€18,75

Saurus
Barrel Fermentend
Pinot Noir 2014 Patagonia

Dat Patagonië een uitstekende voedingsbodem voor Pinot Noir is, weten we inmiddels, maar we blijven ons in positieve zin verbazen over de kwaliteitsprogressie die er wordt geboekt.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Argentinië

STREEK

Patagonia

WIJNMAKER

Saurus

BODEM

Kalkrijke bodem en een klimaat met koele nachten en warme dagen. Ideale omstandigheden voor de productie van kwaliteitswijnen met de juiste frisheid.

VINIFICATIE

Handmatige geplukte en geselecteerde druiven. De most is vergist op nieuw eikenhout – erg kostbare aanpak ook al omdat de vaten opengebroken moeten worden na de gisting om de jonge wijn van het vaste materiaal ter scheiden. Op heel kleine schaal wordt deze kostbare techniek toegepast.

DRUIVEN

100% Pinot Noir.

KLEUR

Paars, vrij solide kleur voor een wijn van de Pinot Noir-druif.

NEUS

Direct na het inschenken is de wijn wat reductief van aard. Naarmate de tijd echter vordert (en dat zijn minuten, geen uren) geeft de wijn zich meer en meer. Decanteren ter beluchting zou verplicht moeten zijn (en het etiket zou daar melding van moeten maken). De houtlagering is niet gering, maar het effect is beperkt gebleven. Subtiele roostertonen, amarenen, viooltjes, zwarte rozen en tabak.

SMAAK

Ranke, maar goed gevulde aanzet. Verfijnd, maar wel bijzonder smaakintensief. De tannines zijn krokant en zorgen eerder voor een opwekkend mondgevoel dan dat ze een drogend effect hebben. Fascinerend hoe het resultaat van het houtgebruik is verweven in het geheel. Van enige dominantie is geen sprake. Knap hoe een wijn uit een dergelijk koel klimaat de vergisting op barriques weet te weerstaan. De finale is lang en maakt indruk.

CULINAIR

Topdiner- en lunchwijn met vrijwel onbeperkt gastronomisch potentieel: verfijnde bereidingen van Texels lamsvlees, in zijn geheel gegaarde kwartel of een klassiek bereidde coq-au-vin (volgens de overlevering bereid met een fles gevrey-chambertin...). Côte de Veau.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2016 / 2023

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top