De titel van deze pagina is allesbehalve bescheiden. Geen zorgen, de wijnen maken het stuk voor stuk waar! Geen wijnland ter wereld kent zo’n grote verscheidenheid in klimaat en druivenvariëteiten als Italië. Van het koele noorden tot het zonovergoten zuiden en een aanplant van meer dan 400 verschillende druivenrassen. Dat levert natuurlijk een onnoemelijk breed aanbod aan wijnen op. Van eenvoudige bulkwijnen die op de onderste schappen van de supermarktzijn te vinden, tot grote wijnen die hun weg via o.a. wijnspeciaalzaken naar de ware liefhebber weten te vinden. Het aanbod, ookin die laatste categorie, is groot en het is geen kunst om uitsluitend grote namen uit bekende regio’s aan te bieden. Wij vinden het juist een sport om de echte pareltjes te vinden die uitblinken in prijs-kwaliteit verhouding. En onthoud: Italiaanse topwijnen komen echt niet uitsluitend uit Barolo …
We presenteren je een zestal wijnen, steeds als duo van 1 producent. De eerste twee wijnen komen uit Veneto en zijn van de (meester) hand van Matteo Inama. Beide van druiven die je zo op het eerste oog wellicht niet zou verwachten in het Italiaanse noorden. Dan volgen twee wijnen van het Toscaanse domein Gagliole. Prachtig gelegen, zowel het domein als de wijngaarden, in Castellina in Chianti, te midden van de Toscaanse heuvels. Tenslotte een duo van Caparzo, eveneens gelegen in Toscane, maar een heel andere stijl dan de wijnen van Gagliole. Gemene deler is de Sangiovese-druif, maar waar bij Caparzo de nadruk ligt op elegantie en finesse, maken de wijnen van Gagliole een verpletterende indruk door hun smaakkracht en concentratie.
90% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon.
Eén van de eerste jaargangen van Campo del Lago werd omschreven als “an unimaginable wine, comparable because of its esoteric charm to the best Paulliac.” En die vergelijking staat nog steeds als een huis! We weten inmiddels uit ervaring dat Bordeauxliefhebbers hier voor zwichten… Niet verwonderlijk: het is een blend van Merlot en Cabernet-Sauvignon. Volop diepgang en gelaagdheid. Heerlijk ranke zuren -hier spreekt het relatief koele Italiaanse noorden- zorgen voor behoud van frisheid en elegantie. Matteo Inama schenkt ‘m zelf het liefst bij ‘filetto di sorana’. Dat moesten we even opzoeken: een (gegrilde) biefstuk van een vrouwelijk rund, ouder dan 1 jaar, maar voordat ze haar eerste kalf baart … We hopen dat je slager je van dienst wil zijn.
100% Carménère.
Carminium is een mono-cépage Carménère. We realiseren ons dat deze druif in dit gebied niet heel voor de hand liggend klinkt … Toch staat Carménère al zo’n 200 jaar aangeplant in Veneto. In de eerste helft van de 19e eeuw is de druif er waarschijnlijk vanuit Bordeaux, waar we ‘m ook nog af en toe zien, verzeild geraakt. Tegenwoordig komen we de druif met name tegen in Chili en ook daar worden heel serieuze wijnen van de Carménère gemaakt. Maar in de wijngaarden van Matteo Inama lijkt ie het allerbeste op zijn plaats! De omstandigheden in de heuvels ten zuiden van de stad Vicenza zijn zelfs zo uitzonderlijk goed, dat de wijn in 2009 een zelfstandige DOC-status heeft gekregen: Carmenere Colli Berici DOC.
50% Sangiovese en 50% Merlot.
Valletta is een ijzersterke combinatie van gelijke delen Sangiovese en Merlot. De beste eigenschappen van beide rassen -smaakvolle wijnzuren en zachte tannines van de Sangiovese versus de fluwelen zachtheid en vruchtvlezigheid van Merlot zijn kundig verenigd. Klasse, concentratie en plezier komen hier samen. Laat menig Super Tuscan, waarvoor gemakkelijk € 100,- per fles en meer uitgegeven wordt, nou juist worden gekenmerkt door die drie eigenschappen… De keuze is dan toch gemakkelijk gemaakt?
98% Sangiovese en 2% Cabernet Sauvignon.
Het paradepaardje van Gagliole bestaat voor 98% uit Sangiovese, aangevuld met 2% Cabernet Sauvignon. Na de handmatige pluk worden de druiven nog eens met de hand gesorteerd in de vinificatieruimte om er verzekerd van te zijn dat echt alleen de allerbeste trossen worden gebruikt. De rijping gedurende 18 maanden op een combinatie van nieuwe en gebruikte vaten van Frans eiken, maakt het plaatje van een Toscaanse topwijn compleet. Contrastrijke dinerwijn met breed culinair potentieel: Bistecca alla Fiorentina, wild zwijn, reerug, wilde duif. Eigenlijk vrijwel alle gerechten die vragen om een degelijk geprofileerde rode wijn.
100% Sangiovese.
Rosso di Montalcino van Caparzo is een assemblage van Sangiovese-druiven (lokaal ook bekend onder de noemer Brunello) van een drietal percelen. Juist door deze kundige blend is een meer dan harmonieus glas wijn ontstaan. In vergelijking met bijvoorbeeld een Chianti Classico valt de geringere zuurgraad op. Een prachtige prelude op het grote werk van Caparzo, de Brunello di Montalcino, maar bovenal een klasse-Toscaan met een echt eigen gezicht.
100% Sangiovese.
Toen deze wijn in 1970 voor het eerst op de markt werd gebracht door Caparzo, was het aantal producenten in de DOCG Brunello di Montalcino zeer gering: 13. Dat de streek en de wijnen behoorlijk aan populariteit en naamsbekendheid hebben gewonnen, is u ongetwijfeld bekend. Het aantal producenten is inmiddels verveelvoudigd, maar Caparzo behoort nog altijd tot de top. Deze Brunello bewijst dat! Ook hier hebben we te maken met een assemblage van verschillende percelen. Een groot voorrecht om zo te mogen werken, want alleen dan kan men streven naar optimale harmonie in de wijn. En dat is zondermeer gelukt.
Leeftijdscontrole
Welkom bij Sauter Wijnen!
Ben je 18 jaar of ouder?