Tenuta Pfitscher

Alto Adige

 

 

De wijnen zijn stuk voor stuk echte maaltijdwijnen ...

OKTOBER / NOVEMBER 2023     (Foto: Hannes en Daniel Pfitscher)

Puur en ‘recht voor zijn raap’,

gericht op een maximale expressie van druif en terroir


Het familiebezit in vogelvlucht … De Pfitschers bezitten zo’n 20 hectare aan eigen wijngaarden in Alto Adige. Vrijwel alle percelen liggen ten zuiden van Bolzano, alleen de Sauvignon Blanc en Muller-Thürgau-druiven groeien in een noordoostelijker, hoger en koeler gelegen gebied (Fiè allo Sciliar). Zoals bij de meeste producenten in deze streek ligt de nadruk niet op één witte of één rode wijn, maar wordt er een brede range aan wijnen geproduceerd. De verhouding wit/rood is ongeveer gelijk. Op deze pagina brengen we een selectie uit het uitgebreide gamma van de famile Pfitscher onder je aandacht.

Wijnbouw in Alto Adige betekent vrijwel altijd een arbeidsintensieve werkwijze, zeker wanneer je op het niveau van de familie Pfitscher opereert. De lager gelegen wijngaarden laten ze liever links liggen; juist de steilere hellingen met een optimale zonexpositie genieten de voorkeur van de Pfitschers. En dan zoeken ze ook nog eens de hoger gelegen percelen op. Er ligt geen wijngaard van hen onder de 300 meter sul livello del mare; de hoogste ligt zelfs op 900 meter boven de zeespiegel! Ze nemen daarbij graag voor lief dat de wijngaarden niet toegankelijk zijn voor tractoren en oogstmachines. Al het werk in de wijngaarden, ook de oogst, gebeurt hier dus handmatig. Intensief, maar de natuur en het eindresultaat varen er wel bij!

De wijnen zijn stuk voor stuk echte maaltijdwijnen, maar het fijne van dit type wijn, zeker de witte, is dat ze ook heel goed als aperitief kunnen dienen. Schenk de wijn gerust tijdens de borrel -met een paar oesters of wat charcuterie erbij!- en neem het glas mee aan tafel. Wel zo makkelijk.

Müller Thurgau

De DOC Alto Adige Valle Isarco is een subzone binnen de veel grotere DOC Alto Adige. Hier heerst, dankzij de rivier Isarco die het gebied doorkruist, een wat afwijkend klimaat ten opzichte van andere delen van Alto Adige. Vandaar dat men in 1993 besloot de Isarco-vallei een zelfstandige status toe te kennen. De familie Pfitscher heeft er een aantal percelen, o.a. aangeplant met Müller Thurgau. En net als vrijwel alle andere wijnen op basis van deze druif, geurt de wijn naar...: druiven! Dat lijkt voor de hand liggend, maar er zijn niet zo gek veel wijnen die zo dicht bij de druif staan. Heerlijke apéro of aan tafel bij een salade caprese of een voorgerecht met blauwe kaas en peer.

Pinot Bianco

In tegenstelling tot de vaak bloemige Pinot Blancs uit de Elzas is dit ingetogener en frisser. Althans, in de neus, want wanneer dit eenmaal de tong beroert, blijkt de wijn over een fikse smaakkracht te beschikken. Heerlijk vieve finale door de smakelijke wijnzuren. Uitstekende aperitiefwijn, die doorgedronken kan worden bij het voorgerecht. In het bijzonder bij creaties met gerookte of vette vis, gebakken vis en risotto met zeevruchten.

Chardonnay

Chardonnay uit koelere klimaten kan altijd op onze warme belangstelling rekenen. Juist dan komen de voor de druif zo kenmerkende eigenschappen goed naar voren. En als ze dan ook nog eens grotendeels ‘houtvrij’ worden opgevoed, staan we helemaal op scherp. Arvum Chardonnay is er zo eentje. Loepzuiver, rins en fris, maar met voldoende vulling en toch aardig wat rondeur. Als begeleider van oesters natuurlijk, maar ook bij koude kreeft met een gulle lik huisgemaakte mayonaise gegarandeerd een succes.

