Ook deze maand treffen we weer twee wijnen uit het Sauter-assortiment aan in het Maandmagazine van Hubrecht Duijker. Ditmaal twee wijnen uit het Franse zuiden: Le Salut de la Terre (Terrasses du Larzac) en de wereldberoemde rosé van Domaine Tempier (Bandol).

Le Salut de la Terre 2016 | Terrasses du Larzac
De cöoperatie CastelBarry werkt niet alleen steeds duurzamer, maar tevens sociaal bewust – en levert hele goede wijnen. Plaats van vestiging is het door lage heuvels omsloten Languedoc dorp Montpeyroux, waar de rust en stilte soms verstoord worden door een kudde schapen in de hoofdstraat. De 110 leden van de coöp bezitten 500 hectare wijngrond, waarvan een deel valt binnen de vrij jonge, sinds vijf jaar bestaande herkomstbenaming Terres du Larzac. Deze omvat 32 (van de 168) wijngemeenten binnen het land van Oc. Le Salut de la Terre 2016 is een stevige, nog vieve, maar wel soepele en rijpheid bezittende Terrasses du Larzac, duidelijk zacht kruidig, en mild van toonzetting, met tevens zachte tonen van rijp fruit.

Domaine Tempier 2018 | Bandol
Bij herhaling werd deze Provençaalse rosé in Nederland uitgeroepen tot de ‘Rosé van het jaar’, o.a. op het Wine & Food Festival te Amsterdam. Welnu, het was een genoegen om de kennismaking te hernieuwen via de (laat uitgebrachte) oogst 2018. De uit vier duurzaam geteelde druivenrassen – de voor zijn geboortestreek Bandol kenmerkende mourvèdre plus grenache, cinsault en carignan – gecomponeerde wijn smaakt tegelijk sappig en vlezig, met nuances van enigszins mild drupsfruit (witte en gele vruchten), een hint van buxus en een snufje kruiden. Ferm en goed gevuld is de bleek oranje getinte rosé eveneens. Het is een echte eetwijn die het best zal kunnen vinden met bijvoorbeeld kalkoen en konijn.