen uit deze appellation is rood. Liefhebbers van de echt grote witte cultwijnen uit het Franse zuiden (Beaucastel Blanc, Montcalmes Blanc, Peyre Rose) moeten hier alert zijn. Nu nog betaalbaar...

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

LANGUEDOC

WIJNMAKER

Domaine des Deux Clés

BODEM

De druiven voor de Corbières Blanc zijn afkomstig van 2 kleine percelen, beide met een klei/kalksteenbodem. Volop mineralen in de grond: bipiramidekwarts, dolomiet, travertijn, spiliet. Eén perceel met jonge wijnstokken ligt bovenaan het terras op het noordoosten, een wijngaard met oude wijnstokken op een semi-heuvel op het zuidoosten.

VINIFICATIE

Na de handmatige oogst vergist 80% van de druiven op reguliere wijze en 20% in contact met de schillen. Vergisting met druifeigen gisten. Na de alcoholische - volgt de malolactische vergisting. Tijdens de rijping worden de gistcellen regelmatig opgeroerd (batonnage) voor meer smaakextractie. De wijn rijpt gedurende 9 maanden op barriques (225 liter) van Allier-hout. De uiteindelijke assemblage vindt plaats in mei.

DRUIVEN

80% Macabeu, 15% Grenache Blanc en 5% Vermentino

KLEUR

Zilvergrijs met een witgouden schakering.

NEUS

Buitengewoon onderscheidende neus, dit is echt anders dan veel, heel veel wit uit de Languedoc. Een in de beste zin van het woord wat oxidatieve neus (zoals we dat ook tegenkomen in Bollinger-champagne bijvoorbeeld). Fruittonen van gele appel en kweepeergelei, wat hazel- en walnoten, maar ook tonen van kwark en ambachtelijke crème fraîche. De ontwikkeling in het glas onder invloed van zuurstof is buitengewoon fascinerend. "Decanteren verplicht" zou een goede aanbeveling op het etiket zijn.

SMAAK

Krachtige aanzet met een smaakexplosie die daar vrijwel direct op volgt. In de mond lijkt de bodem zich duidelijker te reflecteren, dan in de neus. Ook hier die subtiel oxidatieve toets (beurse appel). Volstrekt eigen karakter; referentie zou zijn Peyre Rose Blanc van Mme Marlène Soria. Fascinerend te ervaren hoe een wijn met een dergelijke rijkdom, zo droog kan zijn. In de finale ervaren we de zilte toets die zo kenmerkend is voor een manzanilla-sherry. Enkele minuten na het uitspugen is de wijn nog altijd aanwezig in de mond; zeldzaam lange finale!!

CULINAIR

Dé compagnon van stevige, uitgesproken visgerechten: bouillabaisse, rogvleugel met een beurre noisette of glazig gegaarde zeeduivel.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2020 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top