Sauvignon blanc

Wow! Wat je noemt een cool-climate- Sauvignon! Alle voor deze druif zo kenmerkende eigenschappen zijn present. Noem ze maar op en je vindt ze in deze ‘Saxum’. Een wakker makende frisheid in de aanzet; je bent direct bij de les! Een veel beter aperitief is vrijwel ondenkbaar... Rins, strak en absoluut eetlustopwekkend. Aan tafel bij Crottin Chavignol (inderdaad, een combinatie die we afkeken bij dé referentie voor deze druif: Sancerre) of bij geroosterde groene asperges met een zo fris mogelijke olijfolie besprenkeld.

Pinot Nero

Een delicate, tedere, haast vederlichte Pinot Nero. Voorbeeldig! Elegantie is hier het sleutelwoord. Scoorde 90/100 punten in Falstaff Magazine. Een deel van de beoordeling/proefnotitie willen we u niet onthouden: “Saftiger Auftakt mit feingliedrigem Tannin, zeigt schönes Spiel, guter Zug mit minimaler Nachtrocknung.” Zo'n verteerbare stijl Pinot Noir/Nero smeekt haast om verfijnde gevogeltegerechten. Fazant en parelhoen zijn de meest voor de hand liggende keuzes. De visliefhebber kan dit meer dan goed combineren met een kort gebakken (geschroeide) tonijnsteak.

Lagrein

Een Lagrein uit het boekje: gespierd, maar zonder de wens te imponeren. Als een gebalde vuist in een bokshandschoen. Alles is aanwezig: sap, ouderwets krokante tannines (!) en smakelijke zuren. En dat alles ook nog eens in de perfecte verhouding. Verrukkelijk glas wijn! Basaal type wijn voor bij de basale Italiaanse keuken. In rode wijn gestoofde ossenstaart, ossobuco en lamskoteletjes van de grill.

Lagrein - Griesfeld

Wat 'ruiger' dan de 'instap' Lagrein ... Niet ongenuanceerd hoor, maar er is sprake van een ongekende puurheid. Dit is echt de tegenpool van de gladgepolijste rode wijnen uit de hak van Italië. Ongeremd type wijn en echt ‘zwemmend’ in het zwarte fruit. Volop sap in een solide, degelijke tanninestructuur. Dankzij de relatieve koelte in de bergen van Alto Adige bovendien gezegend met een heerlijke frisheid. En een lengte… poeh! Tsja, zeg het maar ... hier kan het nodige bij geserveerd worden ... Kloeke tagliatelle-slierten bijvoorbeeld met een diepe, donkere saus met het geplukte vlees van traag gegaarde ossenstaart. Ook met boven heel hete kolen dichtgeschroeid rundvlees zit je geheid goed.  Inhoud0,75 L
  Pfitscher | Pinot Bianco - Longarei 2022 Alto Adige DOC
  € 18,95
  Pfitscher
  Pinot Bianco - Longarei 2022
  Alto Adige DOC
  Een Pinot Bianco met een behoorlijke smaakintensiteit. Fraai droog gevinifieerd!
  Inhoud0,75 L
  Tenuta Pfitscher | Arvum - Chardonnay 2021 Alto Adige DOC
  Inhoud0,75 L
  Tenuta Pfitscher | Saxum - Sauvignon Blanc 2021 Alto Adige DOC
  € 21,00
  Tenuta Pfitscher
  Saxum - Sauvignon Blanc 2021
  Alto Adige DOC
  Wat je noemt een cool-climate-Sauvignon! Alle kenmerkende eigenschappen zijn present.
  Inhoud0,75 L
  Tenuta Pfitscher | Pinot Nero - Fuxleiten 2021 Alto Adige DOC
  € 24,50
  Tenuta Pfitscher
  Pinot Nero - Fuxleiten 2021
  Alto Adige DOC
  Elegante, maar overtuigende Pinot Nero uit Alto Adige. Drink gerust iets gekoeld.
  Inhoud0,75 L
  Tenuta Pfitscher | Rivus - Lagrein 2021 Alto Adige DOC
  € 19,75
  Tenuta Pfitscher
  Rivus - Lagrein 2021
  Alto Adige DOC
  Een Lagrein uit het boekje: gespierd, maar zonder de wens te imponeren.
  Inhoud0,75 L
  Tenuta Pfitscher | Lagrein - Griesfeld 2020 Alto Adige DOC
  € 33,50
  Tenuta Pfitscher
  Lagrein - Griesfeld 2020
  Alto Adige DOC
  Heerlijk puur en in de beste zin van het woord iets weerbarstig!